(FOTO) Top 5 cele mai impresionante modele de lux de mașini electrice. Cât costă

20 Oct. 2022, 12:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
20 Oct. 2022, 12:35 // Au Bani //  MD Bani

Automobilele electrice devin tot mai populare în ultima perioadă, trendul este urmat chiar și de producătorii de lux. Mărci care, altădată, erau fidele motoarelor cu ardere internă caută, acum, să-și diversifice oferta. Iată care sunt cele mai impresionante modele de lux de mașini electrice.

1. Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce este cel mai nou nume care se alătură grupului de producători de lux ce lansează automobile electrice. Britanicii își pun cărțile pe masa electricelor cu Spectre, primul EV din istoria mărcii fondate în urmă cu mai bine de 100 de ani. Cu o caroserie cu două portiere, Spectre este lung de cinci metri și împarte numele cu unul dintre filmele din seria James Bond.

Specificații

 • Date tehnice: Două motoare electrice cu o putere combinată de 585 de cai putere și 900 Nm, greutate de 2.975 kilograme
 • Autonomie: 515 km (WLTP)
 • Performanțe: 0-100 km/h în 4,5 secunde
 • Dată de lansare: 2022
 • Preț: 423.000 euro

2. Mercedes-Benz AMG EQS 53 4MATIC+

Mercedes-Benz EQS este vârful de lance al gamei EQ a producătorului din Stuttgart. Cu o formă curbă, EQS încearcă să fie echivalentul 100% electric al clasei S și este Asamblat în Germania, India și Thailanda. EQS-ul și-a arătat initial fața sub formă de concept, în 2019, și stă pe platform MEA dedicate EV-urilor.

Specificații

 • Date tehnice (AMG EQS 53 4MATIC+): Două motoare electrice cu o putere combinată între 649 și 571 cai putere, greutate de 2.655 kilograme
 • Autonomie: 586 (WLTP)
 • Performanțe: 0-100 km/h în 3,4 secunde, viteză maximă de 220 km/h
 • Dată de lansare: 2021
 • Preț: 152.546 euro

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

3. Porsche Taycan Turbo S

Porsche Taycan este primul model în întregime electric al celor de la Porsche și este disponibil în trei variante de caroserie: cea clasică, asemănătoare unui coupe cu patru portiere, Sport Turismo, care aduce cu caroseria unui estate și, respectiv, Cross Turismo, care împărtășește conceptul propus de seria Allroad de la Audi ducând-o la un alt nivel.

Specificații:

 • Date tehnice: AWD cu 750 de cai putere și 1.030 Nm (cu Launch Control), baterie de 93.4 kWh, greutate de 2.295 kg
 • Autonomie: 416 km (WLTP)
 • Performanțe: 0-100 km/h în 2,6 secunde, viteză maximă de 260 km/h
 • Dată de lansare: 2020
 • Preț: 196.000 euro

4. Lucid Air Sapphire

Lucid Motors este un jucător nou pe piață care și-a prezentat conceptul în urmă cu șase ani, modelul Air de serie fiind lansat în 2021. Sub caroseria alunecoasă se ascunde un alt reprezentant al Americii în încleștarea electricelor, unul care, evident, își dorește să detroneze Tesla.

Specificații

 • Date tehnice (Sapphire): trei motoare electrice care produc o putere totală de 1.200 cai putere și peste 1.390 Nm, baterie de cel puțin 112 kWh, greutate de 2.375 kilograme
 • Autonomie: cca. 800 km (WLTP)
 • Performanțe: 0-100 km/h în 2 secunde, viteză maximă de cel puțin 270 km/h
 • Dată de lansare: 2022
 • Preț: 255.000 euro

5. BMW i7 xDrive60

BMW nu putea să stea cu mâinile în sân și să privească cum cei de la Mercedes-Benz lansează EQS. Varianta electrică a Seriei 7, denumită i7, este rivalul direct al lui EQS, deși are o formă de sedan obișnuit, asemeni modelului cu motor pe ardere internă. Grila imensă combinată cu farurile mici îi dau un aspect controversat, dar asta pare a fi dorința celor de la BMW în ultimul timp.

Specificații

 • Date tehnice: două motoare electrice care dezvoltă 536 de cai putere și 750 de Nm, greutate de 2.683 kg
 • Autonomie: circa 480 km
 • Performanțe: 0-100 km/h în 4,5 secunde, viteză maximă de 240 km/h
 • Dată de lansare: 2022
 • Preț: 135.900 euro

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău