Guvernul olandez a îngheţat patentele companiilor de gaze şi petrol Gazprom, Rosneft şi Transneft

14 Oct. 2022, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 13:54 // Actual //  MD Bani

Guvernul olandez a îngheţat patentele companiilor de gaze şi petrol Gazprom, Rosneft şi Transneft, ceea ce face dificil ca aceste companii ruseşti să poată face afaceri în Ţările de Jos, şi le permite celor olandeze că recreeze produsele care fuseseră brevetate, fără consecinţe legale, relatează agenţia EFE.

Gazprom, Rosneft şi Transneft s-au aflat pe lista sancţiunilor europene după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie, ceea ce înseamnă că activele lor sunt îngheţate, inclusiv cele şase patente pe care aceste companii le deţin în Ţările de Jos, conform postului public de televiziune NOS, care citează Oficiul de Brevete.

Patentele protejează produse precum senzori seismici, proiecte de turbine de gaze şi alte invenţii realizate de angajaţii companiilor ruseşti menţionate, dar, odată îngheţate aceste patente, companiile olandeze pot acum să recreeze produsele respective fără consecinţe legale, scrie Agerpres.

Patentele protejează prin lege împotriva imitaţiilor proiectele şi invenţiile companiilor care le-au creat şi, dacă alte companii vor să le utilizeze, trebuie să obţină acordul titularului de brevet şi să îi plătească redevenţele legate de această licenţă, ceea ce generează venituri companiilor deţinătoare de brevete.

De asemenea, companiile pot utiliza brevetele drept garanţie pentru a obţine un împrumut de la bancă, iar asta nu mai este posibil dacă patentele sunt îngheţate, ceea ce complică posibilităţile companiile ruseşti de a face afaceri în Ţările de Jos, mai scrie EFE.

Pe de altă parte, companiile olandeze încearcă să renunţe la patentele lor din Rusia, a precizat avocatul pentru brevete Robbert-Jan de Lang, deoarece menţinerea acestora presupune costuri care nu sunt necesare, deoarece şi Moscova a suspendat în martie protejarea patentelor „din ţările neprietenoase”, pe această listă aflându-se şi Ţările de Jos.

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală