De ce oamenii matinali sunt mai fericiți? Cum să devii și tu unul dintre ei

25 Iun. 2021, 05:40
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Iun. 2021, 05:40 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Resetați-vă alarma: trezirea cu doar o oră mai devreme decât de obicei ar putea reduce riscul de depresie cu 23%, potrivit unui studiu din cadrul Universității din Colorado Boulder și al Broad Institute of MIT și Harvard.

Potrivit studiului, cu cât te trezești mai devreme, cu atât corpul tău se simte mai bine.

Cercetările anterioare au arătat că există o legătură între cronotip sau preferința fiziologică a unei persoane pentru dimineți sau nopți și starea de spirit. Bufnitele de noapte, de exemplu, sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta depresie în comparație cu persoanele mationale.

Matinalii tind să aibă „o mai bună aliniere cu programele tipice de odihnă la lucru”, în timp ce bufnițele de noapte s-ar putea să se adapteze mai greu.

Autorii unui studiu recent din Marea Britanie, care a constatat, de asemenea, că o preferință genetică pentru a te trezi mai devreme „protejează depresia și îmbunătățește bunăstarea”, au spus că „nealinierea circadiană”, referindu-se la cât de sincronizată este rutina noastră zilnică cu ceasul intern, „este o explicație potențială … oamenii de seară tind să fie mai nealiniți”.

Din punct de vedere fiziologic, persoanele care se trezesc mai devreme au expunere la lumină din ce în ce mai mare, ceea ce le poate afecta bunăstarea.

„Lumina este unul dintre principalii factori la care trebuie să acordați atenție, așa că încercați să vă mențineți zilele luminoase și să vă faceți nopțile întunecate”, spune unul dintre autorii studiului.

Aici se include și folosirea minimă a dispozitivelor electrice înainte de somn.

Exercițiile fizice mai devreme în timpul zilei vă pot ajuta la „întărirea” semnalelor care vă spun corpului că este timpul să vă treziți și să vă culcați.

De asemenea, este recomandat să evitați gustările la ore târzii, deoarece vă afectează digestia și, la rândul său, somnul.

Rețineți că nu există un moment „ideal” pentru a merge la culcare sau pentru a vă trezi. Dar durata optimă de somn pentru adulți este între șapte și nouă ore în fiecare noapte.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală