La Tiraspol a fost lansat primul Business HUB. Uniunea Europeană a acordat 200.000 euro

27 Iul. 2022, 11:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Iul. 2022, 11:30 // Actual //  MD Bani

Cu susținerea Uniunii Europene, la Tiraspol și-a deschis ușile primul centru de suport și de dezvoltare a antreprenoriatului. Acesta va oferi tinerilor antreprenori acces la informații, consultanță și instruire. Pentru deschiderea Business HUB-ului din Tiraspol, Uniunea Europeană a acordat 200.000 euro prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

„Am așteptat foarte mult deschiderea acestui centru. Aici avem o infrastructură minunată pentru dezvoltarea antreprenorilor, pentru susținerea lor prin oferirea de consultanță  și alte servicii care să stimuleze potențialul”, afirmă Zinaida Emilianova, manageră a Business HUB-ului.

Din cele 16 locuri destinate rezidenților, 12 deja sunt arendate și astfel tinerii antreprenori pot munci la realizarea propriilor idei de afaceri.

„Credem că ideile de afaceri, startup-urile și spiritul antreprenorial inovator sunt factorii cheie care se vor dezvolta și se vor extinde la Business HUB-ul deschis la Tiraspol. Business HUB-ul va ajuta comunitatea creativă și tehnologică să progreseze și să prospere. Spațiile de coworking vor facilita conexiunile între antreprenori, organizațiile de sprijin pentru afaceri, mediul academic și consumatori. Cu siguranță, buna funcționare a Centrului va consolida atât colaborarea, cât și încrederea părților interesate de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Noul Business HUB creat la Tiraspol dispune nu doar de birouri și spații de lucru pentru rezidenți, dar și de o sală de conferințe și alte elemente de infrastructură necesare tinerilor antreprenori.

„Noi modele de antreprenoriat și industrii sunt la mare căutare în rândul tinerilor, aceștia reprezentând aproximativ 26% din populația de pe ambele maluri. Locurile de muncă digitale, creative, tehnologice și ecologice completează sau înlocuiesc profesiile tradiționale. Astfel, este prioritatea noastră să sprijinim crearea unor proiecte de infrastructură pentru tineri, cum ar fi Business HUB-ul, conectându-le la rețeaua europeană de laboratoare de inovare, tehnologie și creativitate, care va stimula proiecte internaționale comune care vor aborda necesitățile beneficiarilor”, a menționat Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă, PNUD Moldova.

Lansarea Business HUB-ului va contribui la dezvoltarea economică a regiunii, prin formarea tinerilor profesioniști, punându-le la dispoziție noi competențe și profesii ale viitorului. Programul UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea acestora în proiecte comune.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău