Cresc munții de bani de la bănci! Lichiditatea excesivă a ajuns la 4,5 miliarde lei

22 Mai 2022, 16:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
22 Mai 2022, 16:33 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În trimestrul I 2022, lichiditatea excesiva a băncilor moldovenești a însumat 4,5 miliarde lei, în creștere față de trimestrul precedent cu 0,9 miliarde lei, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Pe parcursul trimestrului I 2022, lichiditatea excesiva în sistemul bancar s-a majorat cu 881,0 milioane lei. Față de trimestrul IV 2020 volumul lichidităților excesive, la fel, s-a diminuat în medie cu 1,8 miliarde de lei, înregistrând valoarea medie de 4,51 miliarde lei.

Excesul de lichidități de la bănci ar urma să crească după ce, în cadrul ședinței ordinare din 5 mai 2022 Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a continuat măsurile de înăsprire și a adoptat prin vot unanim, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3,00 puncte procentuale și a stabilit nivelul acesteia de 15,50 la sută anual.

Concomitent, pentru perioada de aplicare 16 mai 2022 – 15 iunie 2022, au fost majorate: norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă de la 28,0 la sută la 30,0 la sută din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă de la 30,0 la sută la 33,0 la sută din baza de calcul.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 10:37 // Actual //  Ursu Victor

Companiile americane caută să obțină o reducere a tarifelor impuse de președintele Donald Trump, temându-se de impactul acestora asupra economiei țării, scrie Financial Times (FT), citând top-managementul unor companii. Unele dintre acestea au declarat că se tem să critice public deciziile președintelui, de frica unor represalii din partea Casei Albe. „Nu vrei să fii câinele care latră mai tare decât ceilalți, pentru că pe tine te vor împușca”, a spus unul dintre membrii consiliului de administrație al unei companii americane.

Un alt interlocutor al FT a sugerat încercarea de a transmite echipei lui Trump și președintelui personal consecințele pe termen lung ale războiului tarifar, în privat. Potrivit acestuia, este necesar să se sublinieze că această politică va dăuna chiar președintelui din cauza creșterii prețurilor și pierderii locurilor de muncă în rândul susținătorilor săi. Un al treilea interlocutor a subliniat importanța de a nu rămâne tăcut și a recomandat „lobby-ul moale” prin intermediul „consilierilor mai înțelepți” ai lui Trump, printre care se numără secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.

În același timp, reprezentanții unor companii au început să discute despre mutarea producției în Statele Unite și reorganizarea afacerilor. Totuși, unii dintre aceștia sunt reticenți în a face pași atât de radicali, deoarece nu este clar cât timp Trump va menține actuala politică. Aceștia speră totodată că vor putea convinge Casa Albă să reducă o parte din măsurile impuse.

Pe 2 aprilie, Trump a introdus taxe vamale între 10% și 50% pe produsele provenite din 185 de țări, ceea ce a dus la o prăbușire a pieței bursiere americane, care a atins cel mai scăzut nivel din 2020, cu o pierdere totală de capitalizare de 2,7 trilioane de dolari. În acest context, au crescut temerile legate de o posibilă recesiune. Un reprezentant al unei mari companii de investiții a declarat pentru FT că multe afaceri au simulat din timp impactul unei astfel de situații asupra profitului, dar calculele s-au dovedit inutile, având în vedere diferențele semnificative dintre metodologia Casei Albe și așteptările pieței.

Garry Hamm, un susținător și sponsor al lui Trump, directorul general al companiei de extracție a petrolului și gazelor din șist Continental Resources, a declarat că susține reformele președintelui destinate revitalizării producției în SUA. Totuși, și el a recunoscut că scăderea record de prețuri la hidrocarburi provocată de măsurile impuse poate avea un impact negativ asupra sectorului. Trump, la rândul său, a avertizat despre vremuri dificile și i-a îndemnat pe americani să „reziste”. „Aceasta este o revoluție economică și vom câștiga. Țineți-vă bine, deși nu va fi ușor, dar rezultatul final va fi istoric”, a declarat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ