Dezastru total pentru un gigant imobiliar. Acţiunile s-au prăbuşit cu 87%, ducând la pierderi de miliarde de dolari

28 Aug. 2023, 17:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2023, 17:47 // Actual //  bani.md

Acţiunile Evergrande au scăzut luni cu până la 87%, după ce tranzacţionarea acţiunilor dezvoltatorului imobiliar chinez a fost reluată pentru prima dată în aproape un an şi jumătate, iar compania a amânat întâlnirile cruciale de restructurare cu creditorii, scrie publicaţia britanică Financial Times.

Luni, acţiunile au coborât până la 22 de cenţi Hong Kong, faţă de ultima închidere la 1,65 dolari Hong Kong pe acţiune, pe 18 martie 2022, notează CNBC. Compania are o capitalizare de 21,8 mld. HKD (2,8 mld. dolari)

Reluarea tranzacţiilor are loc în condiţiile în care compania a înregistrat o pierdere de 39,25 miliarde de yuani (5,38 miliarde de dolari) pentru cele şase luni încheiate în iunie, o pierdere mai mică comparativ cu cea de 86,17 miliarde de yuani din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile au fost de 128,81 miliarde de yuani, în creştere de la 89,28 miliarde de yuani în iunie 2022.

Evergrande, care este implicată în peste 2.000 de procese în valoare de aproximativ 535 de miliarde de Rmb, a amânat pentru încă o lună întâlnirile cu creditorii internaţionali din Hong Kong, care ar fi trebuit să conducă la un vot asupra unui plan de restructurare în această săptămână.

Propunerile schiţate la începutul acestui an vizau despăgubirea investitorilor internaţionali cu obligaţiuni legate de filialele listate la Hong Kong ale companiei, inclusiv compania sa de vehicule electrice şi o afacere de gestionare a proprietăţilor. De asemenea, aceste acţiuni au reluat recent tranzacţionarea la Hong Kong, după lungi suspendări.

Soarta reuniunilor a fost urmărită îndeaproape pentru a vedea dacă există semne de progres în sectorul imobiliar chinezesc, care a fost paralizat de inactivitate şi de lipsa de finanţare, precum şi pentru a vedea dacă există precedente pentru restructurări viitoare sau paralele.

Cu datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, Evergrande a ajuns să întruchipeze criza de lichidităţi din sector după intrarea în incapacitate de plată a companiei în 2021.

O încetinire mai amplă a pieţei imobiliare a afectat creşterea economică a Chinei timp de aproape doi ani, în condiţiile în care zeci de ţări din regiune au intrat, de asemenea, în incapacitate de plată.

Beijingul nu a încercat să ofere ajutoare directe sau stimulente majore, în pofida temerilor reînnoite privind efectele de contagiune ale sectorului imobiliar asupra sistemului financiar în general.

Country Garden, cândva cel mai mare dezvoltator privat din China după vânzări, a ratat luna aceasta plăţile pentru obligaţiunile sale internaţionale, declanşând o perioadă de graţie de 30 de zile, în timp ce Zhongrong, o companie de investiţii, a ratat plăţile pentru produsele de economisire.

Evergrande, care nu şi-a dezvăluit poziţia financiară pentru 2022 şi mare parte din acest an, a declarat luna trecută că a pierdut 81 de miliarde de dolari în 2021 şi 2022.​

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău