Demisie la vârful CFM! Serghei Tomșa și-ar fi anunțat plecarea din funcție

25 Feb. 2025, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 15:14 // Actual //  Ursu Victor

Directorul interimar al Întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Serghei Tomșa, a depus astăzi cererea de demisie, iar aceasta este actualmente în proces de examinare de către Agenția Proprietății Publice. Potrivit unor surse citate de publicație ZIUA, nu ar fi pentru prima dată când Tomșa solicită să fie eliberat din funcție.

În contextul unei crize financiare profunde cu care se confruntă CFM, cererea de demisie survine într-un moment de maximă tensiune. Aproape 5000 de angajați ai întreprinderii nu și-au mai primit salariile de șapte luni, iar restanțele salariale s-au ridicat la aproximativ 200 de milioane de lei, conform sindicatelor feroviarilor și autorităților.

În ciuda acestei situații grave, Ministerul Infrastructurii a anunțat recent că muncitorii din mai multe filiale ale CFM au început să primească salariile pentru luna august 2024. Cu toate acestea, criza financiară rămâne nerezolvată, iar angajații feroviari au programat un protest pentru duminică, 28 februarie, în fața Președinției, Parlamentului și Guvernului.

În urma primelor proteste din 14 februarie, Serghei Tomșa a declarat că va depune toate eforturile pentru a remedia situația și a dat vina pe fosta conducere a CFM pentru acumularea restanțelor salariale. „Vreau să fiu sincer cu voi: situația actuală a CFM nu este una pe care am creat-o noi, dar este responsabilitatea noastră să o rezolvăm. Întreprinderea a fost gestionată defectuos ani la rând, iar consecințele acestei lipse de viziune sunt acum pe umerii noștri. Cu toate acestea, nu suntem neputincioși și nu ne vom opri până când vom găsi soluții reale și sustenabile”, spunea Tomșa.

În data de 20 februarie, CFM a emis un comunicat prin care a semnalat presiunile politice asupra întreprinderii. „Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” este tot mai des supusă tentativelor unor persoane de a influența politic activitatea noastră, de a manipula opinia publică prin declarații nefondate și de a ne implica în jocuri politice. Ingerința politicului în activitatea CFM, care denigrează imaginea și subminează valorile fundamentale, este inadmisibilă”, se arăta în comunicat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi