Cum să planifici eficient bugetul pentru anul 2022

09 Feb. 2022, 10:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
09 Feb. 2022, 10:03 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Administrarea bugetului personal, planificarea cheltuielilor și a investițiilor, crearea unei perne financiare de rezervă – toate aceste sintagme definesc noul an 2022 în materie de educație financiară și de gestionare a banilor de care dispui. Se pare că începând cu 2022, fiecare persoană va fi pusă în fața unui fapt simplu: ori să învețe să economisească, ori să deprindă tehnicile corecte de investire a banilor. Oricare metodă aleasă poate fi riscantă, dar cu toate acestea, specialiștii companiei Credit Ușor au câteva recomandări de bază cu privire la eficientizarea planificării bugetare pentru anul curent, sfaturi valabile oricui și oricând.

1. Ține evidența strictă a cheltuielilor realizate

Este un pas extrem de important, deoarece de aceasta depinde cât de eficient sunt cheltuiți banii tăi. Să ne imaginăm situația în care ai accesat niște produse de creditare, ai utilizat banii, dar tot ești pe minus și balanța de pe cont nu îți acoperă cheltuielile viitoare. Ai scăpat un element important: evidența fluxului financiar.

Cheltuielile se împart în:

  • Statice – care sunt repetitive, zi după zi, și pe care le poți acoperi fără mari dificultăți, dar acestea rămân a fi totuși segmentul cel mai vast de finanțe utilizate.
  • Inopinate – care survin în anumite circumstanțe ca rezultat al unor evenimente care nu de depind de voința persoanei, ci de anumiți factori externi. Această categorie de cheltuieli reprezintă acele costuri care, de obicei, fac adevărate găuri în bugetul nostru.

Prin urmare, ducerea evidenței acestora te ajută să faci un bilanț total per lună și să depistezi compartimentele în care e posibilă optimizarea.

2. Optimizează constant cheltuielile și investițiile realizate

Optimizarea cheltuielilor și a investițiilor reprezintă un pas important pentru a eficientiza bugetul setat pe un an întreg. De exemplu, poți reduce considerabil cheltuielile statice, dacă înlocuiești anumite produse sau servicii cu analoage mai ieftine. De exemplu, poți să cumperi cafea constant de la o gheretă sau să îți cumperi un aparat de cafea acasă și să îți iei băutura preferată în termos cu tine. În acest fel, vei reduce considerabil cheltuielile zilnice.

Investițiile corecte se pot referi la:

  • Achiziționarea prin credit rapid fără gaj a unui telefon performant pentru a urma cursuri online, a învăța o profesie nouă sau chiar a face un job part-time;

Procurarea unui bun imobil în locul plății constante a unei chirii.

3. Repartizează corect finanțele

Mulți specialiști în economie recomandă insistent utilizarea regulii 50/30/20, ca fiind cea mai potrivită pe termen lung. Lucrurile sunt extrem de simple în acest caz, deoarece:

  • 50% din venituri merg pe cheltuieli esențiale, precum cele din sfera alimentară sau din sănătate publică;
  • 30% pe contul de economii, care reprezintă garanția unei vieți liniștite;
  • 20% pentru stilul de viață abordat.

Indiferent pentru ce și cum cheltui, acum ai posibilitatea să obții lichiditățile necesare, cu o singură cerere de credit la Credit Ușor.

Credit Ușor – bani pentru fiecare!

P.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ