Criza energetică! România promite ajutor Moldovei, dar fără sacrificii interne

17 Dec. 2024, 23:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Dec. 2024, 23:08 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a declarat că România este pregătită să sprijine Republica Moldova în contextul unor posibile dificultăți energetice după 1 ianuarie 2025, dacă tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va înceta. Acest scenariu ar afecta atât regiunea Transnistriei, cât și centrala de la Cuciurgan, care asigură o parte semnificativă din necesarul de energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

„Situația nu este una ușoară, dar discutăm zilnic cu autoritățile din Republica Moldova și cu principalii producători de energie electrică din România pentru a identifica soluții. Problema pe termen scurt este să vedem ce cantități putem furniza Moldovei, dar fără a face rabat de la securitatea energetică națională”, a subliniat Burduja.

Ministrul a evitat să ofere detalii concrete privind cantitățile de energie care ar putea fi livrate Republicii Moldova, invocând sensibilitatea contextului actual. „Vom face tot ce depinde de noi să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut, dar prioritatea rămâne asigurarea consumului intern al României. Acesta este principiul de la care nu ne abatem”, a declarat Burduja.

În următoarele săptămâni, autoritățile române vor continua discuțiile atât cu partenerii din Moldova, cât și cu producătorii de energie, pentru a găsi cele mai bune soluții în fața provocărilor energetice regionale.

 

Realitatea Live

17 Dec. 2024, 17:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Dec. 2024, 17:13 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Pe 17 decembrie 2024, în cadrul tranzacțiilor de pe Bursa din Moscova, acțiunile „Gazprom” au înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la valoarea de 106,1 ruble per acțiune, cel mai mic nivel din ianuarie 2009, ceea ce reprezintă o scădere de 2,4% față de nivelul de închidere de luni.

De la începutul anului 2024, valoarea acțiunilor companiei a scăzut cu mai mult de o treime, cu 33,5%.

Experții de la „Interfax-CEA” notează că, pe lângă factorii negativi generali care afectează întreaga piață de capital rusă, precum creșterea ratei dobânzii de către Banca Centrală, intensificarea riscurilor geopolitice și a sancțiunilor, asupra acțiunilor „Gazprom” influențează și incertitudinea privind dividendele companiei în anii următori. Acest lucru face ca acțiunile „Gazprom” să fie printre cele mai „slabe” dintre cele mai lichide acțiuni în prezent.

Ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat pe 4 decembrie că în bugetul pentru 2025 nu au fost incluse venituri din dividendele pachetului de acțiuni al „Gazprom”.

„Nu am prevăzut dividende din partea „Gazprom” în buget”, a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune RBC, la forumul „Rusia te cheamă!”.

Cu toate acestea, ministrul a subliniat că, deși există excepții atunci când statului îi este mai ușor să păstreze profitul în companie decât să-l retragă și apoi să-l returneze sub formă de instrumente de sprijin, abordarea generală a Ministerului Finanțelor rămâne neschimbată: companiile de stat trebuie să aloce 50% din profitul lor pentru dividende. Exemplu de astfel de situații când compania sau banca trebuie să rezolve sarcini speciale, iar statul ia acest lucru în considerare în deciziile sale de distribuire a profitului, sunt VTB și Promsvyazbank.

„Gazprom” a plătit dividende anual până în 2021, când acționarii au primit dividende pentru anul 2020. În 2021, compania nu a plătit dividende. Totuși, în toamna anului 2022 au fost plătite dividende generoase pentru prima jumătate a anului 2022, de 51,03 ruble pe acțiune, ceea ce a însemnat o rentabilitate a dividendelor de 26%. Până în prezent, acestea sunt ultimele dividende plătite acționarilor companiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală