Disperare în fața Guvernului! Fermierii își strigă durerea. Asociația Băncilor confirmă că au probleme cu creditele

06 Dec. 2023, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 11:21 // Actual //  Lupu Eduard

În lumina provocărilor economice cu care se confruntă agricultorii din Moldova din cauza contextului regional, Asociația Băncilor din Moldova a reiterat angajamentul băncilor de a rămâne deschise și implicate în găsirea de soluții pentru aceste dificultăți.

Comunicatul subliniază că băncile partenere manifestă disponibilitatea de a identifica măsuri individuale pentru fiecare client din sectorul agricol, luând în considerare situația specifică a acestora. În ciuda provocărilor, sectorul agricol a beneficiat de progrese semnificative susținute de alocările financiare în creștere din partea sectorului bancar.

Potrivit datelor oficiale, la 31 octombrie 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a atins 5.3 miliarde lei, finanțând peste 5260 de companii agricole și fermieri. Din această cifră, 368 de companii agricole și fermieri (7.0% din total) au înregistrat întârzieri la plata creditelor mai mari de 30 de zile. Comparativ, la 31 decembrie 2022, această categorie cuprindea 327 de entități (6.6% din total).

Într-o demonstrare a colaborării constructive între bănci și beneficiarii de credite din agricultură, 166 de companii agricole și fermieri (3.2% din total) au realizat restructurarea creditelor în primele 10 luni ale anului 2023. În același interval din 2022, 277 de entități (5.6% din total) au ales această opțiune.

Chiar dacă în lunile noiembrie și decembrie se observă o ușoară diminuare a capacității de plată pentru unii debitori din sectorul agricol, Asociația Băncilor din Moldova subliniază că rămâne deschisă și hotărâtă să ofere suport fermierilor pentru depășirea dificultăților actuale și pentru asigurarea dezvoltării durabile a sectorului agricol în viitor.

Protestul vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău