„Corupția pe roți”: CNA dezvăluie riscuri grave în activitatea ANTA

20 Nov. 2024, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Nov. 2024, 09:15 // Actual //  Ursu Victor

Centrul Național Anticorupție (CNA) a finalizat procesul de evaluare a integrității instituționale la Agenția Națională Transport Auto (ANTA), identificând o serie de riscuri tipice și specifice corupției. Acestea pot afecta procesul de organizare și efectuare a transporturilor rutiere de mărfuri și persoane, precum și activitățile conexe transportului rutier din Republica Moldova.

Printre problemele semnalate de CNA se numără: utilizarea discreționară a camerelor video portabile, lipsa unui control riguros asupra utilizării acestora de către inspectorii ANTA, ceea ce poate permite interpretări subiective sau acțiuni contrare legislației, monitorizarea insuficientă a stațiilor de inspecție tehnică, ANTA nu valorifică pe deplin informațiile din sistemul informațional „Autotest”, ceea ce poate duce la eliberarea frauduloasă a rapoartelor de inspecție tehnică sau admiterea în trafic a vehiculelor care nu respectă standardele tehnice, probleme legate de sistemul de iluminare al vehiculelor, nerespectarea standardelor de iluminare, amplificată de importul masiv de autovehicule care nu corespund normelor tehnice și ecologice, poate crește riscul de accidente rutiere și lipsa reglementării transportului de colete:** Activitatea de transport a coletelor pentru diaspora rămâne nereglementată la nivel național, creând spațiu pentru manifestări de corupție la frontieră și în timpul controalelor în trafic.

CNA atrage atenția că aceste deficiențe pot afecta nu doar buna funcționare a ANTA, ci și siguranța traficului rutier, sănătatea și viața participanților la trafic, precum și încrederea publicului în instituțiile statului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 16:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 16:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Gazprom se pregătește să concedieze aproape 1.500 de angajați din sediul său central din Rusia, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din personalul administrativ al companiei, relatează Reuters, citând surse din interiorul companiei.

Înainte de a lua decizia finală, conducerea Gazprom le-a cerut angajaților să pregătească prezentări individuale, în care să explice de ce munca lor este esențială și de ce ar trebui să rămână în companie. Această metodă amintește de practica implementată de Elon Musk în SUA, când a cerut funcționarilor guvernamentali americani să își justifice activitatea, sub amenințarea concedierii.

Oficial, Gazprom nu a anunțat încă valul de concedieri, dar sursele citate de Reuters afirmă că procesul de optimizare va fi finalizat în câteva săptămâni. Scopul este eliminarea funcțiilor redundante și reducerea costurilor.

Unul dintre oficialii companiei a recunoscut că Gazprom a subestimat determinarea Europei de a renunța la gazul rusesc. Potrivit sursei citate, compania credea că, după o scurtă perioadă de sancțiuni, UE va reveni și va cere reluarea livrărilor. Însă, în ciuda scumpirilor din sectorul energetic și dificultăților economice, Europa nu a revenit la gazul rusesc.

„Ne-am înșelat”, a recunoscut un oficial Gazprom pentru Reuters.

Între timp, Statele Unite au profitat de retragerea Gazprom, triplând livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa din 2021 până în prezent. SUA au devenit cel mai mare furnizor de GNL pentru UE, consolidându-și poziția pe piața energetică europeană.

Modelul de restructurare de la Gazprom amintește de o inițiativă recentă a lui Elon Musk în administrația publică a SUA. La sfârșitul lunii februarie, în calitate de șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), Musk a cerut tuturor funcționarilor federali să trimită rapoarte săptămânale despre activitatea lor.

„Conform indicațiilor președintelui Donald Trump, toți angajații federali vor primi în curând un e-mail prin care li se va cere să își raporteze activitatea din ultima săptămână. Lipsa unui răspuns va fi considerată demisie voluntară”, a scris Musk pe X (fostul Twitter).

Această măsură a fost susținută de Biroul pentru Resurse Umane al SUA, care a trimis notificări către toate agențiile federale, inclusiv Casa Albă, CIA și ambasadele americane din întreaga lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI