Guvernul olandez a îngheţat patentele companiilor de gaze şi petrol Gazprom, Rosneft şi Transneft

14 Oct. 2022, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Oct. 2022, 13:54 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernul olandez a îngheţat patentele companiilor de gaze şi petrol Gazprom, Rosneft şi Transneft, ceea ce face dificil ca aceste companii ruseşti să poată face afaceri în Ţările de Jos, şi le permite celor olandeze că recreeze produsele care fuseseră brevetate, fără consecinţe legale, relatează agenţia EFE.

Gazprom, Rosneft şi Transneft s-au aflat pe lista sancţiunilor europene după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie, ceea ce înseamnă că activele lor sunt îngheţate, inclusiv cele şase patente pe care aceste companii le deţin în Ţările de Jos, conform postului public de televiziune NOS, care citează Oficiul de Brevete.

Patentele protejează produse precum senzori seismici, proiecte de turbine de gaze şi alte invenţii realizate de angajaţii companiilor ruseşti menţionate, dar, odată îngheţate aceste patente, companiile olandeze pot acum să recreeze produsele respective fără consecinţe legale, scrie Agerpres.

Patentele protejează prin lege împotriva imitaţiilor proiectele şi invenţiile companiilor care le-au creat şi, dacă alte companii vor să le utilizeze, trebuie să obţină acordul titularului de brevet şi să îi plătească redevenţele legate de această licenţă, ceea ce generează venituri companiilor deţinătoare de brevete.

De asemenea, companiile pot utiliza brevetele drept garanţie pentru a obţine un împrumut de la bancă, iar asta nu mai este posibil dacă patentele sunt îngheţate, ceea ce complică posibilităţile companiile ruseşti de a face afaceri în Ţările de Jos, mai scrie EFE.

Pe de altă parte, companiile olandeze încearcă să renunţe la patentele lor din Rusia, a precizat avocatul pentru brevete Robbert-Jan de Lang, deoarece menţinerea acestora presupune costuri care nu sunt necesare, deoarece şi Moscova a suspendat în martie protejarea patentelor „din ţările neprietenoase”, pe această listă aflându-se şi Ţările de Jos.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău