Huawei își lansează propriul sistem de operare pe smartphone-uri. Un nou rival pentru Android Google și iOS Apple

03 Iun. 2021, 16:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Iun. 2021, 16:08 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Huawei și-a lansat miercuri sistemul de operare auto-dezvoltat pe o serie de dispozitive, inclusiv smartphone-uri. Sistemul de operare dezvoltat de Huawei ar putea fi un nous rival pentru sistemul de operare Android dezvoltat de Google și pentru Apple.

HarmonyOS a fost lansat în 2019 după ce SUA a inclus pe lista neagră Huawei, întrerupând accesul la sistemul de operare Android Google. Această mișcare, alături de sancțiuni suplimentare care restricționează accesul Huawei la semiconductori critici, și-a paralizat afacerea cu smartphone-uri la doar câteva luni după ce a devenit primul jucător din lume.

Huawei dezvoltă HarmonyOS din 2016 și îl facturează ca un sistem de operare care poate funcționa pe mai multe dispozitive conectate la internet, de la smartphone-uri la dispozitive portabile. Compania susține că este ușor pentru dezvoltatori să creeze aplicații care pot funcționa pe diferite produse.

„Huawei va spera că va putea urma exemplul Apple, având o singură platformă software care se extinde în toate direcțiile, oferind o experiență perfectă clienților care cumpără în ecosistemul său de produse.”

Sancțiunile din 2019 care au eliminat Huawei de la Google au însemnat că utilizatorii smartphone-urilor companiei chineze nu au primit actualizări Android.
Huawei a anunțat miercuri că multe dintre telefoanele mai vechi ale companiei vor putea face upgrade la HarmonyOS. Aceste actualizări vor începe de miercuri și vor fi lansate treptat până la anul viitor.

Aplicațiile sunt esențiale

Două sisteme de operare domină piața mobilă de astăzi – Android Google și iOS Apple. În trecut, companiile de la Microsoft la Samsung au încercat și nu au reușit să creeze alternative viabile.

Ceea ce i-a dezamăgit a fost lipsa de scară care nu a reușit să atragă dezvoltatorii pe platformă pentru a crea aplicații. Fără aplicații, este posibil ca utilizatorii să nu dorească să utilizeze software-ul.

Dar Huawei a pus un accent deosebit pe aplicații, iar amploarea companiei și numărul de dispozitive pe care HarmonyOS le poate folosi ar putea atrage dezvoltatorii pe platformă.

Huawei are o suită de aplicații precum mapare și un browser sub o marcă numită Huawei Mobile Services. HMS este similar cu serviciile Google Mobile și oferă seturi pentru dezvoltatori care pot fi utilizate pentru a integra lucruri precum serviciile de localizare în aplicații. HMS are 2,7 milioane de dezvoltatori înregistrați la nivel global.

Firma chineză are, de asemenea, propriul magazin de aplicații numit App Gallery, cu 540 de milioane de utilizatori activi lunari în întreaga lume.

Realitatea LiveUn nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
14 Iun. 2021, 11:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 11:54 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Prețul bitcoinului a crescut după ce Elon Musk a sugerat că Tesla ar putea accepta din nou tranzacțiile cu criptomonedă dacă deținătorii pot demonstra că cel puțin jumătate din energia folosită la minarea ei este „energie curată”.

„Când vom avea confirmarea că minerii folosesc o cantitate rezonabilă de energie curată (aproximativ 50%) și că trendul va fi de creștere, Tesla va reîncepe să accepte tranzacțiile cu bitcoin”, a scris Elon Musk duminică pe Twitter, comentând la o postare.

El nu a spus cum crede că poate fi monitorizată folosirea energiei curate la minarea de criptomonedă, iar Tesla nu a venit cu precizări suplimentare, scrie CNN.

Bitcoinul era cotat la mai mult de 39.400 de dolari luni dimineață, o creștere de 12,5% față de ziua precedentă.

Tesla a început să accepte bitcoin ca metodă de plată pentru mașini electrice în luna martie, însă a suspendat măsura în luna mai, din cauza că minarea criptomonei are un impact asupra mediului, iar prețul criptomonedei a scăzut semnificativ în urma acestu anunț.

Bitcoin a avut o evoluție foarte volatilă anul acesta, pe care l-a început la nivelul de 29.400 de dolari, pentru ca în aprilie să ajungă la maximul de 64.899 de dolari.

Postările pe Twitter ale lui Musk par să fi contribuit la această volatilitate: după anunțul că Tesla nu mai acceptă bitcoin la vânzarea de mașini, moneda s-a prăbușit cu 12%.

În tweet-ul său de duminică, Elon Musk a mai spus că Tesla a vândut doar circa 10% din deținerile sale de bitcoin, pentru a dovedi că moneda poate fi vândută ușor fără să provoace mișcări majore pe piață”.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo