Curentul de la separatiști ne-ar costa o avere – Junghietu respinge revenirea la MGRES

23 Mai 2025, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 10:17 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu ia în considerare, în prezent, reluarea achizițiilor de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodi” de la Rlive.

Întrebat despre eventualitatea revenirii la importul de curent din regiunea transnistreană în perioada verii, în cazul unui deficit de electricitate în România, ministrul a precizat că această opțiune este una extrem de scumpă chisr și cu livrarea de către Chișinău a gazului în schimbul energiei electrice.

„Acest scenariu este foarte costisitor. Dacă analizăm prețul de piață al gazului, acesta este în jur de 35-36 euro/MWh. Adăugând tariful de transport, ajungem la un cost de 43-45 euro/MWh. La MGRES, pentru a produce un megawatt de energie electrică, sunt necesari aproximativ 3 megawați de gaz. Matematica e simplă – rezultă un preț final mult mai mare decât ofertele de pe piață”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Junghietu, situația se complică și mai mult dacă se ia în calcul faptul că regimul de la Tiraspol nu plătește pentru gazul livrat de Chișinău.

„Știm foarte bine că tariful pe care îl percep acolo nu acoperă costul real al gazului. Acest gaz a fost acceptat de Chișinău ca un compromis politic – așa-zisul „gaz umanitar”. Dacă acest tip de gaz continuă să fie livrat și să alimenteze MGRES, atunci este o problemă politică, nu una economică”, a subliniat Junghietu.

În concluzie, ministrul a fost ferm: „Nu luăm în calcul, în acest moment, scenariul de a cumpăra energie electrică de pe malul stâng al Nistrului.”

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov atrage atenția că, în lipsa unor capacități locale de echilibrare, Moldova va fi pusă în fața faptului împlinit: „Inevitabil se va reveni la Centrala de la Cuciurgan pentru energia de echilibrare. La un moment dat va fi un deficit de energie și ni se va spune că unica soluție pentru echilibrare e curentul de la Cuciurgan”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 08:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 08:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premierul României, Ilie Bolojan, a prezentat vineri după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă, următoarele două pachete de măsuri fiscale și administrative pregătite de Guvern, cu accent pe combaterea evaziunii, reforma companiilor de stat, reducerea risipei în sănătate și reorganizarea administrației publice locale.

Un prim grup de lucru, condus de vicepremierul Tánczos Barna, va elabora modificări legislative pentru combaterea evaziunii fiscale și a fraudei cu fonduri publice. Printre obiective se numără reorganizarea ANAF prin introducerea unor mandate limitate pentru conducere, stabilirea de indicatori de performanță și accelerarea digitalizării.

Totodată, se va reforma modul de funcționare al companiilor de stat: indicatorii de performanță vor fi revizuiți, numărul membrilor în consiliile de administrație va fi redus, iar indemnizațiile plafonate. „Nu mai putem accepta manageri cu salarii de zeci de mii de euro care nu produc performanță. Nu poți conduce o companie de stat monopolistă și să ai randamente sub media pieței”, a spus premierul.

Un al doilea grup de lucru, coordonat de vicepremierul Cseke Attila, se va ocupa de reorganizarea administrației publice locale. Primăriile vor primi mai multă autoritate, inclusiv dreptul de a reglementa activitatea sălilor de jocuri de noroc. Totodată, se vor introduce grile uniforme de salarizare, iar personalul din administrațiile locale va fi redimensionat în funcție de numărul real de locuitori și servicii oferite.

Premierul a subliniat și risipa gravă din sistemul de sănătate: „Cheltuielile au crescut de la 49 miliarde lei în 2021 la peste 77 miliarde în 2025, dar percepția publică nu s-a îmbunătățit”. Guvernul intenționează să lege salariile din spitale de performanță, să combată decontările fictive și să încurajeze folosirea medicamentelor generice.

Un capitol distinct vizează reforma pensiilor speciale: Guvernul propune majorarea vârstei de pensionare a magistraților la un nivel apropiat de cel general și recalcularea pensiilor speciale în funcție de salariul net, nu de cel brut. „Nu mai putem susține un sistem în care cineva se pensionează la 48 de ani cu o pensie cât ultimul salariu. Este injust și nesustenabil”, a declarat Bolojan.

Premierul a mai punctat că primul pachet fiscal deja adoptat a fost bine primit de piețele financiare și de oficialii europeni. România a reușit să se împrumute recent la dobânzi mai mici, economisind peste 200 de milioane de euro doar din reducerea costurilor de finanțare. „Pentru a menține acest trend, avem nevoie de stabilitate politică și aplicarea rapidă a următoarelor măsuri”, a conchis Bolojan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA