Guvernul olandez a îngheţat patentele companiilor de gaze şi petrol Gazprom, Rosneft şi Transneft

14 Oct. 2022, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Oct. 2022, 13:54 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernul olandez a îngheţat patentele companiilor de gaze şi petrol Gazprom, Rosneft şi Transneft, ceea ce face dificil ca aceste companii ruseşti să poată face afaceri în Ţările de Jos, şi le permite celor olandeze că recreeze produsele care fuseseră brevetate, fără consecinţe legale, relatează agenţia EFE.

Gazprom, Rosneft şi Transneft s-au aflat pe lista sancţiunilor europene după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie, ceea ce înseamnă că activele lor sunt îngheţate, inclusiv cele şase patente pe care aceste companii le deţin în Ţările de Jos, conform postului public de televiziune NOS, care citează Oficiul de Brevete.

Patentele protejează produse precum senzori seismici, proiecte de turbine de gaze şi alte invenţii realizate de angajaţii companiilor ruseşti menţionate, dar, odată îngheţate aceste patente, companiile olandeze pot acum să recreeze produsele respective fără consecinţe legale, scrie Agerpres.

Patentele protejează prin lege împotriva imitaţiilor proiectele şi invenţiile companiilor care le-au creat şi, dacă alte companii vor să le utilizeze, trebuie să obţină acordul titularului de brevet şi să îi plătească redevenţele legate de această licenţă, ceea ce generează venituri companiilor deţinătoare de brevete.

De asemenea, companiile pot utiliza brevetele drept garanţie pentru a obţine un împrumut de la bancă, iar asta nu mai este posibil dacă patentele sunt îngheţate, ceea ce complică posibilităţile companiile ruseşti de a face afaceri în Ţările de Jos, mai scrie EFE.

Pe de altă parte, companiile olandeze încearcă să renunţe la patentele lor din Rusia, a precizat avocatul pentru brevete Robbert-Jan de Lang, deoarece menţinerea acestora presupune costuri care nu sunt necesare, deoarece şi Moscova a suspendat în martie protejarea patentelor „din ţările neprietenoase”, pe această listă aflându-se şi Ţările de Jos.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău