Creditarea Moldovagaz! Ioniță: Moldova a intrat pe un câmp minat. Asistăm la sustragerea banilor din bugetul de stat

20 Oct. 2022, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Oct. 2022, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

Alocarea banilor către Moldovagaz este un act regretabil. De fapt e continuarea acțiunilor de scoatere a banilor din bugetul de stat. Per total, în doi ani, Guvernul a alocat 2,5 miliarde de lei, bani sustrași din bugetul public care nu au niciun impact asupra tarifului, a explicat pentru BANI.MD, economistul Veaceslav Ioniță.

Economistul a dat exemplul României unde Guvernul a alocat bani din buget pentru oferirea unui tarif preferențial cetățenilor, care este echivalentul cu 13 lei moldovenești. Iar diferența din tarif este achitată din banii publici.

„Alocarea banilor din buget sub formă de credit sunt pentru a acoperi niște datorii istorice dubioase din sectorul energetic. Asupra acestor datorii planează corupția. Creanțele trebuie anchetate. Este o decizie vulnerabilă juridic și suspectă din punct de vedere economic, în condițiile în care nicio bancă nu s-a aventurat să crediteze Moldovagaz, dar statul a găsit o metodă ingenioasă de a acorda împrumut”, a punctat Ioniță.

Potrivit lui, creditarea Moldovagaz este o fumigenă care nu are nimic cu realitatea economică. Or, dacă toate activele ar fi fost suficiente pentru acoperirea împrumutului orice bancă ar fi acordat bani companiei.

Referindu-se la riscul de nerambursare a banilor, economistul spune că este foarte mare. „Din punct de vedere juridic, Republica Moldova a intrat pe un câmp minat cu consecințe grave pentru stat”.

Comisia Situații Excepționale a decis în ședința de ieri, 19 octombrie, alocarea a 1,05 miliarde de lei sub formă de credit companiei Moldovagaz pentru achitarea gazului di luna septembrie și a avansului din octombrie. Banii au fost acordați până la 1 mai 2023 la o rată a dobânzii de 21,5% anual. Drept gaj autoritățile au luat rețeaua de transport a gazelor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău