Rusia însăși este acum un stat mafiot, scrie Financial Times. Putin, Trump și păcatele care nu pot fi iertate niciodată

30 Aug. 2023, 07:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2023, 07:26 // Actual //  bani.md

Cererile de loialitate personală și obsesia pentru răzbunare sunt semne distinctive ale stilului „Nașul“ în politică, scrie „Financial Times“.

„Nu suntem o bandă. Nu suntem mafia. Nu căutăm răzbunare așa cum au făcut-o „Nașul“ în cartea lui Mario Puzo. Suntem o națiune. O națiune a legilor”. Acestea au fost declarațiile propagandistului lui Putin, Vladimir Soloviov, la televiziune rusă, negând că Kremlinul ar avea vreo legătură cu explozia avionului în care a murit șeful Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Comentariile lui Soloviov sunt un bun exemplu al dictonului francez: „Qui s’excuse, s’accuse”. („Cel care se scuză, se acuză.”). Propagandistul pro-Kremlin înțelege pe deplin că uciderea lui Prigojin a avut toate semnele distinctive ale unui stil mafiot.
Putin urmează un cod de onoare al mafioților
Vladimir Putin urmează un cod de onoare al mafioților. Trădarea și neloialitatea sunt păcatele care nu pot fi iertate niciodată. De aceea, Kremlinul a trimis asasini în toată Europa, pentru a ucide dezertorii din serviciile de informații ruse. În calitate de șef al miliției Wagner, Prigojin – cunoscut drept „bucătarul lui Putin“ – a furnizat carne de tun pentru războiul Rusiei din Ucraina. Dar când s-a întors împotriva lui Putin în iunie, el și-a semnat propria condamnare la moarte.
Codul mafiei spune că eșecul șefului de a se răzbuna îl face să pară slab. Au trecut două luni între rebeliunea lui Prigojin și moartea sa. Dar apoi, așa cum remarcă Don Corleone în „The Godfather“ – „Răzbunarea este un fel de mâncare care se servește cel mai bine rece”.

Sugestia că Rusia este un stat mafiot este mai mult decât o vanitate literară. Biograful lui Putin, Catherine Belton, a arătat că, în calitate de viceprimar al Sankt Petersburgului în anii 1990, Putin și-a cultivat legăturile cu lumea interlopă criminală a orașului. Prigojin însuși a petrecut aproape un deceniu în închisoare.
Serviciile ruse de informații, pentru care Putin a lucrat atâția ani, au menținut întotdeauna legături cu crima organizată – care are o experiență utilă în contrabandă, spălare de bani și crimă. Este grăitor că, atunci când Rusia a organizat un schimb de prizonieri cu SUA, bărbatul pe care l-au ales să-l elibereze a fost Viktor Bout, un traficant de arme, care spăla bani și fost ofițer militar sovietic, care a fost arestat în 2008 după o operațiune îndelungată a Agenției Antidrog a SUA.

Operațiunile grupului Wagner al lui Prigojin în Africa – printr-o rețea de companii-paravan – au estompat liniile dintre afacerile private, crima organizată și statul rus. Cererile războiului din Ucraina au făcut acele linii și mai neclare. Sancțiunile occidentale au îngreunat Rusia să vândă petrol sau să cumpere tehnologii cheie pe piața liberă. Acest lucru crește stimulentele pentru Rusia de a se conecta cu rețelele criminale, care sunt experte în comerțul ilicit și contrabandă.

Este de remarcat faptul că, a doua zi după moartea lui Prigojin, un fost președinte al Statelor Unite a fost inculpat în Georgia în conformitate cu versiunea de stat a Legii privind organizațiile corupte și influențate de rackeți (Rico). ) — o lege care a fost special concepută pentru a urmări mafia.

Loialitatea, mai presus de orice
Fondul juridic al acuzațiilor împotriva lui Donald Trump va fi decis în instanță. Dar, orice s-ar întâmpla acolo, este un loc obișnuit că Trump a adoptat de multă vreme unele dintre manierele și obiceiurile unui șef al mafiei.

Nu este cu totul surprinzător că un bărbat care-a făcut avere în afaceri imobiliare în New York – înainte de a se extinde la afaceri prin cazinouri în Atlantic City – ar trebui uneori să aibă ieșiri verbale și de comportament ca un mafiot. Unul dintre cei mai importanți mentori ai lui Trump a fost Roy Cohn, un avocat care a reprezentat multe dintre familiile criminale din New York.

Pe măsură ce problemele sale legale au crescut în timpul președinției sale, Trump a deplâns lipsa unei astfel de figuri care să-l reprezinte.

James Comey, primul director FBI în timpul mandatului de președinte al lui Trump, și-a amintit mai târziu de o cină privată cu Trump la Casa Albă, în care noul președinte ales a spus: „Am nevoie de loialitate. Mă aștept la loialitate.”

Accentul pus de Trump pe loialitatea personală amintește nu doar de „Cosa Nostra“ a lui Sammy the Bull, ci și de Putin. Ambii lideri se bucură și chiar încurajează rivalitățile dintre facțiunile din personalul lor. Acest lucru creează un sistem în care liderul este arbitrul final al tuturor disputelor – omul mare de a cărui favoare toată lumea are nevoie.

Trump, negocieri in stil „Nașul“

Ca președinte, Trump a condus uneori politica externă a Americii ca și cum ar fi negociat cu Nașii rivali: Kim Jong Un din Coreea de Nord, Recep Tayyip Erdogan din Turcia, Putin din Rusia.

Trump și Putin pot împărtăși anumite instincte și maniere. Dar sistemele în care operează sunt foarte diferite. În Rusia de astăzi, nu există nicio șansă ca Putin să fie investigat pentru implicare în uciderea lui Evgheni Prigojin – sau în oricare dintre celelalte crime pe care le-ar fi comis. Nu vor exista procurori independenți care să strângă cu grijă orice dovezi care l-ar putea trimite pe președinte la închisoare.

Trump, dimpotrivă, este tras la răspundere. Există toate șansele ca el să primească în cele din urmă o pedeapsă cu închisoarea – deși este posibil a președintele Biden să-l grațieze în cele din urmă. Între timp, Trump rămâne liber să-și argumenteze cazul și chiar să facă campanie pentru președinție.

Diferența este clară. SUA pot revendica statutul pe care Soloviov l-a acordat Rusiei în mod fals: „O națiune a legilor”. Din păcate, Rusia însăși este acum un stat mafiot, concluzionează „Financial Times“.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 17:57 // Actual //  Ursu Victor

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru orientarea sa de extremă dreaptă, intenționează să repună în funcțiune gazoductul rusesc „Nord Stream” dacă ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de candidata la funcția de cancelar a partidului, Alice Weidel, în cadrul unui congres federal, potrivit publicației Welt.

„Vom relua exploatarea gazoductului Nord Stream, puteți fi siguri de asta”, a afirmat Weidel. De asemenea, ea a promis că, sub conducerea sa, guvernul va demola toate turbinele eoliene, pe care le-a numit „rușinoase”, și va reactiva centralele nucleare. Germania a renunțat definitiv la energia nucleară în 2023.

Anterior, copreședintele AfD, Tino Chrupalla, a cerut, de asemenea, restabilirea funcționării „Nord Stream”. El a acuzat „oponenții independenței energetice a Germaniei” pentru distrugerea gazoductelor și a solicitat investigarea incidentului din 26 septembrie 2022, când explozii au avariat „Nord Stream 1” și o parte din „Nord Stream 2”.

Gazoductele au fost avariate în apele economice ale Suediei și Danemarcei, într-un incident care a generat multiple speculații. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat „anglo-saxonii” de organizarea sabotajului, afirmând că distrugerea infrastructurii energetice europene le-a fost favorabilă. În schimb, presa germană a vehiculat teoria implicării unor cetățeni ucraineni, sub coordonarea generalului Valeri Zalujnîi, la acel moment comandantul forțelor armate ale Ucrainei.

În urma exploziei, „Nord Stream 1” a fost complet distrus, iar din „Nord Stream 2” a rămas intactă doar una dintre cele două conducte. La momentul incidentului, ambele gazoducte erau nefuncționale: unul era în mentenanță, iar celălalt nu fusese activat din cauza tensiunilor politice generate de recunoașterea de către Kremlin a așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.

Alegerile parlamentare anticipate din Germania vor avea loc pe 23 februarie 2025. Principalii rivali ai lui Alice Weidel sunt actualul cancelar Olaf Scholz (SPD), liderul Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, și vicecancelarul Robert Habeck (Alianța 90/Verzii). Potrivit sondajelor, CDU este în frunte cu 30% din intențiile de vot, urmată de AfD cu 20%, în timp ce SPD are doar 17%.

Fondată în 2013, AfD este o formațiune populistă de dreapta, cunoscută pentru pozițiile sale împotriva migrației, critici la adresa Uniunii Europene și susținerea unor relații economice și politice mai apropiate cu Rusia. Membri ai partidului au vizitat Crimeea ocupată în 2018, sfidând sancțiunile UE. Investigații realizate de The Insider și Spiegel au dezvăluit că reprezentanți AfD au coordonat acțiuni politice cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală