Cum a fost salvată Ucraina de la înfrângere de către Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, într-un moment crucial

19 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Primăvara trecută, armata ucraineană era pe punctul de a rămâne fără combustibil și muniție pentru armele sale de fabricație sovietică, însă salvarea a venit dintr-un loc neașteptat: Bulgaria, scrie Die Welt într-o amplă investigație vizând primele luni ale războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie 2022.

Din cauza disensiunilor de pe scena politică și a afinităților pro-ruse a multora dintre elitele țării, guvernul de la Sofia a fost nevoit să sublinieze în mod repetat că nu înarmează Ucraina. Însă aceste declarații au fost o perdea de fum, arată Die Welt.

Pe baza unor interviuri realizate cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, fostul premier bulgar Kiril Petkov și ministrul său de Finanțe, Asen Vasilev, jurnaliștii de la Die Welt au reușit să reconstituie cum guvernul Bulgariei a pășit în gol anul trecut pentru a ajuta Kievul cu provizii vitale de arme, muniții și combustibil într-o perioadă crucială în care multe state occidentale încă dezbăteau dacă să trimită armament Ucrainei.

În timp ce Petkov, care era premier în momentul izbucnirii războiului, încerca să tragă Bulgaria înspre Vest, pe o traiectorie mai pro-NATO, el era constant atacat de politicieni pro-Kremlin, inclusiv de către socialiștii din coaliția sa de guvernare.
El a fost nevoit inclusiv să îl demită pe ministrul său al Apărării după ce acesta a refuzat să condamne războiul declanșat de Putin și a susținut retorica Kremlinului vizavi de o „operațiunea specială”.

În public cel puțin, Petkov a încercat să minimalizeze ideea că Bulgaria va trimite armament Ucrainei, în pofida stocurilor sale considerabile de arme și muniții de fabricație sovietică.

Date fiind toate aceste sensibilități de pe plan intern, poziția oficială a Bulgariei a fost comparată cu cea a Ungariei lui Viktor Orban: prea apropiată de a Moscovei pentru a sta pe propriile picioare.

Cum s-a mobilizat guvernul bulgar să ajute Ucraina

Însă Petkov și Vassilev, politicieni aflați acum în opoziție și care speră la o victorie în următoarele alegeri, au rupt acum tăcerea cu privire la adevărata amploare a rolului Bulgariei în ajutorarea Ucrainei primăvara trecută.

În timp ce Partidul Socialist de la Sofia, urmașul Partidului Comunist, a catalogat livrările de armament către Ucraina drept o „linie roșie”, alți oficiali din guvernul lui Petkov au evitat tranzacțiile directe între guverne și au folosit companii din Bulgaria și străinătate ca intermediari pentru a deschide rute de aprovizionare terestre și aeriene prin România, Ungaria și Polonia.

„Estimăm că în jur de o treime din muniția de care armata ucraineană a avut nevoie în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru Die Welt.

La fel de sensibil, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a venit din țiței procesat la o rafinărie rusească de la Marea Neagră, care la momentul respectiv aparținea companiei Lukoil.

„Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și în anumite momente a acoperit 40% din nevoie Ucrainei”, le-a spus jurnaliștilor germani fostul ministru de Finanțe Assen Vassilev.
Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Dmitro Kuleba a declarat pentru cei de la Die Welt că Ucraina era în pericol să rămână fără muniție în luna aprilie a anului trecut.

„Știam că depozitele bulgare conțin cantități mari de muniții de care aveam nevoie așa că președintele Zelenski m-a trimis să obțin materialele necesare”, a relatat acesta, subliniind că vizita sa a fost o chestiune de „viață și de moarte”, în caz contrar rușii urmând să ocupe mai multe sate și orașe, și „să ucidă, tortureze și violeze” pe noi teritorii ale țării sale.

Kuleba a mai relatat că Petkov i-a răspuns că situația pe plan intern în Bulgaria „nu este ușoară”, dar că va face „tot ce îi stă în putere”.

„Kirill Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi mereu recunoscător pentru folosirea tuturor abilităților sale politice pentru a găsi o soluție”, afirmă șeful diplomației ucrainene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA