Cum a fost Real Estate Forum? Participanții au vorbit despre provocările din domeniul imobiliar și au propus soluții

07 Sept. 2021, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2021, 16:00 // Actual //  MD Bani

În perioada 3- 4 septembrie la Chișinău a avut loc prima ediție a Forumului internațional dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova. În cadrul evenimentul au fost discutate mai multe subiecte printre care și provocările cu care se confruntă sectorul imobiliar din țară, de asemenea, au fost propuse și soluții pentru rezolvarea acestora.

Astfel, reprezentanții sectorului imobiliar din țară și de peste hotare au făcut o analiză minuțioasă a situației, și-au împărtășit experiența, au discutat despre obstacolele pe care le întâmpină în activitate, dar și despre potențialele soluții. De asemenea, forumul a avut scopul de a prezenta oferta investițională a țării pe piața imobiliară.

Prezent la eveniment, Directorul Interimar al Agenției de Investiții „Invest Moldova”, Ion Iordachi a menționat avantajele pe care le poate oferi sectorul imobiliar pentru investitori, printre acestea fiind enumerate:  prețul mic pe metru pătrat, condiții avantajoase de creditare, creștere economică stabilă, relații bune cu Uniunea Europeană și alte avantaje.

La rândul său, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a exprimat dorința Guvernului de a întreprinde toate acțiunile necesare pentru a transforma Moldova într-o destinație atractivă pentru investitori.

” Noi ca Minister al Economiei vrem să facem din Moldova o destinație pentru investiții. Vrem să creștem industria, să apară oportunități noi pentru dezvoltatori, pentru a pregăti un spațiu optim pentru investitori, care vor să facă afaceri în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Gaibu.

În cea de-a doua zi a evenimentului a fost prezent și primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a prezentat publicului Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău.

„Multe capitale se luptă astăzi cu provocări uriașe, în fața peisajului urban în continuă schimbare, După analiza practicilor internaționale, am înțeles că avem nevoie de o strategie de dezvoltare social-economică și spațială durabilă. La etapa actuală suntem în proces de elaborare a peste  60 de profile investiționale, începând cu clădiri, care sunt abandonate, terenuri care vor fi scoase la licitație, inclusiv ne dorim ca această concentrație sa nu fie doar in zona centrală a Chișinăului, dar să ne implicăm și în perspectiva suburbiilor care au un potențial enorm.”

În prezent, Piața imobiliară din Republica Moldova este formată în principal din sectorul imobiliar rezidențial, acest sector având re o cotă de aproximativ 75% din totalul pieței imobiliare. Spațiul nerezidențial rămâne a fi unul cu un mare potențial, deținând doar 25% din piață, dar înregistrând o creștere anuală de peste 4%.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO