Cum să răspunzi la cea mai incomodă întrebare la interviul de angajare: Vorbește-mi despre tine

19 Ian. 2022, 09:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
19 Ian. 2022, 09:39 // Oameni şi Idei //  MD Bani

„Vorbește-mi despre tine” este o expresie pe care majoritatea intervievatorilor o pot folosi în cadrul unui interviu de angajare. Dar întrebarea nu este folosită pentru a sparge gheața, răspunsul tău are o importanță mai mare decât îți imaginezi.

Problema este că nu toți candidații la un loc de muncă profită de această ocazie pentru a evidenția ceea ce consideră că este cel mai relevant în ceea ce privește experiența lor profesională și competențele personale.

Pentru unii, aceasta poate fi o întrebare foarte intimidantă atunci când nu au pregătit un scurt scenariu care să le permită să convingă intervievatorul că se potrivesc profilului pe care îl caută compania.

De aceea, sfătuiesc experții, merită întotdeauna să ai pregătit un scurt discurs despre tine, care poate servi la transformarea oricărei întrebări generale într-o oportunitate.

Deși provocarea constă în a ști ce să spui, trebuie să știi și cum să o spui

Este greu să răspunzi la această întrebare, pentru că necesită o mare abilitate de a ne rezuma viața și cariera în câteva fraze”, spune Melody Wilding, consultant american în domeniul ocupării forței de muncă, pentru BBC Mundo.

Este deosebit de greu pentru persoanele care au avut posturi foarte diferite și ale căror competențe provin din domenii de activitate diferite.

Și este, de asemenea, dificil pentru persoanele care nu au capacitatea de a se concentra asupra celor mai importante aspecte, lăsându-se purtate într-o mare de gânduri și amintiri fără un fir clar care să dea sens poveștii.

Cei 3 pași pe care trebuie să-i urmezi

Potrivit lui Wilding, este recomandabil să începeți prin a mulțumi pentru oportunitatea care vi s-a oferit cu ocazia interviului și să adăugați că sunteți foarte interesat să lucrați în postul respectiv.

Al doilea pas este să rezumați punctele culminante ale carierei dumneavoastră.
De exemplu, „în ultimii cinci ani m-am ocupat de dezvoltarea de proiecte tehnologice în companii precum X și X, a căror capitalizare de piață este mai mare decât X”.

Astfel de fraze oferă punctul de intrare pentru a descrie realizările în aceste poziții.

În acest exemplu, esențial este să clarificați rezultatele acțiunilor dvs. și nu doar să le descrieți. Dar este de asemenea important ca rezultatele să fie cuantificabile.

Nu este suficient să spuneți că ați fost responsabil de îmbunătățirea unui proces. Ceea ce trebuie să spuneți este că munca dvs. a fost atât de eficientă încât s-a obținut un anumit rezultat.

După ce ați terminat de enumerat rezultatele realizărilor dvs., vă puteți referi la competențele dvs. dintr-un punct de vedere mai holistic, explicând ce ați învățat să faceți în anii de experiență.

În mod normal, doar titlurile posturilor nu explică neapărat importanța a ceea ce ați realizat și nici nu arată ce provocări ați reușit să depășiți.

În acest moment, este important să căutați modalități de a vă distinge de ceilalți candidați.

La sfârșit puteți adăuga ceva mai personal sau mai amuzant.

Un client, spune Wilding, „mi-a spus la sfârșitul răspunsului: „Și, ei bine, sunt cel mai prost chitarist din lume.” Aceste lucruri, la momentul potrivit, pot funcționa bine, vă ajută să stabiliți o legătură cu intervievatorul și să menționați un lucru sau două despre hobby-urile dumneavoastră sau despre familie.

Cum ar trebui să NU răspunzi la întrebarea „vorbește-mi despre tine”

„Ceea ce nu ar trebui să faceți niciodată este să faceți răspunsul prea lung”, spune Wilding. Marea provocare, explică el, este de a spune tot ce este important în mai puțin de două minute. Și dacă aveți abilități de sinteză, adaugă ea, „în mod ideal ar trebui să faceți totul într-un minut”.

Unul dintre cele mai proaste moduri de a răspunde la întrebarea „Vorbește-mi despre tine” este să te întorci în timp și să povestești cronologic, de exemplu: „Am intrat la universitate în anul X, apoi mi-am schimbat cariera și primul meu loc de muncă a fost…”.

Un răspuns cronologic, atemporal, este o rețetă pentru a ieși prost din situație.

Pe lângă conținut, modul în care spuneți lucrurile este foarte important. Wilding subliniază că tonul vocii este esențial pentru a demonstra încredere și că merită să repetați ceea ce urmează să spuneți.

Cum să eviți o întrebare prin „Tehnica Podului

Atunci când nu știm cum să răspundem la o întrebare, „tehnica podului” poate fi foarte utilă la un interviu de angajare.

Practic, este vorba de a întoarce conversația în sens invers, într-un mod subtil.

Dacă ești întrebat despre munți și știi cu adevărat despre oceane, atunci trucul este să găsești cea mai ingenioasă modalitate de a face o legătură între două subiecte aparent fără legătură.

A face o legătură între două subiecte pentru a vorbi în cele din urmă despre ceea ce vrei să vorbești, pentru că este un domeniu în care te pricepi.

Întrebarea „Vorbește-mi despre tine” nu este singura care poate fi o provocare, adaugă ea, mai ales atunci când este pusă la începutul conversației.

Alte întrebări pentru care este bine să aveți pregătit un răspuns sunt, de exemplu, unde vă vedeți peste cinci ani, ce vă face unic, de ce ar trebui să vă angajez sau care este cea mai mare slăbiciune a dumneavoastră.

Uneori, spune ea, intervievatorii nu caută neapărat răspunsul corect.

Mai degrabă, încearcă să afle cum vă descurcați cu ceva necunoscut și ce fel de raționament sunteți capabil să faceți pentru a face față la ceva nou.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:01 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Rene Benko este omul care a stat în spatele Signal Holding, una dintre cele mai mari companii private din Austria care a activat în domeniul imobiliar şi care a fost cap de afiş în ceea ce avea să devină cel mai grav caz de faliment al unei companii imobiliare de la criza din 2008 şi până în prezent, notează businessmagazin.ro.

Drumul lui Benko către vârf n-a fost unul uşor. Magnatul cu o avere cândva estimată la aproape şase miliarde de dolari, a abandonat liceul la doar 17 ani şi a fost condamnat pentru dare de mită în 2012.

Atunci, Benko a cooperat cu Ivo Sander, fost prim-ministru croat pentru a-l convinge pe controversatul politician italian Silvio Berlusconi să scape Signal Holding de taxele pe care compania trebuia să le plătească pentru proiectele sale din Milano, scrie Wall Street Journal.

Benko, în vârstă de 46 de ani, a fost crescut într-o familie modestă din Innsbruck, un oraş austriac pitoresc situat în Alpi. După abandonarea liceului fostul magnat imobiliar s-a ocupat de transformarea mansardelor unor clădiri rezidenţiale în apartamente de lux, convingându-i pe rezidenţii reticenţi de la etajele inferioare să accepte planurile sale, oferindu-se să instaleze lifturi pe cheltuiala sa. În final, businessul său a devenit avantajos pentru tot cei implicaţi.

Pentru face pasul către imobiliare şi a deschide un business în toată regula austriacul a avut nevoie de bani serioşi. El a rezolvat problema finanţării după ce a convins un moştenitor al unei benzinării să vină cu cash pentru ideile sale de business. Odată ce problema banilor a fost rezolvată, Benko a dat undă verde proiectelor sale, iar imperiul său de business începea să capete contur la începutul anilor 2000. Două decenii mai târziu, mai exact în 2019, Signa Holding,se putea lăuda că deţine clădirea Chrysler din New York, una dintre cele mai emblematice asseturi imobiliare din lume.

Valoarea proprietăţilor raportate de principalele sale două companii imobiliare – Signa Prime şi Signa Holding – a crescut la 3,6 miliarde de euro în 2014, a depăşit 10 miliarde de euro în 2017 şi a sărit de 18 miliarde de euro până în 2020 – o creştere extraordinară într-un sector cu evoluţie lentă precum cel imobiliar.

Cu toate acestea, în ciuda succesului şi a rezultatelor raportate, Benko s-a lovit de o problemă care în doar doi ani a ajuns să-i scufunde imperiul: profitabilitatea companiei arăta fantastic, însă doar pe hârtie. În realitate, compania încasa pierdere după pierdere, creditorii şi investitorii băteau la uşa lui Benko după banii împrumutaţi, iar Signal Holding începea să se prăbuşească încet.

Între 2017 şi 2021, companiile lui Rene Banko raportau un profit de 3,4 miliarde de euro. Signa Holding a majorat din pix cifrele privind profitul, pentru că în caz contrar ar fi fost forţată să recunoască că se confruntă cu pierderi semnificative.

Tot în aceeaşi perioadă, Signa a făcut autorităţile austriece să ridice din sprâncene după ce a plătit dividende de 1,9 miliarde de euro, în ciuda faptului că încasase doar 1,6 miliarde de euro venituri din chiriile generate de clădirile sale, o situaţie cel puţin neobişnuită pentru un jucător imobiliar de mare anvergură.

Până în 2023, compania a fost forţată să renunţe la mai mult proiecte imobiliare, să lichideze o serie de business-uri mai mici şi să facă paşi în spate în timp ce continua să se confrunte cu scandaluri pe bandă rulantă şi să „sângereze” cash.

Lovitura finală pentru Signa Holding şi Rene Benko a venit în noiembrie 2023 când compania n-a reuşit să plătească o obligaţiune de 200 de milioane de dolari. Eşecul a declanşat o serie de falimente în lanţ care au culminat cu prăbuşirea totală a imperiului imobiliar construit de omul de afaceri austriac pe parcursul ultimilor 20 de ani.

După faliment, austriacul a ieşit din rândurile miliardarilor şi a dispărut în anonimitate. De numele lui  Benko, care cândva făcea parte din clasamentul Forbes ai celor mai bogaţi oameni de pe planetă, nu se mai leagă decât un grafic al averii realizat de celebra publicaţie şi un faliment ale cărui repercusiuni asupra lumii imobiliarelor nu sunt cunoscute nici astăzi în totalitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău