Airbus, pe aripile vântului! Se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina

22 Mai 2022, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mai 2022, 18:01 // Actual //  bani.md

Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest an, chiar dacă războiul din Ucraina şi carantina introdusă în China afectează vânzările, transmite Bloomberg.

În perioada pandemiei de Covid-19, constructorul european de avioane a avut câţiva ani cu comenzi reduse pentru noul său avion de business, deoarece aproape toate călătoriile în interes de afaceri au fost eliminate. Varianta corporate a avionului Airbus A220 a fost lansată în 2020 şi în 2021 nu a promit nicio singură comandă, după cele şase angajamente în anul anterior.

Însă acum comenzile şi-au revenit şi de la începutul anului şi până în prezent Airbus a primit comenzi pentru cinci avioane private, dintre care patru sunt pentru modelul ACJ220, şi există noi oportunităţi de afaceri în Orientul Mijlociu şi SUA, a declarat preşedintele diviziei Airbus Corporate Jets, Benoit Defforge.

„Ne-am confruntat cu o perioadă dificilă în ultimele 12-18 luni” a spus Benoit Defforge într-un interviu acordat înaintea conferinţei EBACE, care va avea loc în perioada 23-25 mai la Geneva. „Ne aşteptăm ca Orientul Mijociu să fie o reală oportunitate în următorii ani”, a adăugat Defforge.

În prezent sunt peste 60 de avioane private produse de Airbus Corporate Jets care zboară în Orientul Mijlociu, fiecare cu o vechime medie de peste 10 ani, ceea ce înseamnă că există o oportunitate pentru producătorul european să reînnoiască flota. Chiar dacă piaţa din SUA este una mai dificilă de pătruns, Benoit Defforge estimează că relansarea acestei pieţe creează loc suficient pentru creştere. În schimb, China devine o piaţă mai dificilă din cauza dificultăţilor de a accesa piaţa, în condiţiile în care Beijingul a reintrodus restricţii pentru a ţine sub control pandemia.

În plus, Airbus Corporate Jets a fost nevoit să îşi înceteze eforturile de vânzări în Rusia, pentru a respecta sancţiunile internaţionale, chiar dacă între 10 şi 15% din flota companiei este în această ţară.

Defforge a mai spus că modelul de avion A220 corporate jet va intra în serviciu la începutul anului următor şi este aşteptat să dea un nou impuls vânzărilor. Pe termen lung, compania Airbus Corporate Jets se aşteaptă să vândă între cinci şi zece avioane ACJ220 în fiecare an. Acest model de avion privat este bazat pe avionul de linie Airbus A220-100 şi va putea zbura pe o distanţă de până la 10.500 de kilometri, suficientă pentru a face legătura între Londra şi Los Angeles.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri şi mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO