De cinci ori mulțumesc și de două ori recunoștință – mesajul Maiei Sandu de la Cotroceni

23 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Feb. 2023, 17:34 // Actual //  Lupu Eduard

În briefingul de presă de la București, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a mulțumit României de cinci ori și de două ori și-a exprimat recunoștința pentru suportul acordat de București.

Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă la București și pentru cuvintele de încurajare!

Astăzi, mai mult ca niciodată simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova. Pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european. Știm ca sângele apă nu se face, și relația noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr.

Astăzi avem atât de multe proiecte comune!!! Proiecte care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană. Îi sunt recunoscătoare domnului Președinte, Guvernului și Parlamentului României pentru atenția deosebită acordată obiectivelor noastre comune – libertate și viață mai bună în casele noastre.

Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multiple domenii. Și în plan extern avem o cooperare excelentă. Așa cum a spus în glumă ministrul Aurescu, „Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniștri de externe în același timp” – și noi îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru.

Noul Guvern de la Chișinău va continua un dialog energic cu executivul român. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, firesc, la București. Legătura tot mai strânsă dintre București și Chișinău are un impact direct asupra cetățenilor noștri – suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră.

Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi, o țară care își dorește să trăiască în libertate și demnitate. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prietene. Noi, în Republica Moldova, suntem protejați de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și a fermității cu care apără pacea și viața oamenilor.

Războiul aduce moarte și distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem față șantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca țara noastră să cadă. Să poată instaura la Chișinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului.

Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor.

În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. În numele tuturor cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule Președinte!

Cu sprijinul prietenilor și partenerilor noștri, inclusiv primind ajutor bugetar din partea României, am reușit să oferim compensații oamenilor cu venituri modeste ca să-și poată plăti facturile la gaz, căldură și energie în această iarnă.

România ne-a venit în ajutor și ne-a livrat energie electrică atunci când Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent. Iarna aceasta, am folosit gazoductul Iași-Chișinău, pus în funcțiune în 2021, ca să achiziționăm gaze naturale de pe piața europeană.

Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima dată în istoria țării când reușim acest lucru – și vom continua să investim în diversificare și în independența noastră energetică.

Anul trecut, România a inițiat, împreună cu Germania și Franța, Platforma de Sprijin pentru Moldova, ca să ne ajute să trecem peste crizele suprapuse cu care ne-am ciocnit. Cele trei ediții ale Platformei, desfășurate până acum, au întrunit zeci de țări și organizații internaționale care ne-au promis sprijin de dezvoltare și ne-au oferit ajutor imediat pentru depășirea crizelor curente. Angajamentele partenerilor ne dau curaj. Vom organiza următoarea ediție a Platformei la Chișinău, în toamna acestui an.

În 2022, țara noastră a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În pregătirea acestei decizii, România a fost o susținătoare neobosită a parcursului nostru european. Vreau să știți, domnule Președinte, dragi români, cât de importantă este pentru noi această susținere. Ea ne întărește credința că nu suntem singuri și încrederea că vom reuși.

Știm încotro mergem și știm ce avem de făcut.

La începutul războiului Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai pregătiți. Consolidăm capacitatea de apărare, avem surse noi de energie, pe care ne putem baza, am crescut exporturile către Uniunea Europeană, suntem mai rezistenți și mai puternici.

Am vorbit astăzi și despre cooperarea noastră în 2023 – un an al reconstrucției. Prioritatea noastră, în acest an, este reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului. Conlucrăm cu România în toate aceste domenii.

În domeniul economic, România rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești – aici vin aproape 30% din exporturile noastre. Știu că mai avem spațiu de creștere și vom fi și mai prezenți pe piața românească. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Republica Moldova. La Forumul economic de ieri, la Chișinău, au participat mai bine de 250 potențiali investitori din România.

Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură și de interconectare energetică. Vom întări securitatea noastră energetică și nimeni nu va putea șantaja cetățenii noștri cu închiderea gazului.

Lucrăm intens la renovarea podurilor existente și la construcția de noi poduri rutiere și feroviare. Astfel, vom spori integrarea noastră economică cu România și cu întreg spațiul european.

În domeniul educațional, vom promova parteneriatele academice între școlile și universitățile din țările noastre. Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunitățile etnice din Republica Moldova și în diasporă.

Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural: târguri de carte, reuniunea teatrelor naționale, campanii de promovare a lecturii. Vom continua cooperarea în domeniul dezvoltării locale, a împăduririi și protecției mediului.

Mulțumim, România!

Pentru consecvență. Pentru altruism. Pentru îndrumare. Mulțumim pentru că ne ajutați să fim mai puternici.

Recunoștința noastră însoțește angajamentul nostru ferm de a aduce Europa acasă, în Moldova, și de a duce Moldova în rândul țărilor europene, alături de România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău