De ce asteroidul Psyche 16 valorează mai mult decât întreaga economie globală a planetei Pământ?

11 Aug. 2021, 12:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 12:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

De câteva luni, Agenția Spațială a Statelor Unite (NASA) are o istorie de urcușuri și coborâșuri cu asteroidul Psyche 16. În aprilie anul trecut, s-a anunțat că organismul a programat o misiune în corpul cosmic menționat, deoarece au descoperit că valorează mai mult decât întreaga economie globală a planetei Pământ. Cu doar câteva săptămâni în urmă, un cercetător a spus că de fapt nu are valoare, iar acum se confirmă că adăpostește bogății neobișnuite, scrie Entrepreneur.

Istoria asteroidului Psyche 16 datează din 1852, când a fost descoperit de observatorul Capodimonte din Napoli. Acest corp, care orbitează între Marte și Jupiter, are un diametru de 226 kilometri și are o suprafață de aproximativ 165.800 kilometri pătrați și se crede că ar putea fi nucleul intact al unei planete primitive.

Se crede că Psyche 16 este compus cu până la 95% dintr-un aliaj din diferite metale foarte apreciate, altfel este un mister pentru astronomi. Adică, valoarea sa constă în faptul că nu este realizată din roci sau gheață, ci din diverse metale, în principal fier și nichel.

De fapt, omul de știință american Lindy Elkins-Tanton, unul dintre principalii anchetatori ai misiunii NASA, a calculat în 2017 că fierul numai din asteroid ar valora aproximativ 10 mii de miliarde de dolari pe Pământ. În schimb, în ​​2019, economia mondială a fost evaluată la „doar” 142 de miliarde de dolari.

De ce au crezut că Psyche 16 nu are valoare?

La jumătatea lunii mai, cercetătorul Universității din Arizona, David Cantillo, a publicat un studiu în The Planetary Science Journal, afirmând că asteroidul Psyche 16 ar putea fi „o grămadă de resturi”.

Potrivit cercetărilor lui Cantillo, această masă cosmică ar fi de fapt alcătuită din 82,5% metal, 7% piroxen cu un conținut scăzut de fier și 10,5% condrită carbonată care probabil a apărut acolo datorită impactului altor asteroizi. În plus, el susține că spațiul gol din interior este de aproximativ 35%.

„Psyche 16 ca o grămadă de resturi ar fi foarte neașteptat, dar datele noastre continuă să arate estimări de densitate scăzută, în ciuda conținutului ridicat de metal”, a comentat autorul studiului.

Psyche 16 este – mină de bogății

Un nou studiu a făcut posibilă dezvoltarea unei prime hărți a temperaturii corpului ceresc prin analiza emisiilor de lungime de undă milimetrică. Concluzia a fost că, de fapt, asteroidul adăpostește bogății mai mari decât totalul economiei terestre.

Psyche 16 se învârte în jurul Soarelui în centura de asteroizi, iar diametrul său îl face cel mai mare dintre asteroizii de tip M. Se crede că corpurile de acest tip sunt bogate în metale și ar putea fi fragmente din nucleele protoplanetelor care au suferit un proces de dezintegrare când s-a format sistemul solar.

Katherine de Kleer, coautor al studiului, a explicat că inerția termică a Psyche 16 este mare în comparație cu alți asteroizi. Acest lucru indică faptul că are o suprafață neobișnuit de densă sau conductivă și că cel puțin 30% din ea este alcătuită din metal.

„Știm de mulți ani că obiectele acestei clase nu sunt, de fapt, metal solid, ce sunt și cum s-au format rămâne o enigmă”, a spus Kleer, profesor asociat al Planetariului de Științe și Astronomie al Institutului de Tehnologia Californiei.

După confirmarea valorii foarte ridicate a asteroidului, cercetătorii caută să aplice aceleași tehnici de studiu altor obiecte mari din centura de asteroizi pentru a obține o nouă perspectivă asupra compoziției suprafețelor lor.

În aprilie 2021, NASA a anunțat că planifică o misiune de explorare a asteroidului Psyche 16. Lansarea este programată pentru august 2022 de la instalația Cape Canaveral din Florida. Explorarea asteroidului ar putea aduce, de asemenea, informații valoroase despre formarea nucleului Pământului și a altor planete stâncoase. Explorarea asteroidului ar putea aduce, de asemenea, informații valoroase despre formarea nucleului Pământului și a altor planete stâncoase.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan va începe discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova la 27 septembrie 2021.

Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI[1], precum și pe marginea solicitării autorităților vis-à-vis de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a reformelor instituționale.

Din anul 2020 Moldova a primit acces la finanțarea în cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), disponibil tuturor statelor membre ale FMI, și Mecanismului de creditare rapidă (RCF), disponibil doar statelor cu venituri mici eligible la finanțarea concesională. La 17 aprilie 2020 Moldova a primit un împrumut RCF/RFI în sumă de 172,5 milioane DST, acordat integral intr-o singură tranșă (asistență de urgență pentru lupta cu pandemia).

În august 2021 Moldova a beneficiat de o nouă alocare de DST în sumă de 165,3 milioane DST (alocarea de DST vine cu titlu gratuit. Alocarea DST-urilor nu necesită contribuții din bugetele statelor donatoare. DST-urile reprezintă un activ de rezervă, nu un ajutor extern. Și cel mai important: alocarea de DST nu majorează povara datoriei publice a țării).

Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 318,1 milioane DST (cca 453 milioane dolari SUA) la finele lunii august 2021

Moldova a devenit membru al FMI la 12 august, 1992

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală