Huawei își lansează propriul sistem de operare pe smartphone-uri. Un nou rival pentru Android Google și iOS Apple

03 Iun. 2021, 16:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Iun. 2021, 16:08 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Huawei și-a lansat miercuri sistemul de operare auto-dezvoltat pe o serie de dispozitive, inclusiv smartphone-uri. Sistemul de operare dezvoltat de Huawei ar putea fi un nous rival pentru sistemul de operare Android dezvoltat de Google și pentru Apple.

HarmonyOS a fost lansat în 2019 după ce SUA a inclus pe lista neagră Huawei, întrerupând accesul la sistemul de operare Android Google. Această mișcare, alături de sancțiuni suplimentare care restricționează accesul Huawei la semiconductori critici, și-a paralizat afacerea cu smartphone-uri la doar câteva luni după ce a devenit primul jucător din lume.

Huawei dezvoltă HarmonyOS din 2016 și îl facturează ca un sistem de operare care poate funcționa pe mai multe dispozitive conectate la internet, de la smartphone-uri la dispozitive portabile. Compania susține că este ușor pentru dezvoltatori să creeze aplicații care pot funcționa pe diferite produse.

„Huawei va spera că va putea urma exemplul Apple, având o singură platformă software care se extinde în toate direcțiile, oferind o experiență perfectă clienților care cumpără în ecosistemul său de produse.”

Sancțiunile din 2019 care au eliminat Huawei de la Google au însemnat că utilizatorii smartphone-urilor companiei chineze nu au primit actualizări Android.
Huawei a anunțat miercuri că multe dintre telefoanele mai vechi ale companiei vor putea face upgrade la HarmonyOS. Aceste actualizări vor începe de miercuri și vor fi lansate treptat până la anul viitor.

Aplicațiile sunt esențiale

Două sisteme de operare domină piața mobilă de astăzi – Android Google și iOS Apple. În trecut, companiile de la Microsoft la Samsung au încercat și nu au reușit să creeze alternative viabile.

Ceea ce i-a dezamăgit a fost lipsa de scară care nu a reușit să atragă dezvoltatorii pe platformă pentru a crea aplicații. Fără aplicații, este posibil ca utilizatorii să nu dorească să utilizeze software-ul.

Dar Huawei a pus un accent deosebit pe aplicații, iar amploarea companiei și numărul de dispozitive pe care HarmonyOS le poate folosi ar putea atrage dezvoltatorii pe platformă.

Huawei are o suită de aplicații precum mapare și un browser sub o marcă numită Huawei Mobile Services. HMS este similar cu serviciile Google Mobile și oferă seturi pentru dezvoltatori care pot fi utilizate pentru a integra lucruri precum serviciile de localizare în aplicații. HMS are 2,7 milioane de dezvoltatori înregistrați la nivel global.

Firma chineză are, de asemenea, propriul magazin de aplicații numit App Gallery, cu 540 de milioane de utilizatori activi lunari în întreaga lume.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală