Taxe mai mari în Chișinău! Care dintre acestea ar putea fi majorate

06 Dec. 2023, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 12:08 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe taxe din Chișinău ar putea fi majorate în anul 2024, potrivit proiectul de decizie propus de către municipalitate pentru consultare publică până la 7 decembrie.

Astfel, în contextul inflației ridicate din 2022, stabilită la 28,7%, autoritățile municipale caută soluții echilibrate pentru a evita o povară fiscală substanțială asupra businessului local.

Conform notei informative atașate proiectului, municipalitatea propune o ajustare moderată a cotelor taxelor, menținând o creștere de 6%. Această măsură are drept scop menținerea unui echilibru între nevoile financiare ale orașului și sustenabilitatea afacerilor locale.

Ajustările propuse vizează mai multe categorii de taxe, printre care se numără taxa de piață, taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, taxa pentru dispozitivele publicitare, taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor pe teritoriul municipiului Chișinău, taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei), taxa de aplicare a simbolicii locale, taxa pentru parcare, taxa pentru cazare și taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe teritoriul municipiilor, orașelor și satelor (comunelor) în regim de taxi.

Taxa pentru amenajarea teritoriului, lei annual – 185 lei

Taxa de organizare a licitaţiilor şi loteriilor pe teritoriul mun. Chișinău, % din venitul din vânzări – 0,3%

Taxă de plasare (amplasare) a publicităţii (reclamei), % din venitul din vânzări – 5,8%

Taxa de aplicare a simbolicii locale, % din venitul din vânzări – 0,3%

Taxă pentru cazare, % din venit – 5,3%

Taxa pentru parcare, lei annual – 35 lei

Taxa pentru posesorii de câini, lei annual – 120 lei

Taxa pentru dispozitivele publicitare, lei anual /m2 – 865 lei

Taxa pentru dispozitivele publicitare, lei anual pentru fiecare metru pătrat al imaginii publicitare afișate pe/în vehicule – 400 lei

Taxa pentru salubrizare, lei lunar – 10

Referitor șa taxa de piață se propune o ajustare

56 de lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele alimentare, agricole, nealimentare și mixte – 17 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto

80 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto amplasate la periferia orașului, cu regim scurt de activitate de 1-3 zile

96 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto amplasate în teritoriul orașului, cu regim de activitate de 6-7 zile

970 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele de flori amplasate în perimetrul parcurilor de cultură și odihnă, cu regim de activitate non-stop

82 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru celelalte piețe de flori cu regim de activitate non-stop

21 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele de tip „second hand

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău