Credibilitatea BNM, pe muchie de cuțit! Guvernarea a pornit războiul împotriva băncii. Expertul Fala trage alarma

09 Iun. 2022, 10:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 10:53 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Se pare că relația dintre BNM și Guvernare este ineficientă. Declarațiile și postările publice ale mai multor reprezentanți ai Guvernării privind ineficiența acțiunilor BNM și chiar crearea comisiei parlamentare privind eficiența controlul prețurilor și a promovării politicii monetare afectează credibilitatea BNM, iar acest fapt doar sporește incertitudinea pe piață, constată economistul Alexandru Fala de la Expert Grup.

Potrivit lui, crearea comisiei parlamentare este inoportună în contextul accentuării riscurilor inflaționiste. Pe de o parte, prin această acțiune va fi diminuată capacitatea de reacție a instituțiilor publice la evoluțiile macroeconomice nefaste, iar pe de altă parte, ar putea fi afectată relația cu FMI și, implicit, cu alți donatori. La rândul său, această evoluție ar putea crea anumite întârzieri în obținerea asistenței financiare externe.

„Gestionarea așteptărilor inflaționiste a devenit o misiune dificilă în contextul creșterii accelerate a prețuri, totuși modul în care BNM realizează comunicarea pare să fie adecvat. Prezentarea prognozelor privind inflația de către BNM este un instrument important ce permite ancorarea așteptărilor inflaționiste și ajustarea deciziilor, cel puțin pentru instituțiile financiare. Se pare că populația și o mare parte din businessul din Republica Moldova este insensibil la prezentarea prognozei de către BNM și are propriile așteptări inflaționiste.”, spune Fala.

În opinia lui Fala, în condițiile unei creșteri accelerate a prețurilor, neprezentarea prognozei sau estomparea previziunilor ar avea un impact negativ Ar putea să fie afectată încrederea în BNM, fapt ce ar influența nefast posibilitățile, și așa reduse, ale Băncii Centrale de a modela așteptările inflaționiste, ar spori incertitudinea în piață, ceea ce ar duce la supraestimarea riscurilor inflaționiste.

„Dacă agenții economici ar vedea că BNM înăsprește politica monetară, însă evită să anunțe în mod explicit nivelul prognozat al inflației, atunci businessul ar putea crede că inflația va crește și mai rapid, iar drept urmare, ar putea aplica prețuri mai mari pentru a se proteja. Această idee este de inspirație neo-Fisheristă, iar studii mai recente au găsit evidențe ce susțin această abordare. Astfel Falck și alții (2017) au arătat că în perioadele de incertitudine, când agenții economici au mai puține informații decât Banca Centrală, creșterea ratelor poate cauza și majorarea inflației”, a punctat Fala.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău