Cum poți obține semnătura electronică în Republica Moldova

18 Mart. 2024, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Mart. 2024, 16:11 // Actual //  bani.md

Cu ajutorul semnăturii mobile poți de la distanță semna acte, declarații, întocmi cereri, etc. fără prezenţa fizică şi actul de identitate. Semnarea se face direct din calculator sau telefon, prin introducerea codului PIN secret, și are aceeași valoare juridică ca și semnătura de mână.

Astfel, semnătura electronică avansată calificată poate fi obținută de la prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice este specific fiecărui prestator în parte și poate fi consultat pe paginile oficiale ale acestora. Iată câțiva dintre cei mai importanți prestatori:

I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând online. Ghidul de utilizare a semnăturii electronice poate fi consultat pe site-ul oficial. Pentru detalii suplimentare, puteți contacta la telefon: 022 820 911 sau prin e-mail la semnatura@semnatura.md.

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând aici.

I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”

Serviciul de semnătură electronică poate fi accesat prin completarea unei cereri online. Pentru asistență, ghiduri video sunt disponibile pe pagina web a prestatorului. Pentru informații suplimentare, contactați la telefon: 022 822 222 sau prin e-mail la pki@sfs.md.

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând aici.

I.M. Orange Moldova S.A.

Semnătura mobilă poate fi activată prin depunerea unei cereri la unul din magazinele prestatorului. Serviciul este gratuit la activare și se achită doar la utilizare. Prețul standard al unei semnături este de 3 lei. Instrucțiunile de utilizare pot fi găsite pe pagina web a prestatorului.

Toată informația aferentă semnăturii mobile, inclusiv instrucțiuni de utilizare, poate fi consultată pe pagina-web a prestatorului aici.

I.M. Moldcell S.A.

Serviciul semnătură mobilă poate fi activat prin formarea codului *222*5#ok de pe dispozitivul mobil și alegerea unui pachet din cele oferite de prestator.

Aceste opțiuni oferă utilizatorilor acces la semnături electronice avansate, contribuind la simplificarea și securizarea proceselor digitale.

Toată informația aferentă semnăturii mobile poate fi consultată pe pagina-web a prestatorului aici.

În urma publicației IPRE, în Republica Moldova există trei tipuri de certificate de autentificare și semnătură electronică avansată calificată, ce au aceeași forță juridică: (1) semnătura mobilă Mobile eID, prin utilizarea unei cartele SIM speciale, eliberată de către operatorii de telecomunicații Orange Moldova și Moldcell, (2) token USB, eliberat de către Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică (STISC) și intermediat suplimentar prin intermediul Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și Camera de Comerț și Industrie (CCI), (3) buletin de identitate eID (eCA), eliberat de către ASP.

Totodată, conform datelor STISC, la finalul anului 2023, numărul de certificate active ale cheii publice pentru semnătură electronică avansată calificată este de 266 155 unități, de peste două ori mai mult în comparație cu anul 2022 (129 384 unități).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău