Criza naşte un mamut bancar peste noapte: Elveţia pregăteşte preluarea Credit Suisse de către UBS

19 Mart. 2023, 07:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2023, 07:00 // Actual //  Lupu Eduard

Elveţia se pregăteşte să utilizeze măsuri de urgenţă pentru a accelera preluarea de către UBS a Credit Suisse, potrivit a trei persoane familiarizate cu situaţia, în timp ce băncile şi autorităţile de reglementare se grăbesc să încheie un acord de fuziune înainte de deschiderea pieţelor luni, scrie FT.

În conformitate cu normele elveţiene, UBS ar trebui, în mod normal, să acorde acţionarilor şase săptămâni pentru a se consulta cu privire la achiziţia, care ar urma să combine cei mai mari doi creditori din Elveţia.

Trei persoane informate cu privire la situaţie au declarat că UBS a indicat că se va recurge la măsuri de urgenţă pentru a putea sări peste perioada de consultare şi să aprobe tranzacţia fără votul acţionarilor. Detaliile sunt încă în curs de elaborare, a declarat una dintre persoane.

Banca Naţională a Elveţiei şi autoritatea de reglementare Finma au transmis omologilor internaţionali că consideră că un acord cu UBS este singura opţiune pentru a opri prăbuşirea încrederii în Credit Suisse şi depun eforturi pentru a ajunge la un acord de reglementare până sâmbătă seara.
UBS a declarat că va continua cu planurile Credit Suisse de a-şi reduce banca de investiţii, astfel încât entitatea combinată să nu reprezinte mai mult de o treime din grupul rezultat în urma fuziunii, au declarat două dintre persoanele menţionate.

Cabinetul elveţian s-a reunit sâmbătă seara într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre viitorul Credit Suisse. Cabinetul s-a reunit la Ministerul de Finanţe din Berna pentru o serie de prezentări din partea unor oficiali guvernamentali, a Băncii Naţionale a Elveţiei, a autorităţii de reglementare a pieţei Finma şi a reprezentanţilor sectorului bancar.

Consiliile de administraţie ale celor două bănci se vor reuni în acest weekend. Principalele autorităţi de reglementare ale Credit Suisse din SUA, Marea Britanie şi Elveţia analizează structura juridică a unei tranzacţii şi mai multe concesii pe care UBS le-a solicitat.

UBS doreşte să i se permită să introducă treptat orice cerinţe cu care s-ar confrunta în conformitate cu normele globale privind capitalul pentru cele mai mari bănci din lume. În plus, UBS a solicitat o formă de despăgubire sau un acord guvernamental pentru a acoperi viitoarele costuri legale, a declarat una dintre persoanele menţionate.
Credit Suisse a pus deoparte 1,2 miliarde de franci elveţieni pentru provizioane legale în 2022 şi a avertizat că procesele încă nerezolvate şi anchetele de reglementare ar putea adăuga încă 1,2 miliarde de franci elveţieni.

Echipa de conducere a UBS are îngrijorări în legătură cu preluarea băncii de investiţii a Credit Suisse, care a fost sursa multor scandaluri şi pierderi ale acesteia în ultimii ani, potrivit unor persoane familiare cu gândirea lor. Aceştia ar dori să reevalueze argumentele pentru separarea celei mai mari părţi a activităţii într-o nouă divizie CS First Boston.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău