De ce salariile din firmele străine sunt de două ori mai mari decât în companiile antreprenorilor moldoveni

27 Sept. 2021, 11:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2021, 11:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Angajații companiilor cu ISD primesc, în mediu, salarii de 2 ori mai mari comparativ cu salariații din companiile private locale. Nivelul mediu al cheltuielilor privind remunerarea per 1 salariat a constituit 6.1 mii lei în anul 2019, potrivit studiului Asociație Investitorilor Străini.

Cuantumul mediu lunar total al remunerării muncii unui salariat la întreprinderile cu ISD îl depășește de aproximativ 1.5 ori pe cel mediu din Republica Moldova și a constituit 9.2 mii lei în 2019 (9.6 mii lei la întreprinderile străine și 8.2 mii lei la întreprinderile mixte).

De asemenea, prin nivel relativ ridicat al remunerării muncii se caracterizează întreprinderile cu forma mixtă de proprietate, cu participarea capitalului public: 8.1 mii lei în anul 2019. În cadrul acestora indexarea salariilor are loc aproximativ la fiecare 2 ani.

Cel mai mic nivel al cuantumului remunerării muncii s-a înregistrat la întreprinderile locale cu forma de proprietate privată: 4.8 mii lei în anul 2019, ceea ce este de 1.3 ori mai mic decât nivelul mediu în țară și de 2 ori mai mic comparativ cu companiile cu ISD.

Economiștii explică de ce investitorii străini plătesc salarii mai mari. Acestea sunt din capitalul antreprenorului, nu din generozitatea cuiva. Iar noi, moldovenii, suntem săraci pentru că nu am acumulat prea mult capital. De exemplu, străinii au afaceri unde lucrează un singur om, iar proprietarul mai deține și alte afaceri. Despre asta e vorba, noi nu avem capital ca să stăm picior peste picior și să plătim salarii.

În același timp, studiul Asociației Investitorilor Străini spune că de-a lungul ultimilor 10 ani, întreprinderile cu forma mixtă de proprietate, cu participarea capitalului străin, înregistrează cea mai cea mai mare productivitate a muncii (1,425 mii lei per angajat în anul 2019), cu creșteri susținute în fiecare an. În anul 2019 întreprinderile străine au raportat o cifră de afaceri per angajat de cca 1,187 mii lei.

Numărul de angajați din cadrul întreprinderilor cu ISD a crescut în perioada 2010-2019 de la 66 la 90 de mii de persoane. În segmentul companiilor cu ISD se observă o evoluție interesantă, și anume creșterea numărului de angajați exclusiv din contul întreprinderilor străine (cu o rată d de creștere de 7.4%). Aceasta se întâmplă pe fundalul reducerii numărului de întreprinderi mixte și a angajaților acestora cu o RACC de cca 2% în ultimii 10 ani.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 10:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În perioada 10 – 25 ianuarie 2023, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a efectuat mai multe verificări la centre comerciale, piețe, restaurante și depozite. În urma controalelor planificate au fost depistate încălcări grave și au fost aplicate restricții de comercializare.

Mai exact, în perioada 10.01.23-25.01.23, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor mun. Chișinău a inițiat un șir de controale planificate la unități din domeniul alimentației publice și comerț:

 • Alimentație publică – 7 unități;
 • Comerț (hipermagazine, centre comerciale)– 9 unități;
 • Piețe agroalimentare -1 unitate;
 • Depozite/importatori de produse alimentare de origine animală – 1 unitate.

În urma verificărilor ANSA a depistat mai multe neconformități și încălcări grave ale legislației privind siguranța alimentară:

 • Lipsa unui sistem de trasabilitate al produselor alimentare:
 • Lipsa mențiunilor despre producători;
 • Produse alimentare cu termen de valabilitate expirat;
 • Produse neetichetate;
 • Starea igienică necorespunzătoare a unităților de alimentație publică;
 • Nerespectarea vecinătății produselor;
 • Meniul oferit consumatorilor nu corespunde prevederilor legale;
 • Lipsa mențiunilor obligatorii (valoarea energetică, cantitatea netă, prezența alergenilor);
 • Lipsa controlului medical și a instruirii igienice a personalului;
 • Neafișarea la loc vizibil a informației pentru consumatori.

În baza neconformităților depistate au fost întocmite 22 de procese-verbale cu privire la contravenții atât pe persoane juridice, cât și pe persoane cu funcție de răspundere din cadrul unităților verificate.

Ca rezultat al controalelor au fost aplicate restricții de comercializare a produselor alimentare neconforme de origine animală și non-animală în cantitate totală de aproximativ 4800 kg.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău