Demisionarul Boris Johnson este dorit premier la Kiev. Ucrainenii au inițiat o petiție către președintele Zelenski

27 Iul. 2022, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iul. 2022, 11:06 // Actual //  bani.md

Cetățenii ucraineni l-ar dori premier la Kiev pe Boris Johnson, prim-ministrul demisionar al Marii Britanii. În acest sens au inițiat o petiție în care solicită autorităților să-i acorde cetățenia. Boris Johnson a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei, în războiul cu Rusia. Și cu toate că și-a pierdut popularitatea în țara sa, el se bucură de foarte multă apreciere între ucraineni.

O petiție inițiată în Ucraina, prin care se cere acordarea cetățeniei ucrainene și a funcției de premier lui Boris Johnson a strâns peste 2.500 de semnături. S-a întâmplat în doar câteva ore de la momentul lansării, fapt ce confirmă popularitatea de care se bucură Boris Johnson în această țară.

Cetățenii ucraineni l-ar dori pe prim-ministrul demisionar al Marii Britanii la conducerea țării lor, conform acestei petiții. Aceasta este o recunoaștere pentru ajutorul material, constând în echipamente militare și muniție de război pe care Marea Britanie l-a acordat Ucrainei. Încă de la începutul invaziei ruse, din 24 februarie, Boris Johnson s-a poziționat ferm în susținerea Kievului și a condamnat războiul declanșat de Vladimir Putin.

De-a lungul vremii, pe când mai era premier, el a făcut mai multe vizite la Kiev, afișându-se cu președintele Volodimir Zelenski printre ruinele provocate de bombardamentele rusești.

Ultima vizită a lui Boris Johnson la Kiev a fost cu puțin timp înainte de a-și pierde funcția. La jumătatea lunii iunie, el a mers la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, oferind ajutorul Londrei pentru antrenarea a 10.000 de soldați ucraineni la fiecare 120 de zile, după cum relata  The Guardian.

În ciuda faptului că și-a pierdut popularitatea în Marea Britanie motiv pentru care a fost nevoit să demisioneze, Boris Johnson este foarte iubit în Ucraina. Iar acest lucru se datorează sprijinului pe care l-a acordat acestei țări în lupta împotriva Rusiei. Drept urmare, nu este de mirare că ucrainenii au lansat o astfel de petiție, după cum relatează agenția de presă Reuters.

Petiția este adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și enumeră punctele forte ale lui Boris Johnson. Cele mai importante dintre acestea sunt „sprijinul mondial pentru Boris Johnson, o poziție clară împotriva invaziei militare a Ucrainei, înțelepciune în domeniile politic, financiar și juridic”.

Pe de altă parte, autorii petiției recunosc faptul că o implementare a acestor prevederi ar duce la o încălcare a Constituției de la Kiev. Acest lucru face ca cererea semnatarilor să aibă un sens simbolic, fiind un mesaj de susținere pentru Johnson. Președintele Volodimir Zelenski nu a menționat încă nimic despre noua petiție, dar va fi obligat să răspundă oficial dacă aceasta va primi 25.000 de semnături.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău