Companiile rusești au început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plățile internaționale, în urma modificărilor legislative care permit această practică, a declarat miercuri ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov. Decizia a fost luată pentru a contracara sancțiunile occidentale ce au complicat comerțul Rusiei cu parteneri majori precum China și Turcia, din cauza reticenței băncilor locale de a efectua tranzacții asociate Rusiei, temându-se de supravegherea autorităților occidentale, scrie Reuters.
Anul acesta, Rusia a permis utilizarea criptomonedelor în comerțul internațional și a luat măsuri pentru legalizarea minării de criptomonede, inclusiv bitcoin. Rusia este unul dintre liderii globali în acest domeniu.
„În cadrul regimului experimental, este posibil să utilizăm bitcoin, pe care l-am minat aici, în Rusia, pentru tranzacții de comerț extern,” a declarat Siluanov pentru canalul de televiziune Russia 24. „Astfel de tranzacții au loc deja. Credem că ar trebui extinse și dezvoltate. Sunt convins că acest lucru se va întâmpla anul viitor,” a adăugat ministrul, subliniind că plățile internaționale în monede digitale reprezintă viitorul.
Luna aceasta, președintele Vladimir Putin a criticat administrația americană pentru utilizarea dolarului SUA ca instrument politic, afirmând că astfel de acțiuni subminează rolul monedei ca rezervă valutară și obligă multe țări să caute alternative. Putin a menționat bitcoin ca exemplu de astfel de active, declarând că nimeni în lume nu poate reglementa bitcoin. Declarațiile liderului rus sugerează sprijinul său pentru utilizarea pe scară largă a criptomonedelor.