Criza energiei din China se agravează: Cotațiile cărbunelui – la un nivel record. Prețul gazelor rămâne ridicat în UE

16 Oct. 2021, 19:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Oct. 2021, 19:24 // Actual //  Lupu Eduard

Criza energiei din China s-a agravat vineri, prețurile cărbunelui atingând niveluri record, răcirea vremii și creșterea prețurilor gazelor făcând ca marile companii energetice să caute contracte pe termen lung cu furnizori americani. În Uniunea Europeană, liderii urmează să decidă săptămâna viitoare măsuri de urgență pentru protejarea populației de creșterea prețurilor energiei.

Securitatea energetică este pe primul loc în agendele guvernelor din Asia și Europa, în condițiile în care oferta insuficientă de cărbune și prețurile mari ale gazelor au dus la pene de curent și au afectat fabrici care aprovizionează companii mari precum Apple, într-o perioadă în careeconomiile își revin după restricțiile legate de coronavirus. China, cel mai mare exportator din lume, a fost afectată în mod special, iar companii energetice majore, cum sunt Sinopec și China National Offshore Oil Company (CNOOC) sunt în negocieri avansate pentru contracte pe termen lung cu exportatorii americani de gaze naturale lichefiate (GNL), potrivit unor surse citate de Reuters. Discuțiile ar putea duce la tranzacții în valoare de zeci de miliarde de dolari, care ar crește importurile de GNL ale Chinei din Statele Unite în următorii ani. Prin contrast, la apogeul tensiunilor comerciale chino-americane din 2019, comerțul cu gaze între cele două țări s-a blocat, scrie profit.ro.

Companiile, sub presiune

„La fel ca întreprinderile de stat, companiile sunt toate sub presiune pentru a menține securitatea aprovizionării, iar tendința recentă a prețurilor a schimbat profund opinia conducerii față de aprovizionarea pe termen lung”, a declarat un trader din Beijing. Într-o lovitură dată luptei împotriva încălzirii globale, China și alte țări au apelat pe termen scurt la cărbune. Beijingul a luat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a limita creșterea prețurilor, inclusiv creșterea producției interne de cărbune și reducerea livrărilor către industriile mari consumatoare de energie. Cel mai activ contract pe termen lung pentru cărbune, cu livrare în ianuarie, Zhengzhou CZCc1, a atins vineri un record de 1.669,40 yuani (259,42 dolari) pe tonă, crescând cu peste 200% în acest an. China a informat consumatorii că aprovizionarea cu energie va fi asigurată pentru sezonul de încălzire de iarnă.

Președintele Vladimir Putin a spus săptămâna aceasta Europei că Rusia, cel mai mare furnizor de gaze din regiune, ar putea livra mai multe gaze dacă i se va cere, pentru a ajuta la diminuarea creșterii prețurilor pe care o îatribuie parțial reticenței Europei de a încheia contracte pe termen lung. Unii politicieni europeni au spus că

Creșterea prețurilor gazelor – instrument de presiune pentru punerea în funcțiune a Nord Stream 2

Rusia folosește creșterea prețurilor gazelor ca un instrument de presiune pentru punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, susținut de Gazprom, care ocolește Ucraina – o acuzație pe care Rusia o neagă. Operatorul gazoductelor din Ucraina a declarat vineri că volumul de gaz rusesc pompat prin Ucraina către Europa a scăzut sub volumul prevăzut în contractul actual de tranzit.

„Acest comportament al Gazprom merită atenția specială a Europei, deoarece, în pofida deficitului semnificativ de gaze din UE și a prețurilor maxime, Gazprom nici măcar nu folosește capacitatea pentru care a plătit deja”, a declarat Serghei Makogon, șeful operatorului , referindu-se la exportatorul de stat din Rusia. Gazprom nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Prețurile petrolului au atins vineri un maxim al ultimilor trei ani, urcând la peste 85 de dolari pe baril în urma prognozelor privind un deficit al ofertei în următoarele câteva luni, în timp ce prețurile mari ale gazelor și cărbunelui au provocat trecerea la produsele petroliere.

Ministrul polonez al climei a declarat vineri că guvernul va aloca o sumă suplimentară de 1,5 miliarde de zloți (380 de milioane de dolari) subvențiilor pentru consumatori, pentru a ușura impactul creșterii prețurilor cu amănuntul. De asemenea, Germania a confirmat că va reduce o taxă suplimentară pentru energia verde din facturile consumatorilor, pentru a atenua creșterea facturilor la utilități. Banca olandeză ABN Amro a avertizat că este puțin probabil ca prețurile angro ale gazelor din Europa să revină la nivelurile ”normale” înainte de 2023. Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a fost printre câștigătorii crizei energetice, raportând luna trecută un excedent comercial record, în creștere cucu 28%, până la 53,7 miliarde de coroane norvegiene (6,37 miliarde de dolari), datorită creșterii veniturilor din vânzarea de gaze, au arătat datele oficiale.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău