Cum pot fi tăiați banii necesari mașinăriei ruse a lui Putin: Trei țări mici pot sugruma războiul

11 Oct. 2023, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Oct. 2023, 07:42 // Actual //  Lupu Eduard

Mașinăria rusă a lui Vladimir Putin care a invadat Ucraina în urmă cu peste 19 luni s-a alimentat din banii întregii lumi, iar 170 de miliarde de dolari au fost aruncați de Moscova pe frontul de luptă. Dar acum, experții susțin că pentru a lovi în cele mai substanțiale fonduri provenite din exporturile de petrol ale Rusiei, există trei țări mici care sunt capabile să sugrume războiul din Ucraina.

Ben Harris, economist, un fost înalt oficial al Trezoreriei SUA care a contribuit la proiectarea plafonului prețului petrolului pentru Rusia, a afirmat că G7 și UE trebuie să taie sursele de finanțare ale războiului, prin oprirea depășirii nivelului de preț, dar și a stopării petrolierelor învechite ale Moscovei, care constituie un adevărat pericol ecologic pentru întreaga lume, potrivit Bloomberg.

„Dacă vă veți angaja la un nivel cel puțin moderat de aplicare, atunci trebuie să vă angajați la un nivel suficient de ridicat al prețului, astfel încât Rusia să nu închidă producția petrolului sau să caute căi alternative de transport”, a spus Harris, acum director de studii economice la Brookings Institution din Washington.

Concepută la jumătatea anului 2022 și impusă în decembrie anul trecut, plafonul de preț pentru exporturile maritime de petrol ale Rusiei a urmărit să limiteze veniturile petroliere ale Moscovei, atenuând în același timp lovitura asupra economiei globale din cauza sancțiunilor adoptate după invazia Rusiei în Ucraina.
Interzice companiilor cu sediul în UE și țările G-7 să se implice în transportul petrolului rusesc, cu excepția cazului în care prețul acestuia este sub 60 de dolari pe baril. Aceste națiuni nu cumpără petrol rusesc, dar firmele cu sediul acolo oferă încă servicii cruciale, inclusiv transport maritim, finanțare și asigurare.
Lucrând în tandem cu alte sancțiuni, plafonul părea inițial să funcționeze: Moscova a continuat să exporte chiar dacă măsura și-a suprimat profiturile. Dar, în ultimele luni, regula a ”mușcat” mai puțin din profituri, deoarece Rusia a găsit modalități de ocolire.

Danemarca, Turcia și Egiptul, țări cheie pentru exporturile Rusiei de petrol

Rusia și-a cumpărat propria flotă de nave vechi și a susținut-o cu propria sa asigurare, ca alternative la serviciile occidentale, permițându-i să mute mai mult petrol în afara plafonului. Aplicarea în interiorul plafonului s-a dovedit, de asemenea, slabă, deoarece există dovezi că firmele occidentale sunt folosite pentru mărfurile rusești achiziționate cu mult peste plafonul de 60 de dolari pe baril.

Un grup de cercetători a descoperit că, la începutul anului 2023, jumătate din petrolul din portul pacific Kozmino al Rusiei a fost transportat sau asigurat de firme occidentale, dar aproape tot volumul de export al portului avea prețuri peste plafon.

Oficialii UE au recunoscut, de asemenea, în privat că plafonul nu funcționează așa cum ar trebui și spun că G-7 – care conduce măsura – ar putea căuta modalități de a o aplica mai eficient. Miniștrii de finanțe G-7 se reunesc săptămâna aceasta la Marrakech, Maroc.

„Primul lucru pe care îl puteți face este pur și simplu să începeți o investigație mai agresivă asupra regimului de atestare”, a spus Harris, referindu-se la documentele de preț pe care furnizorii de servicii trebuie să le colecteze pentru orice transport de petrol rusesc pe care îl fac. „Anunțați companiile că sistemul de atestare va fi luat în serios.”

Harris a spus că, în al doilea pas, coaliția ar trebui să facă presiuni asupra țărilor care controlează punctele cheie maritime de trecere – precum Danemarca, Turcia și Egiptul – să respingă navele rusești care reprezintă o amenințare pentru mediu din cauza vechimii lor sau a lipsei unei asigurări de încredere. În cele din urmă, a spus Harris, țările trebuie să ridice nivelul prețului plafonului și apoi să-l ajusteze, în sus sau în jos, mai frecvent ca răspuns la mișcările prețurilor globale.

Harris a recunoscut că va fi dificil să aducă toate țările pe aceeași linie, cu un nivel de preț mai ridicat, dar a spus că propunerea sa va întări credibilitatea plafonului, va reduce veniturile Rusiei și va reduce riscul unei deversări dezastruoase în oceane și mări care implică unul dintre tancurile șubrede ale Rusiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău