Taxe mai mari în Chișinău! Care dintre acestea ar putea fi majorate

06 Dec. 2023, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 12:08 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe taxe din Chișinău ar putea fi majorate în anul 2024, potrivit proiectul de decizie propus de către municipalitate pentru consultare publică până la 7 decembrie.

Astfel, în contextul inflației ridicate din 2022, stabilită la 28,7%, autoritățile municipale caută soluții echilibrate pentru a evita o povară fiscală substanțială asupra businessului local.

Conform notei informative atașate proiectului, municipalitatea propune o ajustare moderată a cotelor taxelor, menținând o creștere de 6%. Această măsură are drept scop menținerea unui echilibru între nevoile financiare ale orașului și sustenabilitatea afacerilor locale.

Ajustările propuse vizează mai multe categorii de taxe, printre care se numără taxa de piață, taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, taxa pentru dispozitivele publicitare, taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor pe teritoriul municipiului Chișinău, taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei), taxa de aplicare a simbolicii locale, taxa pentru parcare, taxa pentru cazare și taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe teritoriul municipiilor, orașelor și satelor (comunelor) în regim de taxi.

Taxa pentru amenajarea teritoriului, lei annual – 185 lei

Taxa de organizare a licitaţiilor şi loteriilor pe teritoriul mun. Chișinău, % din venitul din vânzări – 0,3%

Taxă de plasare (amplasare) a publicităţii (reclamei), % din venitul din vânzări – 5,8%

Taxa de aplicare a simbolicii locale, % din venitul din vânzări – 0,3%

Taxă pentru cazare, % din venit – 5,3%

Taxa pentru parcare, lei annual – 35 lei

Taxa pentru posesorii de câini, lei annual – 120 lei

Taxa pentru dispozitivele publicitare, lei anual /m2 – 865 lei

Taxa pentru dispozitivele publicitare, lei anual pentru fiecare metru pătrat al imaginii publicitare afișate pe/în vehicule – 400 lei

Taxa pentru salubrizare, lei lunar – 10

Referitor șa taxa de piață se propune o ajustare

56 de lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele alimentare, agricole, nealimentare și mixte – 17 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto

80 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto amplasate la periferia orașului, cu regim scurt de activitate de 1-3 zile

96 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele auto amplasate în teritoriul orașului, cu regim de activitate de 6-7 zile

970 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele de flori amplasate în perimetrul parcurilor de cultură și odihnă, cu regim de activitate non-stop

82 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru celelalte piețe de flori cu regim de activitate non-stop

21 lei anual pentru fiecare metru pătrat, pentru piețele de tip „second hand

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău