Descoperire majoră în Ucraina: Un zăcământ de gaz care poate asigura independența energetică pe timpul iernii

30 Aug. 2023, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2023, 07:29 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Ukrgasdobycha a anunțat o veste foarte bună pentru ucraineni: pe teritoriul țării a fost descoperit un nou zăcământ de gaze naturale, ale cărui rezerve s-ar putea apropia de volumul de 1 miliard de metri cubi.

Acest lucru este relatat în fluxul de știri al site-ului oficial al Naftogaz. Se raportează că Ucraina a finalizat cu succes o prospecție cu o adâncime de aproximativ 4 km, din care s-au produs deja peste 100.000 de metri cubi de metan.

Se mai indică faptul că înainte de forarea sondei menționate au fost efectuate sondaje seismice 3D, prin care specialiștii au putut să verifice modelul geologic.

„Aceasta este o altă descoperire de noi zăcăminte de hidrocarburi făcute de geologii noștri în ultimul an”, spune Oleg Tolmacev, director general interimar al Ukrgasdobycha.
Toate încercările rușilor de a „îngheța” Ucraina, așa cum au încercat să facă iarna trecută, nu vor reuși în iarna care se apropie.
De asemenea, preţurile mici şi capacitatea mare de stocare a gazelor de care dispune Ucraina îi atrage pe traderii europeni de gaze naturale, care vor folosi rezervoarele țării indiferent de riscurile implicate de războiul aflat în desfăşurare.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, începută în februarie anul trecut, Uniunea Europeană a căutat să realizeze niveluri ridicate de stocare a gazelor pentru a compensa scăderea ofertei ruseşti, în special în lunile de iarnă cu cea mai mare cerere.
Există în prezent aşteptări ca UE să atingă obiectivul de a-şi umple facilităţile de depozitare până la 90% până la 1 noiembrie.
Naftotgaz a spus că firmele străine ar putea folosi mai mult de 10 miliarde de metri cubi (bcm) de stocare din capacitatea ţării de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, mai ales în vestul ţării, care este departe de linia frontului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău