Criza naşte un mamut bancar peste noapte: Elveţia pregăteşte preluarea Credit Suisse de către UBS

19 Mart. 2023, 07:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mart. 2023, 07:00 // Actual //  bani.md

Elveţia se pregăteşte să utilizeze măsuri de urgenţă pentru a accelera preluarea de către UBS a Credit Suisse, potrivit a trei persoane familiarizate cu situaţia, în timp ce băncile şi autorităţile de reglementare se grăbesc să încheie un acord de fuziune înainte de deschiderea pieţelor luni, scrie FT.

În conformitate cu normele elveţiene, UBS ar trebui, în mod normal, să acorde acţionarilor şase săptămâni pentru a se consulta cu privire la achiziţia, care ar urma să combine cei mai mari doi creditori din Elveţia.

Trei persoane informate cu privire la situaţie au declarat că UBS a indicat că se va recurge la măsuri de urgenţă pentru a putea sări peste perioada de consultare şi să aprobe tranzacţia fără votul acţionarilor. Detaliile sunt încă în curs de elaborare, a declarat una dintre persoane.

Banca Naţională a Elveţiei şi autoritatea de reglementare Finma au transmis omologilor internaţionali că consideră că un acord cu UBS este singura opţiune pentru a opri prăbuşirea încrederii în Credit Suisse şi depun eforturi pentru a ajunge la un acord de reglementare până sâmbătă seara.
UBS a declarat că va continua cu planurile Credit Suisse de a-şi reduce banca de investiţii, astfel încât entitatea combinată să nu reprezinte mai mult de o treime din grupul rezultat în urma fuziunii, au declarat două dintre persoanele menţionate.

Cabinetul elveţian s-a reunit sâmbătă seara într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre viitorul Credit Suisse. Cabinetul s-a reunit la Ministerul de Finanţe din Berna pentru o serie de prezentări din partea unor oficiali guvernamentali, a Băncii Naţionale a Elveţiei, a autorităţii de reglementare a pieţei Finma şi a reprezentanţilor sectorului bancar.

Consiliile de administraţie ale celor două bănci se vor reuni în acest weekend. Principalele autorităţi de reglementare ale Credit Suisse din SUA, Marea Britanie şi Elveţia analizează structura juridică a unei tranzacţii şi mai multe concesii pe care UBS le-a solicitat.

UBS doreşte să i se permită să introducă treptat orice cerinţe cu care s-ar confrunta în conformitate cu normele globale privind capitalul pentru cele mai mari bănci din lume. În plus, UBS a solicitat o formă de despăgubire sau un acord guvernamental pentru a acoperi viitoarele costuri legale, a declarat una dintre persoanele menţionate.
Credit Suisse a pus deoparte 1,2 miliarde de franci elveţieni pentru provizioane legale în 2022 şi a avertizat că procesele încă nerezolvate şi anchetele de reglementare ar putea adăuga încă 1,2 miliarde de franci elveţieni.

Echipa de conducere a UBS are îngrijorări în legătură cu preluarea băncii de investiţii a Credit Suisse, care a fost sursa multor scandaluri şi pierderi ale acesteia în ultimii ani, potrivit unor persoane familiare cu gândirea lor. Aceştia ar dori să reevalueze argumentele pentru separarea celei mai mari părţi a activităţii într-o nouă divizie CS First Boston.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală