Criza sectorului imobiliar din China se adânceşte. Vine o criză financiară

14 Oct. 2022, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 15:02 // Actual //  MD Bani

Capacitatea Chinei de a stăvili criza din sectorul imobiliar este din nou pusă sub semnul întrebării după ce un dezvoltator privat cu susţinere de stat pentru finanţare s-a alăturat unei liste din ce în ce mai lungi de firme din sector care intră în default, scrie Bloomberg.

CIFI Holdings Group nu a reuşit să plătească la timp dobânda unei obligaţiuni în dolari cu maturitate pe 8 octombrie, avertizând că ar putea întâmpina probleme similare la datoriile offshore.

Defaultul este îndeosebi îngrijo­ră­tor pentru că CIFI era considerat un barometru al succesului unui nou efort al Beijingului de a folosi ga­ranţii de stat pentru a ajuta un grup select de dezvoltatori să acceseze finanţare locală.

Dificultăţile constructorului ser­vesc de asemenea drept indicator al provocărilor pe care liderii chinezi le întâmpină în a revitaliza un motor economic cheie înaintea Congresului Partidului Comunist.

„Este prea târziu ca autorităţile să mai poată susţine sectorul acum”, arată Charles MacGregor, de la Lucror Analytics. Încrederea în rân­dul cumpărătorilor de locuinţe şi creditorilor pare complet erodată.

În alt semn al cererii aproape ine­xistente de locuinţe, unele autorităţi locale din China cumpără locuinţe în vrac de la dezvoltatori şi încurajează entităţile de stat să procedeze la fel în încercarea de susţinere a pieţei imo­biliare.

Piaţa proprietăţii, cu o contribu­ţie de aproximativ un sfert la PIB-ul chi­nez întâmpină probleme majore, declanşând o serie de efecte secun­dare care afectează creşterea celei de-a doua mari economii a lumii, notează Financial Times.

Logan Wright, de la Rhodium Group, caracterizează situaţia drept o „criză financiară în slow motion“.

Ce a început ca o criză a proprie­tăţii se transformă acum într-o criză financiară la nivelul autorităţilor locale.

Cu declinul pieţei, mii de vehicu­le de finanţare de la acest nivel fie încep să ducă lipsă de fonduri, fie sunt în pragul unor defaulturi fără precedent, spun analiştii.

Criza ar putea cuprinde şi secto­rul bancar, avertizează FMI, potrivit Bloomberg.

O analiză a fondului arată că 45% dintre dezvoltatori ar putea fi in­ca­pabili să-şi acopere obligaţiile privind datoriile cu câştiguri, iar 20% dintre aceştia ar putea deveni in­solvenţi.

Într-un scenariu, 15% din băncile mici din China s-ar putea prăbuşi.

Realitatea Live

23 Iun. 2024, 09:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iun. 2024, 09:06 // Actual //  Lupu Eduard

Maria Căpâlnaș, o femeie din România, deține o colecție impresionantă de mașini de lux în garajul său, printre care se află și un Rolls Royce Cullinan roz, unic în țară. Această bijuterie pe patru roți a fost un cadou de la soțul ei, Don Pedro, un cunoscut dezvoltator imobiliar. Cei doi s-au căsătorit anul trecut și au împreună o fetiță, moment în care Maria a primit acest cadou în valoare de jumătate de milion de euro.

Pe lângă Rolls Royce Cullinan, Maria Căpâlnaș mai deține un Rolls Royce Ghost, evaluat la 350.000 de euro. Garajul său este completat de două Bentley-uri: un Bentley Bentayga în valoare de 250.000 de euro și un Bentley Continental cu același preț. Deși aceste mașini sunt de obicei conduse de șoferi profesioniști, Maria preferă să fie la volan, bucurându-se de fiecare călătorie.

Pe lângă pasiunea pentru mașini, Maria Căpâlnaș are și o colecție impresionantă de genți de lux. Se estimează că valoarea întregii colecții de genți depășește 1,5 milioane de euro, cu piese individuale ce ajung la prețuri de 100.000 de euro.

Don Pedro, soțul Mariei, are 63 de ani și este unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din București, fiind responsabil pentru construirea a peste 10.000 de apartamente. Generozitatea și succesul său în afaceri se reflectă în stilul de viață opulent al soției sale, Maria Căpâlnaș.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău