Cu cât au crescut exporturile Chinei în Rusia anul acesta

07 Mart. 2024, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mart. 2024, 11:01 // Actual //  bani.md

Exporturile în dolari ale Chinei în Rusia au crescut cu 12,5% în perioada ianuarie-februarie 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 6,7%, arată datele oficiale publicate joi de Beijing, transmite agențiile Reuters și TASS.

Conform cifrelor oficiale publicate de Administrația vamală chineză, schimburile comerciale bilaterale dintre China şi Rusia au ajuns la 37 de miliarde de dolari, într-un moment în care Beijingul caută noi domenii de cooperare cu Moscova. Administraţia vamală chineză a precizat că a decis să publice datele combinate pentru lunile ianuarie şi februarie pentru a diminua perturbările provocate de faptul că în 2024 Anul Nou lunar a fost sărbătorit în luna februarie.

În yuani, exporturile Chinei în Rusia au crescut cu 15,5% iar importurile au crescut cu 9,9% în lunile ianuarie-februarie. Oficiali din Ministerul rus de Finanţe au discutat cu omologii lor chinezi despre posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuani, însă deocamdată nu a fost luat o decizie, declara la finele lunii trecute ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov.

Acesta a adăugat că Moscova este gata să înceapă să testeze plăţile în monede digitale către China sau alte ţări din Uniunea Economică Eurasiatică. Joi, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a spus şi el că ţara sa este dispusă să lucreze cu Rusia pentru a găsi noi domenii de cooperare şi a consolida „prietenia”.

Relațiile comerciale dintre China și Rusia au ajuns la un nivel fără precedent anul trecut

În 2023, schimburile comerciale bilaterale dintre China şi Rusia au atins un nivel record de 240 miliarde de dolari.

În paralel, datele oficiale publicate joi de autorităţile de la Beijing arată că în primele două luni ale acestui an ritmul de creştere a exporturilor şi importurilor Chinei a depăşit aşteptările analiştilor, un semn de revenire a comerţului mondial şi o veste bună pentru liderii chinezi, vând în vedere că evoluţia slabă a sectorului manufacturier a constituit o frână pentru economia chineză.

Administraţia vamală chineză a informat, joi, că în primele două luni exporturile au crescut cu 7,1% în ritm anual, cu mult peste avansul de 1,9% prognozat de analiştii intervievaţi de Reuters. De asemenea, importurile chineze au crescut cu 3,5%, dublu faţă de prognoza de creştere de 1,5% a analiştilor.

În aceste condiţii, balanţa comercială a Chinei în primele două luni ale anului a afişat un surplus de 125,16 miliarde de dolari, cu mult peste prognoza de 103,7 miliarde de dolari. Premierul chinez Li Qiang a anunţat joi o ţintă ambiţioasă de creştere economică în 2024, de aproximativ 5%, şi a promis că va transforma modelul de dezvoltare al ţării, care în prezent se bazează preponderent pe exportul de bunuri şi supracapacităţi industriale.

În 2023, economia chineză a înregistrat una dintre cele mai slabe performanţe (creştere de 5,2%) după anii 1990, a doua economie a lumii având dificultăţi în a demara după trei ani de închidere legată de Covid. Autorităţile de la Beijing au respins ideea unui amplu plan de relansare, de teamă că asta va pune în dificultate finanţele publice. Analiştii nu se aşteaptă la o schimbare în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău