De ce italienii l-au expulzat pe Robinson (81 ani) de pe insula unde a locuit peste de 30 de ani (FOTO)

04 Mai 2021, 11:44
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
04 Mai 2021, 11:44 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Pe mica insulă Budelli, lângă Sardinia, îngrijitorul Mauro Morandi a trăit zeci de ani. De-a lungul timpului, acesta a devenit deja o parte a insulei, care știa absolut totul despre ecosistemul său și comunica fericit cu turiștii. Recent, însă, autoritățile locale au decis să îl evacueze, deoarece insula ar trebui să devină un centru de educație pentru mediu.

Morandi s-a stabilit pe insulă din greșeală: a plecat într-o călătorie pe mare către Pacificul de Sud, dar nava sa s-a stricat. Apoi a ajuns pe cea mai apropiată insulă, care s-a dovedit a fi Budelli. Pe insulă, a întâlnit un îngrijitor local, care a spus că urma să se retragă. Apoi Mauro a luat o decizie foarte importantă: a vândut barca și a început să aibă grijă de insulă, stabilindu-se într-o casă mică. Era anul 1989.

Au trecut 32 de ani de atunci, iar Morandi a devenit parte a acestei insule. Astăzi este vizitat de turiști și toată lumea este fericită să discute cu Mauro. La rândul său, italianul vorbește despre ecosistemul fragil al locului care i-a devenit casa. Pentru locuitorii Sardiniei, el a devenit mult timp parte din Budelli și este chiar numit Robinson Crusoe local. În anii petrecuți pe insulă, a studiat fiecare piatră, fiecare plantă nativă și pasăre. El s-a asigurat că turiștii nu scot rarul nisip roz care acoperă plaja locală, curăța cărările și, de asemenea, îndepărta gunoiul după niște oaspeți fără scrupule.

Viața insulară a lui Morandi a fost amenințată din 2013, când compania care deținea Budelli a dat faliment. Un om de afaceri din Noua Zeelandă a încercat să cumpere insula, dar autoritățile locale s-au opus. În același timp, omul de afaceri a promis că nu va atinge îngrijitorul și că îl va lăsa să-și trăiască viața pe insulă.

Drept urmare, autoritățile nu au vândut niciodată insula, iar acum aceasta aparține statului. Anul acesta Budelli a decis să-l transforme într-un centru de educație pentru mediu și să-l evacueze pe singurul rezident. Cu toate acestea, Morandi nu va rămâne fără casă: se va muta într-un apartament din arhipelag. Cu toate acestea, este prea greu pentru tânărul de 81 de ani să părăsească locul care i-a slujit acasă de mulți ani. În apărarea lui Mauro, au fost create chiar mai multe petiții, care au fost semnate de mii de oameni, dar nimic nu a ajutat. Localnicii numesc această evacuare o nedreptate fără inimă și spun că nu își pot imagina insula fără îngrijitorul acesteia. Și pun și ei întrebarea, este normal ca o încercare de a crea un centru ecologic care să promoveze respectul pentru natură și lumea înconjurătoare să contravină eticii?

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA