Cum a fost Real Estate Forum? Participanții au vorbit despre provocările din domeniul imobiliar și au propus soluții

07 Sept. 2021, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2021, 16:00 // Actual //  MD Bani

În perioada 3- 4 septembrie la Chișinău a avut loc prima ediție a Forumului internațional dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova. În cadrul evenimentul au fost discutate mai multe subiecte printre care și provocările cu care se confruntă sectorul imobiliar din țară, de asemenea, au fost propuse și soluții pentru rezolvarea acestora.

Astfel, reprezentanții sectorului imobiliar din țară și de peste hotare au făcut o analiză minuțioasă a situației, și-au împărtășit experiența, au discutat despre obstacolele pe care le întâmpină în activitate, dar și despre potențialele soluții. De asemenea, forumul a avut scopul de a prezenta oferta investițională a țării pe piața imobiliară.

Prezent la eveniment, Directorul Interimar al Agenției de Investiții „Invest Moldova”, Ion Iordachi a menționat avantajele pe care le poate oferi sectorul imobiliar pentru investitori, printre acestea fiind enumerate:  prețul mic pe metru pătrat, condiții avantajoase de creditare, creștere economică stabilă, relații bune cu Uniunea Europeană și alte avantaje.

La rândul său, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a exprimat dorința Guvernului de a întreprinde toate acțiunile necesare pentru a transforma Moldova într-o destinație atractivă pentru investitori.

” Noi ca Minister al Economiei vrem să facem din Moldova o destinație pentru investiții. Vrem să creștem industria, să apară oportunități noi pentru dezvoltatori, pentru a pregăti un spațiu optim pentru investitori, care vor să facă afaceri în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Gaibu.

În cea de-a doua zi a evenimentului a fost prezent și primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a prezentat publicului Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău.

„Multe capitale se luptă astăzi cu provocări uriașe, în fața peisajului urban în continuă schimbare, După analiza practicilor internaționale, am înțeles că avem nevoie de o strategie de dezvoltare social-economică și spațială durabilă. La etapa actuală suntem în proces de elaborare a peste  60 de profile investiționale, începând cu clădiri, care sunt abandonate, terenuri care vor fi scoase la licitație, inclusiv ne dorim ca această concentrație sa nu fie doar in zona centrală a Chișinăului, dar să ne implicăm și în perspectiva suburbiilor care au un potențial enorm.”

În prezent, Piața imobiliară din Republica Moldova este formată în principal din sectorul imobiliar rezidențial, acest sector având re o cotă de aproximativ 75% din totalul pieței imobiliare. Spațiul nerezidențial rămâne a fi unul cu un mare potențial, deținând doar 25% din piață, dar înregistrând o creștere anuală de peste 4%.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!