Cum vor fi folosiți banii confiscați de la Luca Filat? Ce spune Maia Sandu după întrevederea cu Wendy Morton

12 Mai 2021, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 15:47 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cele 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, fiul lui Vlad Filat, de autoritățile britanice vor fi oferiți Republicii Moldova, iar autoritățile moldovenești vor redirecționa banii pentru a fi utilizați pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități severe. Anunțul a fost făcut astăzi de către președinta țării, Maia Sandu, după întrevederea cu ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, scrie Realitatea.md.

Potrivit Maiei Sandu cele 458 de mii de lire sterline, echivalentul a 11,5 milioane de lei urmează să fie oferite Agenției Naționale de Asistență Socială din Moldova ca să finanțeze Serviciului social de asistent personal pentru persoanele cu dizabilități severe, care au nevoie de un suport incontestabil.

„Serviciul de asistență personală este unul absolut critic, iar reducerile bugetare operate de Guvern anul trecut au adus mii de persoane cu dizabilități severe și familiile lor într-o situație foarte dificilă anul acesta. Din acest considerent am decis ca resursele financiare confiscate de la Luca Filat să fie redirecționate către Agenția Națională de Asistență Socială din Moldova, pentru finanțarea Serviciului social de asistent personal pentru persoanele cu dizabilități severe”, a Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Conform datelor prezentate de șefa statului, în 2020, aproximativ 175 de mii de persoane cu dizabilități s-au înregistrat la instituțiile responsabile de protecția socială din țară. Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilități se încadrează în categoria celor cu dizabilități severe.

Amintim că, autoritățile din Londra au înghețat conturile lui Luca Filat în mai 2018, când i s-a cerut să justifice de unde are banii, lucru pe care nu l-a făcut. Astfel, autoritățile londoneze au dispus să transfere către Republica Moldova aproape jumătate de milion de lire sterline.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală