Cu bani europeni, Nata Albot şi-a rezolvat problema energetică la pensiunea sa turistică de pe malul Nistrului

24 Iun. 2024, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iun. 2024, 10:36 // Actual //  bani.md

Revenită în ţară după mai mulţi ani petrecuţi în diaspora, jurnalista Nata Albot a iniţiat o afacere în domeniul turismului rural în satul Pohrebea, pe malul stâng al Nistrului. Ideea de a deschide pensiunea „Doi Hulubaşi” i-a venit după ce a organizat pentru prima dată festivalul „Hodina”. A procurat o căsuţă în localitate, iar abia după asta s-a confruntat cu primele probleme în calitate de tânără antreprenoare.  

„Persoanele juridice în zonele rurale pot pretinde de la furnizorul local să aibă în jur de 12-15 kW, ori pentru mine nici măcar asta nu este suficient și vulnerabilitatea legată de electricitate este foarte periculoasă. În orice moment poate să-ți pice toată electricitatea sau, în timp ce oamenii se odihnesc în saună, să se oprească de lucrat sauna”, spune antreprenoarea Nata Albot.

Pentru a soluţiona problema insuficienţei de curent electric, antreprenoarea a aplicat la unul din Programele ODA – PARE 1+1. 

„Contribuția mea a fost de 20 000 euro și contribuția grantului – de 10 000 euro. Am procurat în baza acestui grant un transformator care imi oferă peste 100 de kilowați”, susţine antreprenoarea.

 


Pe lângă întreţinerea pensiunii, datorită transformatorului electric achiziţionat, femeia de afaceri va putea organiza evenimente publice fără teama de a rămâne fără curent. 

„În pofida faptului că am avut și refuzuri, și dezamăgiri, și tristețe, pot spune cu siguranță, ca trebuie de încercat neapărat de aplicat la aceste proiecte inițiate de Guvernul Republicii Moldova, sprijinite de Uniunea Europeană, implementate prin intermediul ODA. Vreau să-i asigur pe toți cei care au intenția de a dezvolta regiunile rurale și turismul din localitățile noastre, să nu vă simțiți singuri în acestea proiecte. Să știți că proiecte există, resurse există, important să fiți bine intenționați, să fiți disciplinați, să fiți responsabili, să cheltuiți corect banii și să livrați rezultate”, afirmă cu încredere Nata Albot. 

Accesaţi www.oda.md pentru a afla informaţii despre programele de susţinere a antreprenoriatului aflate în desfăşurare.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău