Cu cât şi-a plătit Putin apariţia a două cărţi în Germania

15 Nov. 2023, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Nov. 2023, 17:13 // Actual //  bani.md

Editura germană „Hoffmann und Campe” a declarat într-un comunicat că nu va mai vinde cărţile despre preşedintele rus Vladimir Putin scrise de Hubert Seipel, în urma unor dezvăluiri ale revistei germane Der Spiegel şi ale televiziunii publice germane Zdf, potrivit cărora jurnalistul german ar fi primit cel puţin 600.000 de euro în plăţi offshore.

Mordaşov, legat de Putin

Potrivit presei germane, Seipel a acceptat bani legaţi indirect de un oligarh rus, pentru a-l prezenta pe Putin într-o lumină favorabilă în cele două cărţi publicate. Televiziunea publică germană Ndr, care în 2012 a produs un documentar despre Putin împreună cu Seipel şi a difuzat anterior interviurile sale cu preşedintele rus, a mai spus că are în vedere acţiuni legale împotriva jurnalistului.

„Seipel a recunoscut la Ndr că a primit bani de la Alexei Mordaşov prin două „contracte de sponsorizare” în 2013 şi 2018 şi a explicat că acestea sunt două proiecte de carte”, a spus postul german. Mordaşov, despre care se crede că are legături strânse cu Putin, este unul dintre câţiva oligarhi ruşi sancţionaţi de Statele Unite, Regatul Unit şi Uniunea Europeană în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Monumentul poetului rus Puşkin a fost îndepărtat la Kiev

În acest timp, monumentul poetului rus Alexandru Puşkin, situat în parcul care poartă acum numele scriitorului ucrainean Ivan Bahriani, la Kiev, a fost îndepărtat. Într-un videoclip difuzat pe reţelele de socializare, sculptura poate fi văzută îndepărtată cu grijă de pe piedestal cu o macara.

Statuia a fost apoi încărcată într-un camion şi dusă într-o locaţie care nu este cunoscută în prezent. După invazia rusă a Ucrainei, monumentul lui Puşkin a fost acoperit în mod repetat cu vopsea; apelurile pentru demolarea lui erau încă lizibile pe soclu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu dispune în prezent de o industrie de apărare în sens clasic, însă autoritățile recunosc necesitatea dezvoltării acestui sector și intenționează să valorifice industriile cu dublă utilizare care pot deveni atractive pentru partenerii internaționali. Declarația aparține lui Valeriu Mija, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcută în timpul unui briefing dedicat summitului NATO de la Haga.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre conexiunile dintre industria locală și lanțurile valorice europene și euroatlantice, Mija a confirmat că Republica Moldova „nu are industrie de apărare clasică”, dar că „lucrurile se mișcă” în direcția integrării în rețelele europene. El a subliniat că documentul strategic include obiective pentru dezvoltarea acestui sector și o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO.

„Avem foarte multe industrii cu destinații duble care pot fi catalogate ca mărfuri strategice și care reprezintă interes pentru parteneri”, a explicat oficialul. Potrivit lui, Moldova acționează pe trei filiere: bilaterală, NATO și UE. În cadrul colaborării cu Bruxellesul se lucrează la ajustarea standardelor și identificarea oportunităților concrete de integrare în lanțurile de producție de apărare.

Mija a mai menționat că noua strategie se corelează cu planul de creștere economică dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Economice, care vizează stimularea industriilor cu destinație dublă – atât pentru piața civilă, cât și pentru necesități de securitate.

„Pentru Moldova, acest efort ar însemna locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea rezilienței. Pentru parteneri – acces la produse strategice competitive”, a afirmat oficialul.

În contextul în care bugetele de apărare europene au scăzut de trei ori în ultimele decenii, iar cele din Asia au crescut exponențial, NATO și UE încep să investească tot mai mult în revitalizarea capacităților industriale militare. Moldova vrea să prindă acest tren și să contribuie cu propriile resurse intelectuale și capacități industriale emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO