Costă mii! De câți bani au nevoie moldovenii pentru a cumpăra copiilor ghiozdane, uniforme, caiete și creioane colorate

03 Aug. 2021, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Aug. 2021, 10:31 // Actual //  MD Bani

În multe familii din Republica Moldova luna august este marcată de pregătirile pentru noul an școlar. Pentru cineva este o procedură de rutină, iar altcineva face pentru prima oară cumpărăturile necesare elevilor.

ZUGO a încercat să afle cât costă setul format din ghiozdan, caiete, agendă stilouri, creioane, penare, ustensile pentru desen și învelitori în diverse magazine. Așadar, doar pentru rechizite, fără manuale și caietele elevilor la diverse obiecte, am estimat că părinții trebuie să scoată din buzunar cel puțin în jur de 500 de lei, însă în acest caz în scurt timp vor fi nevoiți să suplinească stocurile cu rechizite și să mai cheltuie câteva sute de lei.

Ghiozdanul – cel mai scump

În magazinele online prețurile la rucsacurile pentru elevi încep de la 120-150 de lei. În funcție de dimensiune, material, model și dotări, prețul poate depăși chiar și 1000 de lei. Cel mai ieftin ghiozdan găsit de noi într-un magazin online este fabricat din poliester, are dimensiunea de 45×35 de centimetri și costă 99 de lei. Mai scumpe sunt gențile ortopedice, prețul lor depășind 500 de lei. Cel mai scump exemplar găsit de noi în magazinele virtuale costă mai mult de 1700 de lei, fiind un rucsac asociat cu lego.

Cât costă caietele și agendele?

Caietele de 24 de foi costă de la 2 la 5 lei. Chiar și așa, prețul lor poate fi mai mare dacă au o copertă mai deosebită. Așadar, pentru un set format din 10 caiete părinții vor scoate din buzunar aproximativ 50 de lei.

Prețul agendelor, la fel, variază în funcție de model. Prețul este aplicat în funcție de copertă și design, fiind de minim 15 lei la unul dintre producătorii locali pentru modele cu tip subțire de copertă și ajungând la peste 30 de lei pentru cele cu sclipici și copertă groasă. Cele mai deosebite, cu personaje din filme și desene animate, costă și mai scump. Chiar și așa, recomandarea noastră este ca părinții să nu se grăbească să le procure, deoarece în multe școli acestea sunt achiziționate organizat.

Pentru viitorii pictori…

Pentru elevii claselor primare, albumele de desen costă între cinci și 30 de lei, în funcție de numărul de foi grosimea lor. Setul de pensule costă cel puțin 15 lei și ajunge la peste 50 de lei. Prețul acuarelei este de minim 12 lei și poate depăși chiar și 100, în funcție de producător, număr de culori și volum, iar un pahar special pentru apă costă de la 8 la 20 de lei, in funcție de locul unde este procurat.

Un set de creioane colorate costă de la 20 de lei, însă poate depăși și valoarea de 300 de lei.

Ultimul oftat: Penarele, stilourile și învelitorile

Penarele costă de la 20 de lei. În funcție de material și model, prețul lui poate ajunge și la aproape 100 de lei. Un creion simplu cu radieră costă până la cinci lei, iar seturile – de la 10 la 20 de lei. Stilourile costă până la 10 lei, iar de regulă elevii au nevoie de cel puțin două culori – albastru și verde.

Prețul pentru învelitori variază în funcție de clasă. Prețurile încep de la 16 lei și ajung aproape de 75 de lei. Setul de învelitori pentru caiete, la fel, variază, în funcție de duritatea materialului, media fiind de circa 30 de lei.

Cea mai mare provocare – uniforma școlară

Totuși, cea mai mare provocare pentru părinți pare a fi uniforma. Dacă rechizitele pot fi găsite la un preț relativ rezonabil sau comandate din timp, atunci pentru a procura elevilor cămăși, costume și încălțăminte este nevoie de circa 1000 de lei. Bunăoară, o bluză costă cel puțin 100 de lei, cea mai ieftină pereche de pantofi – circa 200, prețul fiind aproximativ similar pentru fustițe și/sau pantaloni.

Realitatea Live

15 Mai 2025, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Mai 2025, 11:17 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile Republicii Moldova continuă să se prăbușească, iar datele pentru primul trimestru din 2025 confirmă o declin accelerat al economiei naționale, avertizează economistul Veaceslav Ioniță într-o analiză bazată pe statisticile oficiale ale Biroului Național de Statistică.

După un vârf istoric în 2022, cu exporturi de 4,34 miliarde USD, economia moldovenească se află pe o pantă descendentă alarmantă: 2023: 4,05 miliarde USD, 2024: 3,56 miliarde USD, iar în T1 2025: 811 milioane USD (cu 12% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2024).

Valoare anualizată estimată 2025 este de doar 3,45 miliarde USD, cu aproape 900 milioane USD sub nivelul din 2022.

Datele sectoriale arată o dublă criză – în agricultură și în industria prelucrătoare: cereale și preparate: –45,7 milioane USD, grăsimi și uleiuri vegetale: –42,2 milioane USD, legume și fructe: –29,4 milioane USD, scăderea este pusă pe seama unui an agricol slab în 2024, dar și a tranziției de la exportul de produse finite (ulei) la exportul de materie primă brută (semințe oleaginoase), pierzând astfel valoare adăugată.

La capitolul industria prelucrătoare și automotive: mașini și aparate electrice: –31,4 milioane USD și petrol și produse petroliere: –13,4 milioane USD (efectul încetării livrărilor de servicii petroliere către Ucraina).

Sectorul automotive ridică semne de alarmă privind sustenabilitatea investițiilor externe, iar lipsa unei strategii industriale riscă să ducă la pierderi masive de locuri de muncă și de competitivitate.

Sectoarele cu ușoare creșteri – prea puțin, prea târziu
Doar câteva ramuri au înregistrat evoluții pozitive:

Semințe și fructe oleaginoase: +48,4 milioane USD
Minereuri și deșeuri de metale: +10,3 milioane USD
Băuturi alcoolice și nealcoolice: +1,9 milioane USD

Însă, aceste valori sunt insuficiente pentru a compensa prăbușirea generalizată a exporturilor.

Veaceslav Ioniță: „Exporturile reflectă colapsul economic. Moldova riscă să devină furnizor de materie primă, nu de produse finite”
Potrivit economistului, declinul exporturilor nu este doar un fenomen conjunctural, ci un semnal clar al crizei structurale prin care trece Republica Moldova: agricultura este în colaps sistemic, lipsind politici eficiente de sprijin și irigare.

Industria prelucrătoare este în regres, iar Moldova riscă să piardă poziții-cheie pe piețele europene. Economia este din ce în ce mai dependentă de exporturi brute, cu valoare adăugată minimă și impact negativ asupra PIB-ului.

Fără măsuri urgente, dezastrul economic se adâncește. Veaceslav Ioniță avertizează că, în lipsa unor intervenții rapide și strategice din partea statului, scăderea exporturilor va desechilibra economia pe termen lung, afectând grav PIB-ul, balanța comercială și piața muncii.

„Transformarea Moldovei din exportator de produse finite în simplu furnizor de materie primă este un regres periculos. Avem nevoie urgent de politici inteligente în agricultură și industrie”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE