Creșterea prețurilor la apartamentele din Chișinău nu se oprește. Cum vor evolua costurile

17 Feb. 2025, 11:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 11:04 // Actual //  Ursu Victor

Anul trecut pe piața imobiliară din Capitală au fost înregistrate trei recorduri. Prețul mediu pentru un metru pătrat pe piața secundară a trecut de 1000 de euro, iar al unui metru pătrat pe piața primară a depășit 1500 de euro. Totodată media unei ipoteci a fost de un milion de lei. Cifrele au fost anunțate în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV.

Analistul economic Veaceslav Ioniță a afirmat că în pofida creșterii prețurilor, tot mai mulți moldoveni își pot permite acum un apartament.

„Locuințele sunt astăzi mult mai accesibile decât acum 15 ani când pentru un apartament nou de 70 metri pătrați trebuia să lucrezi 55 de ani, iar acum doar 14 ani. Adică de patru ori mai puțin. Cei care își cumpără astăzi apartamente nici nu-și permiteau să viseze la o locuință în 2010. Anul trecut în Republica Moldova peste o sută de mii de persoane au avut salarii mai mari de o mie de euro pe lună. Acum zece ani, numărul acesta era de o sută de ori mai mic. Majoritatea acestor persoane locuiesc în Capitală”, a menționat analistul economic.

Nicolae Balaur, președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, a concretizat că acum sunt solicitate toate tipurile de locuințe, iar cele mai multe cereri se înregistrează în sectoarele Centru, Râșcani și Botanica.

„O cameră la periferia orașului ajunge să coste 35 de mii de euro. Aceste locuințe sunt pentru persoane care nu sunt eligibile la creditare și atunci ei recurg la ele cu speranța ca să le poată depune gaj daca vor accesa un credit. Prețul unui metru pătrat pentru un apartament în construcție este de 1400-1700 de euro, iar al unuia care este dat în exploatare trece de două mii de euro. În centrul Capitalei, prețul unui metru pătrat a depășit patru mii de euro și poate ajunge până la zece mii de euro”, a menționat Nicolae Balaur.

Invitații emisiunii „Consens Național” au mai declarat că prețurile la apartamente vor continua să crească odată cu creșterea salariilor. La această tendință mai contribuie scumpirea materialelor de construcție, precum și cererea care depășește oferta. Potrivit lor, o echilibrare între cerere și ofertă nu va duce la ieftinirea apartamentelor, ci doar va mai tempera din inflația de pe piața imobiliară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Feb. 2025, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2025, 12:17 // Actual //  bani.md

Moldindconbank și-a consolidat poziția în sistemul bancar, pe parcursul anului 2024, cu o cotă de piață ce a depășit 21%. Rezultatele pentru anul trecut demonstrează că banca este cea mai eficientă instituție financiară din țară, conform indicatorilor de rentabilitate, lider pe segmentul carduri bancare și a extins notabil portofoliile de credite și depozite.

La data de 31 decembrie 2024, activele totale ale Moldindconbank au atins valoarea de 36,2 miliarde lei, majorându-se cu 16,5% sau cu 5,1 miliarde lei de la începutul anului 2024. Capitalul Băncii a constituit 6,0 miliarde lei, în creştere cu 6,6% sau cu 371 milioane lei.

Portofoliul de credite brut (suma de bază) a atins suma de 19,1 miliarde lei, înregistrând o creștere remarcabilă de la începutul anului 2024 de 36,7% sau cu 5,1 miliarde lei.

Depozitele (suma de bază) au înregistrat valoarea de 28,6 miliarde lei, cu o creștere semnificativă de 19,8% sau cu 4,7 miliarde lei de la începutul anului 2024.

Un segment bancar în care Moldindconbank se poziționează ca lider incontestabil este piața cardurilor bancare și a remiterilor de bani. Cu o cotă de piață de 40,3% din totalul cardurilor active emise și 33,6% din serviciile de remitere de bani, Moldindconbank demonstrează o puternică prezență în sectorul care joacă un rol crucial în procesele economice ale țării. Banca a emis 1,48 milioane de carduri, iar numărul cardurilor sociale a crescut cu 15% în 2024, consolidând astfel poziția sa de lider pe piață.

Practic fiecare al treilea moldovean care anul trecut a contractat credite ipotecare, a optat pentru oferta de la Moldindconbank. Pe parcursul anului 2024, au fost accesate 2623 împrumuturi de acest tip, soldul creditelor ipotecare la finele anului fiind de 5,9 miliarde lei, cu o cotă de piaţă de 31,8%, în creştere cu +1,1 puncte procentuale pe parcursul anului.

Și aplicaţia mobilă a Băncii este preferată de cei mai mulţi utilizatori a căror număr a depăşit 799 mii.

„Această expansiune subliniază angajamentul băncii de a oferi servicii financiare de calitate și de a sprijini dezvoltarea economică a țării. Este un rezultat care confirmă că Moldindconbank este axată pe necesitățile clienților și le oferă produsele care să contribuie la creșterea confortului, bunăstării și eficienței gestionării banilor. Le mulțumim clienților și partenerilor băncii pentru încrederea acordată”, a declarat Alexander Picker, președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Alexander Picker a evidențiat și faptul că Moldindconbank este cea mai eficientă Bancă din Moldova, cu indicatori de rentabilitate ROA (rentabilitatea activelor) de 3,2%, ROE (rentabilitatea capitalului) – 20%, CIR (raportul costuri/venituri) – 47,3%.

Profitul net al Băncii a însumat 1,113 miliarde de lei la finele anului, fiind al doilea rezultat pe sistem. Pe parcursul anului trecut au fost achitate dividende acţionarilor Băncii în sumă de 741,8 milioane lei.

Moldindconbank este parte a Doverie United Holding din Bulgaria. Cota investitorului european în capitalul social al băncii este de 78,21%.

Moldindconbank – mereu alături!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală