Cum să planifici eficient bugetul pentru anul 2022

09 Feb. 2022, 10:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
09 Feb. 2022, 10:03 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Administrarea bugetului personal, planificarea cheltuielilor și a investițiilor, crearea unei perne financiare de rezervă – toate aceste sintagme definesc noul an 2022 în materie de educație financiară și de gestionare a banilor de care dispui. Se pare că începând cu 2022, fiecare persoană va fi pusă în fața unui fapt simplu: ori să învețe să economisească, ori să deprindă tehnicile corecte de investire a banilor. Oricare metodă aleasă poate fi riscantă, dar cu toate acestea, specialiștii companiei Credit Ușor au câteva recomandări de bază cu privire la eficientizarea planificării bugetare pentru anul curent, sfaturi valabile oricui și oricând.

1. Ține evidența strictă a cheltuielilor realizate

Este un pas extrem de important, deoarece de aceasta depinde cât de eficient sunt cheltuiți banii tăi. Să ne imaginăm situația în care ai accesat niște produse de creditare, ai utilizat banii, dar tot ești pe minus și balanța de pe cont nu îți acoperă cheltuielile viitoare. Ai scăpat un element important: evidența fluxului financiar.

Cheltuielile se împart în:

  • Statice – care sunt repetitive, zi după zi, și pe care le poți acoperi fără mari dificultăți, dar acestea rămân a fi totuși segmentul cel mai vast de finanțe utilizate.
  • Inopinate – care survin în anumite circumstanțe ca rezultat al unor evenimente care nu de depind de voința persoanei, ci de anumiți factori externi. Această categorie de cheltuieli reprezintă acele costuri care, de obicei, fac adevărate găuri în bugetul nostru.

Prin urmare, ducerea evidenței acestora te ajută să faci un bilanț total per lună și să depistezi compartimentele în care e posibilă optimizarea.

2. Optimizează constant cheltuielile și investițiile realizate

Optimizarea cheltuielilor și a investițiilor reprezintă un pas important pentru a eficientiza bugetul setat pe un an întreg. De exemplu, poți reduce considerabil cheltuielile statice, dacă înlocuiești anumite produse sau servicii cu analoage mai ieftine. De exemplu, poți să cumperi cafea constant de la o gheretă sau să îți cumperi un aparat de cafea acasă și să îți iei băutura preferată în termos cu tine. În acest fel, vei reduce considerabil cheltuielile zilnice.

Investițiile corecte se pot referi la:

  • Achiziționarea prin credit rapid fără gaj a unui telefon performant pentru a urma cursuri online, a învăța o profesie nouă sau chiar a face un job part-time;

Procurarea unui bun imobil în locul plății constante a unei chirii.

3. Repartizează corect finanțele

Mulți specialiști în economie recomandă insistent utilizarea regulii 50/30/20, ca fiind cea mai potrivită pe termen lung. Lucrurile sunt extrem de simple în acest caz, deoarece:

  • 50% din venituri merg pe cheltuieli esențiale, precum cele din sfera alimentară sau din sănătate publică;
  • 30% pe contul de economii, care reprezintă garanția unei vieți liniștite;
  • 20% pentru stilul de viață abordat.

Indiferent pentru ce și cum cheltui, acum ai posibilitatea să obții lichiditățile necesare, cu o singură cerere de credit la Credit Ușor.

Credit Ușor – bani pentru fiecare!

P.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 16:35 // Actual //  Ursu Victor

Maxim Brăila, cunoscut în trecut pentru declarațiile sale elogioase la adresa președintelui rus Vladimir Putin, a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor în cadrul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Numirea sa a fost votată de 57 de deputați în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Decizia a venit în urma unui concurs public organizat de Comisia economie, buget și finanțe, care l-a propus pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitate de reînnoire. Brăila este licențiat în drept, magistru în științe economice și drept public, și urmează studii de doctorat la Universitatea de Studii Europene din Moldova. El a activat atât în sectorul public, cât și în cel privat, inclusiv în poziții de conducere.

Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor este un organ colegial format din șapte consilieri, inclusiv directorul general, iar atribuțiile acesteia vizează examinarea contestațiilor în cadrul achizițiilor publice.

Maxim Brăila a apărut pentru prima dată în atenția opiniei publice în mai 2011, când, fiind elev în clasa a XII-a, s-a înscris în cursa electorală pentru Consiliul Municipal Chișinău, ca independent. A obținut puțin peste 200 de voturi, adică 0,06% din sufragii.

În acea campanie, Brăila declara că vrea să fie „un politician de tipul lui Vladimir Putin – un lider adevărat care se gândește la cetățeni”, subliniind totuși că nu susține regimul nedemocratic de la Moscova. Ulterior, a afirmat că a ales să nu se alinieze partidelor politice pentru a nu fi controlat de „mafioți și oligarhi”, potrivit unui material al Europei Libere.

Numirea sa într-o funcție-cheie într-o instituție cu rol esențial în integritatea proceselor de achiziții publice ridică semne de întrebare legate de evoluția ideologică a fostului candidat independent și de criteriile de integritate care au stat la baza selecției.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO