(DOC) Ce trebuie să cunoști despre alegerile din 11 iulie. Reguli de urmat în secțiile de vot în contextul pandemiei

03 Iun. 2021, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Iun. 2021, 15:12 // Actual //  MD Bani

În interiorul secțiilor de votare, în ziua alegerilor parlamentare anticipate, funcționarii electorali vor fi nevoiți să respecte distanța fizică de 1 metru, iar încăperile vor fi, în mod obligatoriu, pe parcursul zilei aerisite, dezinfectate cu o periodicitate de cel puțin o dată la 3 ore, scrie Realitatea.md.

Sunt doar câteva dintre măsurile obligatorii de prevenire și combatere a infecției COVID-19, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, pentru scrutinul din 11 iulie.

Potrivit deciziei CNESP, fiecărui alegător înainte de a intra în sediul secției de votare, îi va fi efectuat triajul (verificarea temperaturii, verificarea stării generale de sănătate).

„În incinta secției de votare, va fi admisă intrarea concomitentă a unui număr limitat de alegători, care va fi egal cu numărul de cabine de vot utilizate (de ex.: 2 cabine de vot – 2 alegători prezenți concomitent în localul secției de vot). Alegătorii, după posibilitate, se vor prezenta la secțiile de votare cu pixurile proprii, în vederea aplicării semnăturii în lista electorală. Alegătorul va prezenta membrului BESV actul în baza căruia votează, evitându-se astfel contactul fizic dintre funcționarul electoral și actul prezentat”, anunță CNESP.

Între timp, funcționarii electorali, operatorii, observatorii și ceilalți subiecți implicați în procesul electoral vor fi echipați, în mod obligatoriu cu echipament de protecție (măști, mănuși, viziere etc.).

„Persoanele care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respirație îngreunată etc.) și se prezintă la secția de votare în ziua alegerilor până la ora 15.00 nu vor fi admise în incinta secției de votare, dar vor fi înscrise în lista pentru votare la domiciliu”, mai precizează CEC, într-un comunicat de presă.

Cât despre membrii echipelor care se vor deplasa cu urna de vot mobilă prin teritorii, aceștia vor prelucra, în mod obligatoriu, echipamentul electoral și cel de protecție cu soluții dezinfectante pe bază de alcool până la contactul cu alegătorul și după aceasta.

„Procedura de numărare a voturilor se va realiza cu respectarea prevederilor privind distanțarea fizică de 1 metru, utilizarea în spațiile închise a echipamentului de protecție (măști, mănuși, viziere etc.), dezinfectarea spațiului și a echipamentului cu o periodicitate de cel puțin o dată la 3 ore, aerisirea frecventă a spațiului, iar în caz de posibilitate – aerisirea permanentă”, se mai arată în nota informativă.

Textul integral al Instrucțiunii privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale în condițiile situației pandemice prin infecția cu COVID-19 poate fi găsit mai jos.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO