Criza energetică se adâncește! Slusari explică de ce scumpirea curentului este inevitabilă fără acțiuni urgente

20 Ian. 2025, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Ian. 2025, 09:52 // Actual //  Ursu Victor

Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, a comentat recent despre achiziționarea energiei electrice în primele 20 de zile ale lunii ianuarie, subliniind că, deși situația nu este critică, este încă îngrijorătoare. Potrivit acestuia, deși perioada a coincis cu sărbătorile și zilele de odihnă, când energia electrică bursieră era mai ieftină, prețurile au fost mai ridicate decât era de așteptat. „Nu este cazul de panică, dar nu avem motive pentru emoții pozitive”, a adăugat Slusari.

El a menționat că 25-30% din energia electrică a fost procurată de la bursa română OPCOM, acolo unde volatilitatea prețurilor este imensă. „Am cumpărat energie de la 130 până la 294 euro per MWh. Prețul energiei produse de Termoelectrica și CET Nord este, de asemenea, ridicat. Totuși, avem noroc de contractul bilateral cu Nuclear Electrică din România și energia verde, ale cărei volume au crescut semnificativ în ultimii doi ani”, a explicat Slusari.

Slusari a avertizat că situația actuală nu este doar o problemă temporară și că guvernul nu s-a pregătit suficient pentru criza energetică, în ciuda previziunilor că anul 2024 ar fi unul electoral crucial. „Până acum, nu a fost stabilit nici măcar mecanismul de compensații pentru agenții economici”, a spus el, subliniind faptul că nu trebuie să ne așteptăm ca primăvara și vara să aducă o soluție la criza energetică.

Unul dintre punctele cheie ale declarației lui Slusari a fost necesitatea unui efort comun pentru a evita o creștere continuă a tarifelor la energie electrică. „Pentru a rezista și a evita creșterea tarifului, este necesar un efort solidar al clasei politice și al societății”, a afirmat Slusari. El a propus ca autoritățile să solicite Comisiei Europene scutirea de la plata taxei de poluare pentru energia electrică importată în Moldova în anul 2025, având în vedere apropierea față de conflictul militar din Ucraina și războiul energetic cu Federația Rusă.

„Este esențial ca autoritățile noastre să depună toate eforturile necesare pentru a obține această derogare. Dacă toți vrem binele țării noastre, nu ar trebui să existe ezitări din cauza diferențelor politice”, a încheiat Slusari, subliniind că unitatea națională este esențială pentru evitarea unui șoc economic în Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 17:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 17:59 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile Republicii Moldova au înregistrat o creștere de 10,6% în februarie 2025 față de luna ianuarie, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică. Cu toate acestea, volumul total al exporturilor pentru primele două luni ale anului rămâne sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, atingând doar 512 milioane de dolari, ceea ce înseamnă o scădere de 14,8% comparativ cu ianuarie-februarie 2024.

Din totalul exporturilor, 402,5 milioane de dolari (78,5%) au reprezentat produse de origine autohtonă, iar 110 milioane de dolari – reexporturi sau produse străine.

62,5% din totalul exporturilor (320 milioane USD) au avut ca destinație Uniunea Europeană, 5,9% (30 milioane USD) au mers către țările CSI, 79,6% din exporturi au fost transportate pe cale rutieră, 17,5% – pe cale maritimă/fluvială, iar 1,3% – pe cale feroviară

Exporturile moldovenești au înregistrat scăderi semnificative către mai multe țări importante: România: -24,7%, Germania: -58,4%
Polonia: -53,7%, SUA: -45,7%, Rusia: -33,3%, Elveția: -61,9%, Spania: -75,4%, Portugalia: -99,0%, Ungaria: -66,5%.

Pe de altă parte, au fost înregistrate creșteri ale exporturilor către Turcia: de 1,9 ori mai mult, Italia: +37,0%, Cehia: +32,5%, Grecia: +29,3%, Slovacia: +55,2% și Liban: de 8,8 ori mai mult.

Principalele categorii de produse exportate: semințe și fructe cu sâmburi – 16,1%, mașini electrice și piese – 14,8%, legume și fructe proaspete – 10,2%, îmbrăcăminte și accesorii – 7,9%, cereale – 7,6% și băuturi alcoolice și nealcoolice – 6,7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European