O nouă mutare a Kremlinului! Vrea să livreze separat gaz enclavei transnistrene. Parlicov: Gazprom face politică

09 Iun. 2022, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 10:24 // Actual //  Lupu Eduard

O firmă înregistrată într-un apartament din Chișinău a reușit să semneze un contract de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus, Gazprom, scrie jurnal.md. „Asta vine să confirme că toată perioada de la independență până în prezent relația Gazprom cu Moldovagaz că nu este în zona comercialului și a businessului ci în zona finanțării ascunse a unei aparențe de statalitate în Transnistria. Kremlinul adat sarcina Gazpromului să finanțeze această aventură geopolitică în stânga Nistrului indiferent cât ar costa. Chiar dacă datoria crește, ei vor finanța această aparență de statalitate în stânga Nistrului”, a explicat expertul în energetică Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Secretele puterii”.

Potrivit lui Parlicov, acum ies la iveală carențele a unei aparențe de piață legată de regiunea transnistreană, care fără businessul ăsta de gaz gratuit ar fi falimentat. Este un proiect falit din fașă.

„Acest exercițiu de livrare a gazelor prin această companie este o încercare de a ocoli contractul cu malul drept. E o confirmare în plus că Gazprom nu se ocupă de business, ci de politică în Republica Moldova. Nu este ceva nou. Gazprom a finanțat timp de 30 de ani separatismul în Republica Moldova și vor să continue să o facă”, a punctat Parlicov.

În opinia expertului, Gazprom încearcă să livreze gaz pe regiuni (Transnistria și Găgăuzia n.a) în Republica Moldova, exact așa cum a făcut cu  mai multe state din UE să destabilizeze situația și a interveni în crearea mecanismelor de piață. Un exemplu este Ungaria.

La rândul său, expertul în energetică Sergiu Tofilat susține că Gazprom va încerca să dea gaz în Transnistria fără să depindă de contractul cu Moldovagaz.

„Noi putem interveni prin intermediul legal. În septembrie vom avea același șantaj în condițiile în care va trebui să trecem la formula de iarnă de calcul a prețului la gaz. Gazprom poate să zică voi nu ați făcut auditul și ei pot rezilia contractul, dar acest lucru nu poate fi făcut pentru că afectează Transnistria. Dar ca să avem puterea de negociere trebuie să ne creăm rezerve de gaz pentru cel puțin o lună. Or, Moscova ar putea deconecta gazul definitiv pentru a crea o criză umanitară. Trebuie să ne pregătim de acest scenariu. Or, dacă Kremlinul va ști că suntem pregătiți de așa un scenariu, șansele de reușită la negocieri sunt foarte mari”, a precizat Tofilat.

O firmă înregistrată într-un apartament din Chișinău a reușit să semneze un contract de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus, Gazprom. Este vorba de FAST OIL & GAS INTERNATIONAL a cărei fondator este Victor Cebotari. Acesta a bătut palma cu Gazprom acum trei săptămâni pentru livrarea gazelor Republicii Moldova prin regiunea transnistreană.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău