De unde face rost Prigojin de mai multă „carne de tun” pentru Bahmut

06 Mart. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mart. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cluburi sportive din Rusia în ultimele zile, pentru a îngroșa rândurile în gruparea paramilitară fondată de Evgheni Prigojin, după ce i-a fost interzis să recruteze prizoneri, notează ISW.

Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cadrul unor cluburi sportive rusești începând cu 2 martie.

Se pare că noile centre de recrutare se află la baza sportivă Dinamo din Samara, la clubul sportiv Antares din Rostov-pe-Don și în clădirea Federației ruse de box din Tiumen.
Probabil că în acest fel Prigojin încearcă să compenseze scăderea numărului de oameni recrutați după ce la începutul anului i-a fost tăiat accesul la deținuții din coloniile penale din Rusia.

Faptul că Wagner a început să coopereze cu cluburile sportive pentru a recruta noi luptători, a fost anunțat chiar de fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, la 2 martie, notează Meduza.

Condiția fizică a noi recruți, testată la sălile sportive

El a adăugat că va fi testată condiția fizică a celor care doresc să se alăture oamenilor săi care deja luptă în Ucraina și despre care presa a scris că este „carne de tun”.

Prigojin a insinuat vineri că oficialii ruși au interzis Grupului Wagner să recruteze prizonieri, la fel cum Ministerul rus al Apărării a sabotat aprovizionarea cu muniție a forțelor sale din Bahmut, unde se dau lupte sângeroase.

Șeful Wagner a anunțat la 9 februarie că a încetat complet să recruteze prizonieri, dar nu a preciat că acest lucru ar fi rezultatul unei interdicții a guvernului rus la acel moment.

Prizonierii sunt recrutați în armata rusă de Ministerul rus al Apărării, potrivit relatărilor din presa rusă.

Amenințările lui Prigojin

Într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă, Prigojin a lansat un atac fără precedent la adresa Kremlinul chiar în momentul în care trupele sale par să aducă Moscovei mult dorita victorie pe câmpul de luptă după o perioadă îndelungată de poticneli și eșecuri prin cucerirea orașului Bahmut, unde se dau bătălii sângeroase.
La doar o zi după ce anunțase că Bahmutul este „practic înconjurat” și îi cerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își retragă trupele, fondatorul grupului paramilitar Wagner aparent amenință Kremlinul în privința unor consecințe dramatice cu care s-ar confrunta Rusia dacă oamenii lui s-ar retrage din Bahmut.

În înregistrarea făcută într-o cameră întunecată, Prigojin își laudă mercenarii fără de care „s-ar prăbuși întreg frontul până la granițele Rusiei sau chiar mai departe”.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși. Situația va fi neplăcută pentru toate formațiunile militare care protejează interesele Rusiei”, a adăugat el, susținând că armata rusă va fi forțată să stabilizeze frontul” în timp ce „Crimeea va cădea” și vor exista „multe alte cataclisme”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău