Cum să planifici eficient bugetul pentru anul 2022

09 Feb. 2022, 10:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
09 Feb. 2022, 10:03 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Administrarea bugetului personal, planificarea cheltuielilor și a investițiilor, crearea unei perne financiare de rezervă – toate aceste sintagme definesc noul an 2022 în materie de educație financiară și de gestionare a banilor de care dispui. Se pare că începând cu 2022, fiecare persoană va fi pusă în fața unui fapt simplu: ori să învețe să economisească, ori să deprindă tehnicile corecte de investire a banilor. Oricare metodă aleasă poate fi riscantă, dar cu toate acestea, specialiștii companiei Credit Ușor au câteva recomandări de bază cu privire la eficientizarea planificării bugetare pentru anul curent, sfaturi valabile oricui și oricând.

1. Ține evidența strictă a cheltuielilor realizate

Este un pas extrem de important, deoarece de aceasta depinde cât de eficient sunt cheltuiți banii tăi. Să ne imaginăm situația în care ai accesat niște produse de creditare, ai utilizat banii, dar tot ești pe minus și balanța de pe cont nu îți acoperă cheltuielile viitoare. Ai scăpat un element important: evidența fluxului financiar.

Cheltuielile se împart în:

  • Statice – care sunt repetitive, zi după zi, și pe care le poți acoperi fără mari dificultăți, dar acestea rămân a fi totuși segmentul cel mai vast de finanțe utilizate.
  • Inopinate – care survin în anumite circumstanțe ca rezultat al unor evenimente care nu de depind de voința persoanei, ci de anumiți factori externi. Această categorie de cheltuieli reprezintă acele costuri care, de obicei, fac adevărate găuri în bugetul nostru.

Prin urmare, ducerea evidenței acestora te ajută să faci un bilanț total per lună și să depistezi compartimentele în care e posibilă optimizarea.

2. Optimizează constant cheltuielile și investițiile realizate

Optimizarea cheltuielilor și a investițiilor reprezintă un pas important pentru a eficientiza bugetul setat pe un an întreg. De exemplu, poți reduce considerabil cheltuielile statice, dacă înlocuiești anumite produse sau servicii cu analoage mai ieftine. De exemplu, poți să cumperi cafea constant de la o gheretă sau să îți cumperi un aparat de cafea acasă și să îți iei băutura preferată în termos cu tine. În acest fel, vei reduce considerabil cheltuielile zilnice.

Investițiile corecte se pot referi la:

  • Achiziționarea prin credit rapid fără gaj a unui telefon performant pentru a urma cursuri online, a învăța o profesie nouă sau chiar a face un job part-time;

Procurarea unui bun imobil în locul plății constante a unei chirii.

3. Repartizează corect finanțele

Mulți specialiști în economie recomandă insistent utilizarea regulii 50/30/20, ca fiind cea mai potrivită pe termen lung. Lucrurile sunt extrem de simple în acest caz, deoarece:

  • 50% din venituri merg pe cheltuieli esențiale, precum cele din sfera alimentară sau din sănătate publică;
  • 30% pe contul de economii, care reprezintă garanția unei vieți liniștite;
  • 20% pentru stilul de viață abordat.

Indiferent pentru ce și cum cheltui, acum ai posibilitatea să obții lichiditățile necesare, cu o singură cerere de credit la Credit Ușor.

Credit Ușor – bani pentru fiecare!

P.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO