Cum poți obține semnătura electronică în Republica Moldova

18 Mart. 2024, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Mart. 2024, 16:11 // Actual //  bani.md

Cu ajutorul semnăturii mobile poți de la distanță semna acte, declarații, întocmi cereri, etc. fără prezenţa fizică şi actul de identitate. Semnarea se face direct din calculator sau telefon, prin introducerea codului PIN secret, și are aceeași valoare juridică ca și semnătura de mână.

Astfel, semnătura electronică avansată calificată poate fi obținută de la prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice este specific fiecărui prestator în parte și poate fi consultat pe paginile oficiale ale acestora. Iată câțiva dintre cei mai importanți prestatori:

I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând online. Ghidul de utilizare a semnăturii electronice poate fi consultat pe site-ul oficial. Pentru detalii suplimentare, puteți contacta la telefon: 022 820 911 sau prin e-mail la semnatura@semnatura.md.

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând aici.

I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”

Serviciul de semnătură electronică poate fi accesat prin completarea unei cereri online. Pentru asistență, ghiduri video sunt disponibile pe pagina web a prestatorului. Pentru informații suplimentare, contactați la telefon: 022 822 222 sau prin e-mail la pki@sfs.md.

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând aici.

I.M. Orange Moldova S.A.

Semnătura mobilă poate fi activată prin depunerea unei cereri la unul din magazinele prestatorului. Serviciul este gratuit la activare și se achită doar la utilizare. Prețul standard al unei semnături este de 3 lei. Instrucțiunile de utilizare pot fi găsite pe pagina web a prestatorului.

Toată informația aferentă semnăturii mobile, inclusiv instrucțiuni de utilizare, poate fi consultată pe pagina-web a prestatorului aici.

I.M. Moldcell S.A.

Serviciul semnătură mobilă poate fi activat prin formarea codului *222*5#ok de pe dispozitivul mobil și alegerea unui pachet din cele oferite de prestator.

Aceste opțiuni oferă utilizatorilor acces la semnături electronice avansate, contribuind la simplificarea și securizarea proceselor digitale.

Toată informația aferentă semnăturii mobile poate fi consultată pe pagina-web a prestatorului aici.

În urma publicației IPRE, în Republica Moldova există trei tipuri de certificate de autentificare și semnătură electronică avansată calificată, ce au aceeași forță juridică: (1) semnătura mobilă Mobile eID, prin utilizarea unei cartele SIM speciale, eliberată de către operatorii de telecomunicații Orange Moldova și Moldcell, (2) token USB, eliberat de către Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică (STISC) și intermediat suplimentar prin intermediul Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și Camera de Comerț și Industrie (CCI), (3) buletin de identitate eID (eCA), eliberat de către ASP.

Totodată, conform datelor STISC, la finalul anului 2023, numărul de certificate active ale cheii publice pentru semnătură electronică avansată calificată este de 266 155 unități, de peste două ori mai mult în comparație cu anul 2022 (129 384 unități).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ