Criza sectorului imobiliar din China se adânceşte. Vine o criză financiară

14 Oct. 2022, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Oct. 2022, 15:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Capacitatea Chinei de a stăvili criza din sectorul imobiliar este din nou pusă sub semnul întrebării după ce un dezvoltator privat cu susţinere de stat pentru finanţare s-a alăturat unei liste din ce în ce mai lungi de firme din sector care intră în default, scrie Bloomberg.

CIFI Holdings Group nu a reuşit să plătească la timp dobânda unei obligaţiuni în dolari cu maturitate pe 8 octombrie, avertizând că ar putea întâmpina probleme similare la datoriile offshore.

Defaultul este îndeosebi îngrijo­ră­tor pentru că CIFI era considerat un barometru al succesului unui nou efort al Beijingului de a folosi ga­ranţii de stat pentru a ajuta un grup select de dezvoltatori să acceseze finanţare locală.

Dificultăţile constructorului ser­vesc de asemenea drept indicator al provocărilor pe care liderii chinezi le întâmpină în a revitaliza un motor economic cheie înaintea Congresului Partidului Comunist.

„Este prea târziu ca autorităţile să mai poată susţine sectorul acum”, arată Charles MacGregor, de la Lucror Analytics. Încrederea în rân­dul cumpărătorilor de locuinţe şi creditorilor pare complet erodată.

În alt semn al cererii aproape ine­xistente de locuinţe, unele autorităţi locale din China cumpără locuinţe în vrac de la dezvoltatori şi încurajează entităţile de stat să procedeze la fel în încercarea de susţinere a pieţei imo­biliare.

Piaţa proprietăţii, cu o contribu­ţie de aproximativ un sfert la PIB-ul chi­nez întâmpină probleme majore, declanşând o serie de efecte secun­dare care afectează creşterea celei de-a doua mari economii a lumii, notează Financial Times.

Logan Wright, de la Rhodium Group, caracterizează situaţia drept o „criză financiară în slow motion“.

Ce a început ca o criză a proprie­tăţii se transformă acum într-o criză financiară la nivelul autorităţilor locale.

Cu declinul pieţei, mii de vehicu­le de finanţare de la acest nivel fie încep să ducă lipsă de fonduri, fie sunt în pragul unor defaulturi fără precedent, spun analiştii.

Criza ar putea cuprinde şi secto­rul bancar, avertizează FMI, potrivit Bloomberg.

O analiză a fondului arată că 45% dintre dezvoltatori ar putea fi in­ca­pabili să-şi acopere obligaţiile privind datoriile cu câştiguri, iar 20% dintre aceştia ar putea deveni in­solvenţi.

Într-un scenariu, 15% din băncile mici din China s-ar putea prăbuşi.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău