Cum a fost finanțată armata lui Putin de miliardarul rus care cere ridicarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană

03 Mai 2023, 06:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2023, 06:25 // Actual //  Lupu Eduard

Companiile legate de miliardarul rus Mihail Fridman au furnizat uniforme și echipamente pentru armata rusă și au asigurat echipamentele folosite de Garda Națională a Rusiei pentru a lupta în Ucraina, potrivit unei investigații comune a publicațiilor Current Time și Radio Svoboda Ucraina, citată de publicația independentă The Moscow Times.

Raportul vine în contextul în care Fridman continuă să facă apel la Uniunea Europeană pentru a ridica sancțiunile impuse împotriva sa din cauza invaziei din Ucraina. Acesta a criticat în martie 2022 războiul declanșat de Rusia în Ucraina. În august 2022, Fridman avea o avere netă de 11,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Potrivit investigației, X5 Retail Group, care deține unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Rusia, Pyaterochka, și care îl numără pe Fridman printre acționari, a continuat să lucreze cu lanțul de aprovizionare militară Voentorg al Ministerului Apărării după invazia Ucrainei din februarie 2022.

Uniunea Europeană a sancționat compania-mamă a Voentorg în iunie 2022. Potrivit anchetei, Voentorg a transferat 6,2 milioane de dolari către compania lui Fridman în 2022. În plus, supermarketurile Pyaterochka organizează în mod regulat campanii de strângere de donații de alimente și ajutoare pentru armata rusă.

Jurnaliștii au publicat, de asemenea, contracte de asigurare între firma de asigurări a lui Fridman și echipamentele deținute de Garda Națională Rusă folosite în timpul invaziei, dar și fotografii cu anumite camioane asigurate aflate în convoaie care părăsesc teritoriul ucrainean.

Firma de asigurări a primit cel puțin 3,4 milioane de dolari pe parcursul a cinci ani pentru serviciile sale, potrivit anchetei. Friedman a susținut că s-a retras ”din toate organele de conducere” ale firmelor în februarie 2022.

Dezvăluirea faptului că mai mulți activiști proeminenți din opoziția rusă au semnat o scrisoare adresată Comisiei Europene, la cererea lui Fridman, prin care solicitau ridicarea sancțiunilor împotriva sa și a partenerilor săi, a dus la o ruptură în opoziția politică rusă, deja fragmentată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău