FOTO, VIDEO Pacea, văzută prin ochii copiilor. Primăria Capitalei găzduiește expoziția „Copiii pentru pace”

23 Feb. 2023, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Feb. 2023, 17:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ajunul unui an de la începutul războiului din Ucraina, Primăria municipiului Chișinău a prins viață, prin intermediul a peste 1 000 de desene, picturi și compoziții manuale, semnate de elevii instituțiilor de învățământ din capitală. Holurile și culoarele clădirii au fost asaltate de pete vii de culoare, reunite în cadrul expoziției de artă cu genericul „Copiii pentru pace”.

Micii artiști, printre care se numără și copiii din centrele de plasament pentru refugiați, au redat pe foi, pânze și cartoane pacea – așa cum o înțeleg și și-o imaginează ei. În timp ce unii au recurs în lucrările la porumbei albi și curcubee, alții au schițat chipurile copiilor din Ucraina – copii cărora le-a fost sortit să ajungă să trăiască sub semnul războiului.

„Așa văd eu războiul. Acești copii suferă din cauza războiului și vor pace. Ambii copii – atât cel rus, cât și cel din Ucraina – își doresc să se termine totul cât mai curând”, a menționat Angelina Sclifos, elevă în clasa a IX-a cu profil de arte plastice la ILPT „Liviu Deleanu”

O altă elevă care a decis să redea prin culori durerea și suferința prin care trec toți copiii pe timp de război este Laura. Adolescenta a exprimat acest lucru în cadrul unui portret, în care apare o fetiță din Ucraina, care îmbrățișează un ursuleț de pluș – singurul ei prieten și sprijin.

„Copii trec prin stres și nu pot supraviețui singuri. Copila aceasta este singură, fără părinți, însă are o jucărie de pluș, care o ajută să-și aline durerea. În privirea ei se citește cât de nemulțumită este și că vrea pace. Ea vrea pace pe tot globul pământesc”, a spus Laura, elevă în clasa a VII-a.

Primarul general Ion Ceban a menționat că războiul este cel mai cumplit lucru care i se poate întâmpla omenirii.

„ Nicio lacrimă și nicio viața de om nu poate fi argumentată printr-o intervenție militară și nu poate fi acoperită cu orice motivație pe care și-ar dori cineva să o facă. Cred că e foarte bine să vedem ce cred copiii despre asta, ca să ne convingem că sunt mult mai adânci în Percepțiile, interpretările și atitudinile lor vizavi de război și pace. Pe cât de multă durere este – pe atât de multă speranță că lucrurile se pot schimba”, a declarat edilul Capitalei.

La vernisajul expoziției au participat și reprezentanți ai corpurilor diplomatice, ambasadori, consuli și alți oficiali.

„Cred că oamenii sunt buni în interior, dar gândirea lor sumbră conduce doar la lucruri rele în lumea în contemporană. De aceea se întâmplă războaie. Sper că le vom oferi copiilor o lume mai bună“, a menționat reprezentantul Agenției Turcești de Colaborare și Coordonare (TIKA).

„Adevărul este că uneori copiii sunt mult mai înțelepți decât adulții. Este o sarcină dificilă sau chiar imposibilă să-i înveți ceea ce este inexplicabil. Războiul este ceva ce pur și simplu nu ar trebui să existe. Acesta este singurul lucru pe care l-am putea spune copiilor noștri. Reieșind din picturile lor, putem spune că ei înțeleg și singuri totul foarte bine, așa că aș prefera să abordez situația din perspectiva opusă. Deseori, trebuie să învățăm de la copiii noștri”, a spus un alt oficial străin, prezent la inaugurarea expoziției.

În cadrul evenimentului, copiii au avut ocazia să intre în cabinetul primarului general, să se așeze la masa lui și să scrie pe hârtie una dintre dorințele sau speranțele lor.


Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău