Cum sărbătoresc alte popoare Crăciunul. Tradiții și obiceiuri în 10 locuri de pe planetă

24 Dec. 2021, 15:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 15:26 // Actual //  MD Bani

Brazii, Moș Crăciun și cadourile sunt caracteristicile Crăciunului. Acestea se regăsesc în casele multor oameni, dar sărbătoarea poate arăta foarte diferit în întreaga lume. Din Europa până în Asia și până în adâncurile Antarcticii, iată cum este sărbătorit Crăciunul.

Croația

În mod tradițional, Badnjak este cea mai importantă parte a Crăciunului. Cuvântul Badnjak este modul în care croații se referă la Ajunul Crăciunului, provine de la numele bușteanului aprins în Badnja večer, în seara dinaintea zilei de Crăciun, de obicei de către tatăl familiei. În unele regiuni din Croația (de exemplu, în Dalmația), bușteanul este stropit cu vin înainte de a fi aprins.

Suedia

Oamenii din Suedia împodobesc pomii de Crăciun și fac schimb de cadouri, la fel ca în alte părți ale lumii, a declarat suedezul Patrik Kerttu.

Ei sărbătoresc și cu Donald Duck. Anul trecut, peste 4,5 milioane de persoane – aproape jumătate din populația Suediei – au vizionat specialul Disney din 1958 „From All of Us to All of You”, potrivit rețelei europene de știri, The Local. Emisiunea a fost difuzată acolo în fiecare an începând cu 1959.

Mâncărurile populare în această perioadă a anului sunt chiftelele, șunca, somonul afumat sau marinat, heringul murat și o caserolă de cartofi și anșoa numită „Ispita lui Jansson”.

India

Crăciunul este o sărbătoare națională în India. Asta în ciuda faptului că doar 2,4% din populație este creștină, potrivit Pew Research Center. Aparițiile lui Moș Crăciun și sărbătorile în școli sunt frecvente în întreaga țară.

„Crăciunul este o sărbătoare destul de importantă pentru familia mea, deoarece este singurul moment din an în care majoritatea familiei se adună împreună”, a declarat Isha Meleth, care este creștină și provine din statul Kerala, din sudul Indiei. „Construim o iesle de Crăciun [o scenă a nașterilor] în fața casei… în ajunul Crăciunului”.

Două feluri de mâncare populare de Crăciun sunt kheer, o budincă dulce din lapte, și kallappam, o clătită din nucă de cocos și orez care este mai frecventă în sudul Indiei, a spus Meleth.

Japonia

Pentru cei mai mulți din Japonia, Crăciunul este mai degrabă o afacere seculară, decât una religioasă.

Mulți japonezi sărbătoresc această sărbătoare la fel ca Ziua Îndrăgostiților, cuplurile petrecând ziua împreună. Oamenii merg la întâlniri și se plimbă uitându-se la luminile de Crăciun.

Una dintre cele mai discutate tradiții – cel puțin în afara Japoniei – este fascinația culturii de a mânca pui prăjit de Crăciun, adesea de la lanțul american de fast-food KFC.

O campanie de marketing de sărbători din 1974, numită „Kentucky Christmas”, a lansat o practică care este acum sărbătorită de milioane de japonezi, a declarat Tatsuya Noguchi, un reprezentant al KFC Japonia.

Filipine

Aproximativ 92% din cei 110 milioane de locuitori ai Filipinelor sunt creștini. Crăciunul este cel mai important moment al anului în Filipine.

„La fel ca multe culturi latine, familia mea din Filipine sărbătorește Nochebuena, care este o mare sărbătoare în noaptea de Ajun”, a declarat Siena Klinzing, care este pe jumătate filipineză. „Implică să ne întâlnim cu familia, să facem un mare ospăț și să împărțim cadouri”.

Ea a spus că familia ei stă trează, la fel ca în ajunul Anului Nou, pentru a le ura tuturor „Crăciun fericit” imediat ce ceasul bate miezul nopții, a adăugat ea.

O altă tradiție importantă este Simbang Gabi, care înseamnă „slujba de noapte”, unde oamenii se trezesc înainte de răsărit pentru a participa la slujbă timp de nouă zile, între 16 și 24 decembrie. Se crede că cei care termină toate cele nouă zile pot cere o binecuvântare.

Emiratele Arabe Unite

Deși religia oficială de stat a Emiratelor Arabe Unite este islamul, Crăciunul este sărbătorit în unele părți ale țării.

Centrele comerciale și hotelurile sunt adesea puternic decorate cu pomi de Crăciun care se întind pe mai multe etaje, potrivit Visit Dubai, site-ul oficial de turism al emiratului.

Piețele de Crăciun, spectacolele și meniurile speciale de sărbători de la restaurante sunt, de asemenea, frecvente în luna decembrie.

Mexic

Crăciunul în Mexic este marcat de parade mari, costume colorate și pinata plină de bomboane. Însă unul dintre cele mai populare obiceiuri din țară este Las Posadas, o sărbătoare care are loc în cele nouă zile care precedă Crăciunul.

„În fiecare seară, oamenii formează o procesiune cântătoare care este menită să reprezinte călătoria Mariei și a lui Iosif spre Betleem”, a declarat bloggerul culinar mexican Mely Martinez.

Aceste procesiuni culminează de obicei la casa cuiva, unde toată lumea se adună pentru o petrecere cu mâncare precum tamales, punci de Crăciun și bomboane, a spus ea. Alte alimente populare de Crăciun includ pozole, frigărui dulci din aluat prăjit numite bunuelos și o băutură de ciocolată caldă numită champurrado, a spus Martinez.

Kenya

Crăciunul este o perioadă de migrație pentru mulți din Kenya. Orașele, inclusiv capitala Nairobi, se confruntă cu un exod în luna decembrie, când valuri de oameni călătoresc spre orașele și satele lor natale pentru a se reuni cu familiile lor.

În ziua de Crăciun, familiile și prietenii organizează un ospăț care include adesea carne de capră sau de miel la grătar, numită nyama choma, a spus Mandal.

Antarctica

În prezent, Polul Sud găzduiește 70 de stații de cercetare permanente reprezentând 29 de țări diferite, potrivit Oceanwide Expeditions, o companie de turism în Arctica și Antarctica.

Deoarece agitația obișnuită de Crăciun lipsește, stațiile găsesc modalități creative de a sărbători între colegi.

„Fiecare dintre cele cinci stații de cercetare din Antarctica sărbătorește Crăciunul în felul său, în funcție de vreme”, a declarat Kathleen Maclean, reprezentant al British Antarctic Survey. Unii pot frige un curcan și pot mânca conserve și legume congelate, în timp ce alții cântă colinde, se uită la filme de Crăciun și joacă jocuri de societate, a spus ea.

Stația Spațială Internațională

Atât de puternic este spiritul Crăciunului încât oamenii au găsit o modalitate de a-l sărbători la 227 de mile marine (420 de kilometri) deasupra Pământului.

Potrivit site-ului NASA, astronauții de la bordul Centrului Spațial Internațional au sărbătorit Crăciunul, Hanukah și Anul Nou în ultimii 21 de ani și au dezvoltat câteva tradiții de-a lungul timpului.

De asemenea, Crăciunul vine de două ori pe Stația Spațială, deoarece cade pe 7 ianuarie în calendarul ortodox rus, pe care mulți astronauți ruși îl urmează.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală