De ce salariile din firmele străine sunt de două ori mai mari decât în companiile antreprenorilor moldoveni

27 Sept. 2021, 11:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2021, 11:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Angajații companiilor cu ISD primesc, în mediu, salarii de 2 ori mai mari comparativ cu salariații din companiile private locale. Nivelul mediu al cheltuielilor privind remunerarea per 1 salariat a constituit 6.1 mii lei în anul 2019, potrivit studiului Asociație Investitorilor Străini.

Cuantumul mediu lunar total al remunerării muncii unui salariat la întreprinderile cu ISD îl depășește de aproximativ 1.5 ori pe cel mediu din Republica Moldova și a constituit 9.2 mii lei în 2019 (9.6 mii lei la întreprinderile străine și 8.2 mii lei la întreprinderile mixte).

De asemenea, prin nivel relativ ridicat al remunerării muncii se caracterizează întreprinderile cu forma mixtă de proprietate, cu participarea capitalului public: 8.1 mii lei în anul 2019. În cadrul acestora indexarea salariilor are loc aproximativ la fiecare 2 ani.

Cel mai mic nivel al cuantumului remunerării muncii s-a înregistrat la întreprinderile locale cu forma de proprietate privată: 4.8 mii lei în anul 2019, ceea ce este de 1.3 ori mai mic decât nivelul mediu în țară și de 2 ori mai mic comparativ cu companiile cu ISD.

Economiștii explică de ce investitorii străini plătesc salarii mai mari. Acestea sunt din capitalul antreprenorului, nu din generozitatea cuiva. Iar noi, moldovenii, suntem săraci pentru că nu am acumulat prea mult capital. De exemplu, străinii au afaceri unde lucrează un singur om, iar proprietarul mai deține și alte afaceri. Despre asta e vorba, noi nu avem capital ca să stăm picior peste picior și să plătim salarii.

În același timp, studiul Asociației Investitorilor Străini spune că de-a lungul ultimilor 10 ani, întreprinderile cu forma mixtă de proprietate, cu participarea capitalului străin, înregistrează cea mai cea mai mare productivitate a muncii (1,425 mii lei per angajat în anul 2019), cu creșteri susținute în fiecare an. În anul 2019 întreprinderile străine au raportat o cifră de afaceri per angajat de cca 1,187 mii lei.

Numărul de angajați din cadrul întreprinderilor cu ISD a crescut în perioada 2010-2019 de la 66 la 90 de mii de persoane. În segmentul companiilor cu ISD se observă o evoluție interesantă, și anume creșterea numărului de angajați exclusiv din contul întreprinderilor străine (cu o rată d de creștere de 7.4%). Aceasta se întâmplă pe fundalul reducerii numărului de întreprinderi mixte și a angajaților acestora cu o RACC de cca 2% în ultimii 10 ani.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău