Reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru relaţii cu organizaţii internaţionale în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, Anatoli Ciubais, a demisionat şi a părăsit Rusia, invocând opoziţia sa faţă de războiul din Ucraina. El este oficialul cu cel mai înalt rang care a rupt legătura cu Kremlinul din cauza invaziei.
Ciubais, în vârstă de 66 de ani este unul dintre puţinii reformatori din anii 1990 care au rămas în guvernul lui Putin şi a menţinut legături strânse cu oficialii occidentali, scrie Bloomberg. Cunoscut ca arhitectul privatizărilor Rusiei din anii 1990, Ciubais i-a oferit lui Putin primul loc de muncă la Kremlin la mijlocul anilor 1990 şi a salutat iniţial ascensiunea sa la putere la sfârşitul acelui deceniu.
Sub conducerea lui Putin, Ciubais a ocupat slujbe de top la marile companii de stat, până când preşedintele l-a numit reprezentant pentru dezvoltare durabilă anul trecut, în 2021.
Săptămâna trecută, Arkadi Dvorkovich, care a fost consilierul economic principal al lui Dmitri Medvedev în timpul preşedinţiei sale şi viceprim-ministru până în 2018, a demisionat din funcţia de şef al fondului tehnologic Skolkovo, susţinut de stat, după ce a condamnat invazia. Dvorkovich, care este şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah, este unul dintre puţinii foşti înalţi oficiali care s-au poziţionat împotriva războiului. Potrivit Kremlinului, conflictul în Ucraina scoate la iveală cine sunt „trădătorii” în Rusia. „Unii demisionează, alţii părăsesc ţara. Este o purificare”, a declarat joia trecută purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Cuciurganul privatizat pe timpul lui Ciubais
Centrala termoenergetică de la Cuciurgan din regiunea separatistă a Republicii Moldova, (proprietatea oficială şi legală a Chişinăului până astăzi), a fost „privatizată” de către autorităţile separatiste către Inter RAO în anul 2004, compania rusă de energie electrică, condusă pe atunci de un fostul premier, Anatoli Ciubais, care ulterior a deținut și funcția de șef al Inter RAO.
Republica Moldova importă energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Or, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!