Cum a fost finanțată armata lui Putin de miliardarul rus care cere ridicarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană

03 Mai 2023, 06:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mai 2023, 06:25 // Actual //  bani.md

Companiile legate de miliardarul rus Mihail Fridman au furnizat uniforme și echipamente pentru armata rusă și au asigurat echipamentele folosite de Garda Națională a Rusiei pentru a lupta în Ucraina, potrivit unei investigații comune a publicațiilor Current Time și Radio Svoboda Ucraina, citată de publicația independentă The Moscow Times.

Raportul vine în contextul în care Fridman continuă să facă apel la Uniunea Europeană pentru a ridica sancțiunile impuse împotriva sa din cauza invaziei din Ucraina. Acesta a criticat în martie 2022 războiul declanșat de Rusia în Ucraina. În august 2022, Fridman avea o avere netă de 11,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Potrivit investigației, X5 Retail Group, care deține unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Rusia, Pyaterochka, și care îl numără pe Fridman printre acționari, a continuat să lucreze cu lanțul de aprovizionare militară Voentorg al Ministerului Apărării după invazia Ucrainei din februarie 2022.

Uniunea Europeană a sancționat compania-mamă a Voentorg în iunie 2022. Potrivit anchetei, Voentorg a transferat 6,2 milioane de dolari către compania lui Fridman în 2022. În plus, supermarketurile Pyaterochka organizează în mod regulat campanii de strângere de donații de alimente și ajutoare pentru armata rusă.

Jurnaliștii au publicat, de asemenea, contracte de asigurare între firma de asigurări a lui Fridman și echipamentele deținute de Garda Națională Rusă folosite în timpul invaziei, dar și fotografii cu anumite camioane asigurate aflate în convoaie care părăsesc teritoriul ucrainean.

Firma de asigurări a primit cel puțin 3,4 milioane de dolari pe parcursul a cinci ani pentru serviciile sale, potrivit anchetei. Friedman a susținut că s-a retras ”din toate organele de conducere” ale firmelor în februarie 2022.

Dezvăluirea faptului că mai mulți activiști proeminenți din opoziția rusă au semnat o scrisoare adresată Comisiei Europene, la cererea lui Fridman, prin care solicitau ridicarea sancțiunilor împotriva sa și a partenerilor săi, a dus la o ruptură în opoziția politică rusă, deja fragmentată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO