Economiştii trag un semnal de alarmă: Deflaţia din China s-ar putea transforma într-o problemă la nivel global

24 Aug. 2023, 15:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2023, 15:17 // Actual //  Lupu Eduard

Dificultățile economice cu care se confruntă China au generat temeri legate de apariția unor presiuni deflaționiste, cu posibile repercusiuni la nivel global. Potrivit economiștilor, această problemă ar putea să se accentueze în trimestrele următoare, ceea ce ar putea afecta economiile din întreaga lume, relatează CNBC.

Recentele date economice au arătat o deteriorare semnificativă a fundamentelor economice ale Beijingului. Datele din luna iulie au fost în mare parte sub așteptări, iar cifrele privind șomajul în rândul tinerilor au crescut la niveluri record, determinând chiar suspendarea publicării acestor cifre de către Biroul Național de Statistică.

Problemele din sectorul imobiliar chinez au fost amplificate de criza provocată de dezvoltatorul Country Garden, care se confruntă cu dificultăți financiare semnificative și a ajuns în pragul incapacității de plată. Totodată, gigantul imobiliar Evergrande Group, puternic îndatorat, a solicitat protecția împotriva falimentului în Statele Unite.

Un alt semnal îngrijorător este scăderea indicelui principal al prețurilor de consum din China cu 0,3% în iulie, înregistrând deflație pentru prima dată în mai bine de doi ani. Această situație contrastează cu marile economii din Occident, care se confruntă cu inflație crescută.

Economiștii atrag atenția că aceste presiuni deflaționiste din China ar putea avea un impact asupra piețelor globale. În contextul în care China rămâne un important producător mondial, slăbiciunea economică a acestei țări și scăderea prețurilor ar putea afecta piețele la nivel global. Totuși, această situație poate fi o veste bună pentru băncile centrale occidentale în lupta lor împotriva inflației ridicate.

Deși economiile occidentale au confruntat cu inflație ridicată după ieșirea din pandemia COVID-19, China nu a avut aceeași dinamică, datorită capacității sale interne de producție. Cu toate acestea, cererea internă a scăzut în ultima perioadă, lăsând China cu capacități nefolosite în sectorul manufacturier.

Cu scopul de a stopa deprecierea rapidă a monedei chineze, banca centrală a Chinei a luat măsuri pentru a încetini această tendință. Totuși, piața și investitorii sunt încă îngrijorați în privința eficienței acestor măsuri în redresarea situației economice.

Pe fondul acestor semnale, economiile globale urmăresc cu atenție evoluția situației economice din China și potențialele sale implicații la nivel mondial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău