Dispariţia puternicului mercenar: Presa internaţională, despre prăbuşirea avionului în care se afla duşmanul lui Putin

24 Aug. 2023, 16:18
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2023, 16:18 // Slider //  Lupu Eduard

Cel mai puternic mercenar rus, Evgheni Prigojin, se afla la bordul unui avion care s-a prăbuşit miercuri seara la nord de Moscova, fără supravieţuitori, au anunţat autorităţile ruse, la două luni de la ziua în care a condus o revoltă eşuată împotriva conducerii armatei, raportează Reuters.

Nu a existat niciun comentariu oficial din partea Kremlinului sau a Ministerului Apărării cu privire la soarta lui Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner şi un duşman autodeclarat al conducerii armatei.

Cu toate acestea, un canal Telegram aflat în legătură cu grupul Wagner, Grey Zone, l-a declarat mort pe Prigojin şi l-a aclamat ca pe un erou şi un patriot care, potrivit acestuia, a murit din cauza unor persoane neidentificate pe care le-a numit „trădători ai Rusiei”.

Pe fondul unor speculaţii febrile şi în absenţa unor dovezi verificabile, unii dintre susţinătorii lui Prigojin au arătat cu degetul spre statul rus, alţii spre Ucraina, care urma să îşi sărbătorească joi Ziua Independenţei.

Oricine sau orice s-ar fi aflat în spatele accidentului, moartea lui Prigojin l-ar scăpa pe Putin de un rival care a reprezentat cea mai serioasă provocare la adresa autorităţii sale de când a venit la putere în 1999.

Un fost oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat pentru Financial Times că este absolut sigur de faptul că moartea liderului Wagner a fost cauzată de conducerea Rusiei: „Eram absolut convins că îl vor elimina. Şi aşa au făcut. Astfel de lucruri nu pot fi iertate. Toată lumea înţelege că răspunsul la trădare va fi ireversibil şi rapid. Acest incident reprezintă un semnal pentru întreaga elită rusească”.

Cu ceva timp înainte de revoluta lui Prigojin, unul dintre aliaţii săi a declarat pentru FT că acesat „riscă să sfârşească la fel de tragic ca Icar”.

The Guardian a raportat, de asemenea, moartea mercenarului rus: „Tocmai am vorbit cu nişte muzicieni de excepţie”, a scris Vladimir Rogov, şeful instalat de ruşi în regiunea ocupată Zaporozhia, referindu-se la membrii grupului Wagner, organizaţie adesea numită de către presă drept „Orchestra”. „Ei confirmă faptul morţii lui Evgheni Prigozhin şi Dmitri Utkin”.

Potrivit BBC, avionul s-a prăbuşit în apropierea satului Kuzhenkino, la jumătatea distanţei dintre Moscova şi Sankt Petersburg.

Un raport a afirmat că trupul lui Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit şi identificat – acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Toate cele 10 cadavre ale persoanelor aflate la bordul avionului au fost recuperate, a declarat agenţia de ştiri rusă de stat Interfax.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău