Directoarea Philip Morris Moldova: Suntem gata să producem brandurile noastre de top la fabrica locală

04 Mart. 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mart. 2025, 12:50 // Actual //  bani.md

Philip Morris International își extinde producția în Republica Moldova. În următoarele luni, fabrica „Tutun-CTC” din Chișinău va începe producția unuia dintre cele mai reprezentative branduri ale PMI – Marlboro. Astfel, numărul mărcilor de tutun „made in Moldova” va ajunge la patru, a declarat Elena Naumenko, directoarea PMI Moldova, într-un interviu pentru Logos Press.

Potrivit ipn.md, acordul de cooperare dintre Philip Morris Moldova și fabrica „Tutun-CTC” a fost semnat în 2023, iar la un an distanță, cele mai importante branduri ale PMI erau deja produse la nivel local. Până la sfârșitul anului trecut, 40% din volumul de vânzări al PMI era asigurat de fabrica din Moldova.

 „Acest parteneriat a devenit unul strategic atât pentru ambele părți, cât și pentru întreaga piață a tutunului. Volumul investițiilor în acest proiect este estimat la 3 milioane de dolari. Specialiștii PMI au instruit aproximativ 20 de angajați ai fabricii de tutun, iar până la sfârșitul anului trecut am reușit să formăm o echipă profesionistă, capabilă să gestioneze fără dificultăți portofoliul nostru de produse în continuă extindere. În același timp, investițiile în acest sector contribuie la creșterea standardelor de calitate și la promovarea unor principii de lucru transparente”, a declarat Elena Naumenko.

Directoarea PMI Moldova a menționat că „Tutun-CTC” și-a atins integral obiectivul, iar calitatea brandurilor Philip Morris produse în Moldova nu diferă de cea a produselor fabricate în uzinele europene ale companiei. În plus, reacțiile consumatorilor față de produsul local sunt pozitive.

„Când piața reacționează pozitiv, înțelegând că standardul de calitate a rămas același, pentru noi acest lucru reprezintă chiar un element de mândrie națională. În același timp, este evident că atitudinea consumatorilor de mărci premium rămâne reticentă și că aceștia vor avea nevoie de timp pentru a-și elimina orice îndoieli odată cu lansarea producției locale a Marlboro”, a menționat Naumenko.

Analizând piața din Moldova, au fost înregistrate tendințe pozitive în ceea ce privește scăderea comerțului ilegal cu produse din tutun. „Conform studiului IPSOS, în septembrie-octombrie 2024, comerțul ilicit cu produse de tutun a constituit 9,8%, în scădere cu 1,9 puncte procentuale. Pentru afacerile legale, aceasta este o tendință pozitivă, este prima scădere din ultimii trei ani. Acest lucru demonstrează eficiența politicii guvernamentale și importanța unui mediu de afaceri previzibil și transparent.”

Elena Naumenko a mai menționat că piața s-a stabilizat, iar contribuțiile la bugetul de stat au crescut. În 2024, plățile totale ale industriei tutunului către bugetul de stat au fost de aproximativ 5,4–5,5 miliarde de lei. Dintre acestea, 2,1 miliarde au fost asigurate de compania Philip Morris, ceea ce reprezintă o creștere cu 21,3% față de 2023.

De asemenea, PMI Moldova și-a extins investițiile în atingerea obiectivului său de a crea un viitor fără fum. În 2024, compania a lansat un produs inovator – o versiune actualizată a dispozitivului său de top pentru încălzirea tutunului, IQOS Iluma, destinat fumătorilor adulți și consumatorilor de nicotină. Această versiune nouă este rezultatul eforturilor și investițiilor Philip Morris International în domeniul științei și tehnologiei, reflectând angajamentul companiei pentru un viitor fără fum.

Astfel, investițiile companiilor în dezvoltarea alternativelor fără fum în Moldova continuă. Pentru a introduce și implementa această tehnologie pe piața locală, a fost necesară o investiție de aproximativ 2 milioane de dolari.

Această strategie este aplicată de PMI în toate țările unde activează. Până la sfârșitul anului 2024, investițiile companiei în știință, cercetare și dezvoltarea dispozitivelor fără fum au atins 14 miliarde de dolari. Categoria produselor fără fum este disponibilă pe 95 de piețe, unde aproximativ 32 de milioane de fumători au trecut de la țigări la sistemele de încălzire a tutunului. În ultimul trimestrul al anului 2024, produsele fără fum au generat 40% din veniturile nete ale companiei, iar pe cele mai mari 5 piețe ale PMI, acest indicator a ajuns la 60%.

Citiți interviul integral aici: Директор Philip Morris Moldova: Мы готовы к производству наших флагманских брендов на местной фабрике

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA